10 Ιουνίου 2015

Γερμανική κυβέρνηση για το ρεπορτάζ του Bloomberg για κλιμακωτή συμφωνία: Θα δεχθούμε συμφωνία που έχει την έγκριση των 3 θεσμών

Η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης

Η Γερμανία θα αποδεχθεί μόνο μία συμφωνία μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα τη ρευστότητα, η οποία θα έχει την έγκριση και των τριών Θεσμών, απάντησε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Οταν ρωτήθηκε για το ρεπορτάζ του Bloomberg, απάντησε μιλώντας στο Reuters: «Η Γερμανία θα αποδεχθεί μόνο μία πρόταση των τριών Θεσμών. Ολα τα άλλα είναι καθαρές φαντασιώσεις». Ο ίδιος επιβεβαίωσε την αποψινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Σενάριο Bloomberg για τμηματική συμφωνία και γερμανική διάψευση

Για διάθεση της Γερμανίας να προσφέρει «κλιμακωτή» συμφωνία στον Αλέξη Τσίπρα κάνουν λόγο πληροφορίες του Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με μία δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση για τουλάχιστον μία μεταρρύθμιση- χωρίς να ξεκαθαρίζεται ποια- και άμεσες κινήσεις, με την εισαγωγή του σχετικού νομοσχεδίου στη βουλή, θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» η ρευστότητα.

Η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ μπορεί να ικανοποιηθεί με τη δέσμευση της Ελλάδας σε τουλάχιστον μία οικονομική μεταρρύθμιση που επιζητούν οι δανειστές, προκειμένου να ξεκλειδώσει η ρευστότητα, σύμφωνα με δύο άτομα που έχουν γνώση της γερμανικής θέσης.

Αν και οι Γερμανοί ακόμη επιμένουν σε ένα πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει υψηλότερους φόρους, ιδιωτικοποιήσεις και λιγότερο γενναιόδωρες συντάξεις, μπορεί να αρκεστούν σε μία σαφή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ως δείγμα για να «ξεκλειδώσει» η βοήθεια, ανέφεραν πηγές του Bloomberg που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Ενώ θα μπορούσε να δοθεί χρόνος έως και το 2016 στον Αλέξη Τσίπρα για να πραγματοποιήσει τις αλλαγές, όπως οι περικοπές των συνταξιοδοτικών παροχών, θα έπρεπε να ξεκινήσει τουλάχιστον μία μεγάλη αναμόρφωση αν θέλει να πάρει ρευστό, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Κανένας όμως από τους δύο δεν διευκρίνισε ποια απαίτηση θα έπρεπε η Ελλάδα να εκπληρώσει.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες του Bloomberg.

Για να πείσει τους δανειστές ότι η Ελλάδα σοβαρολογεί, ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις, για παράδειγμα να εισάγει νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στην ελληνική βουλή, ανέφερε μία πηγή. Αν οι Ελληνες αξιωματούχοι κινηθούν γρήγορα, τότε τα χρήματα θα μπορούσαν να εκταμιευθούν στις αρχές Ιουλίου, πρόσθεσε ο ίδιος.

Επίσης, η Γερμανία δεν θα είχε αντίρρηση στην επέκταση του προγράμματος βοήθειας αν ο κ. Τσίπρας παρουσιάσει συγκεκριμένες πολιτικές για να πετύχει τους στόχους της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές, αν και δεν ανέφεραν το διάστημα αυτής της επέκτασης.