26 Ιουνίου 2015

ΓΕΛΑΓΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΟΙ ΞΕΝΟΙ! Τουσκ σε Τσίπρα: Game Over-FT: Τρίτη πρόταση κατέθεσε ο Βαρουφάκης, καθώς οι εταίροι κοιτούν plan B

Αίσθηση προκαλεί ο διάλογος που είχαν ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο κ. Τουσκ είπε στον κ. Τσίπρα ότι «το παιχνίδι έχει τελειώσει» (game is over), με τον έλληνα πρωθυπουργό να απαντά ότι «αυτό δεν είναι παιχνίδι», καθώς ότι η Ελλάδα έχει 1,5 εκατ. ανέργους και 3 εκατ. φτωχούς ενώ χιλιάδες οικογένειες ζουν χωρίς εισόδημα μόνο με τη σύνταξη των παππούδων.

Επισήμανε μάλιστα ότι δεν πρέπει «να υποτιμά κανείς μέχρι που μπορεί να φτάσει ένας λαός όταν αισθανθεί ταπεινωμένος και δεν ξέρει κανείς Ευρωπαίος πως είναι να κόβεις συντάξεις στην Ελλάδα».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να επεσήμανε ότι το κείμενο των θεσμών δε διαφέρει καθόλου από το προηγούμενο πρόγραμμα».

«Ο ιστορικός του μέλλοντος μετά την πρότασή μας δεν πρόκειται να κατανοήσει γιατί δεν ήρθαμε σε συμφωνία», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, πάντως, υπήρξαν και άλλες στιγμές έντασης, καθώς, αρκετοί ηγέτες χωρών της ΕΕ άσκησαν σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό.

Ελλάδα και Ευρωζώνη συμφώνησαν για λύση στο Eurogroup του Σαββάτου

Οπως όλα δείχνουν η όποια περίπτωση για συμφωνία θα έλθει μόνο μέσω του Eurogroup του Σαββάτου, ενώ, σύμφωνα με το πρακτορείο MNI, Τσίπρας και ΕΕ συμφώνησαν σε αυτή την πιθανότητα.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup η διαδικασία είναι η εξής:

  • Την Κυριακή θα έλθει η συμφωνία στην ελληνική βουλή
  • Τη Δευτέρα θα πάει στο γερμανικό Κοινοβούλιο
  • Την Τρίτη θα υπάρξει κάποιας μορφής εκταμίευση για να πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ

Μέρκελ: Δεν θα μας εκβιάσει η Ελλάδα

Παράλληλα, το μεσημέρι της Πέμπτης η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε βαρυσήμαντη παρέμβαση στη Σύνοδο του ΕΛΚ.

«Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα πριν το άνοιγμα των αγορών την επόμενη Δευτέρα» είπε η Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το Reuters και πρόσθεσε ότι «Δεν θα εκβιαστούμε από την Ελλάδα».

FT: Τρίτη πρόταση κατέθεσε ο Βαρουφάκης, καθώς οι εταίροι κοιτούν plan B

Τρίτη πρόταση, που είχε πολλές ομοιότητες με το σχέδιο των δανειστών με τροποποιήσεις, φέρεται να παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times».

Σύμφωνα με τους FT, ήταν ακριβώς η κατάθεση του εναλλακτικού ελληνικού σχεδίου που σταμάτησε τους δανειστές από το να παρουσιάσουν στην ελληνική πλευρά ένα τελεσίγραφο.

Οι εταίροι συμφώνησαν να εξετάσουν την εναλλακτική πρόταση και η συνεδρίαση διακόπηκε, με τους υπουργούς Οικονομικών να συμφωνούν να συνεδριάσουν εκ νέου το Σάββατο, που θα είναι και η τελική διορία για την επίτευξη συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία έως το Σάββατο, το Eurogroup θα εξετάσει τρόπους θωράκισης της ευρωζώνης από το ενδεχόμενο εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης.

Αξιωματούχοι επισήμαναν μάλιστα στους FT πως είναι πολύ δύσκολο οι δανειστές να αποδεχτούν ακόμα και την εναλλακτική ελληνική πρόταση, επιβεβαιώνοντας ότι πλέον εξετάζονται σχέδια για «περίφραξη» της χώρας μας, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης.

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος και της απόστασης που χωρίζει τις δυο πλευρές είναι ότι κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε πως το σχέδιο των θεσμών είναι υπερβολικά επιεικές, ουσιαστικά αποκλείοντας το ενδεχόμενο κάθε περαιτέρω υποχώρησης.

«Δεν υπάρχει σύγκλιση, δεν υπάρχει απολύτως καμία σύγκλιση», δήλωσε στους FT, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης. Άλλη πηγή σημείωσε μάλιστα πως πλέον η συζήτηση μεταφέρεται σε επίπεδο ηγετών.

http://www.skai.gr/news/finance/article/284285/ft-triti-protasi-katethese-sto-eurogroup-o-varoufakis-kathos-oi-etairoi-koitoun-plan-b/