10 Ιουνίου 2015

Το απόλυτο φτύσιμο: Η Κομισιόν ανακοίνωσε στο briefing ότι απορρίπτει την πρόταση Τσίπρα και οι ΣΥΡΙΖΑίοι περίμεναν απάντηση

«Η ελληνική προχθεσινή πρόταση δεν επαρκεί» δήλωσε ορθά- κοφτά στο iefimerida αξιωματούχος της Κομισιόν, αποτυπώνοντας το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα στις Βρυξέλλες για το ελληνικό ζήτημα.

«Η πρόταση δεν ανταποκρίνεται σε αυτά που συζητήθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη το βράδυ στις Βρυξέλλες», σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας αφενός την ενόχληση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τους χειρισμούς της Αθήνας μετά από το περιβόητο τετ-α-τετ του με τον Αλέξη Τσίπρα, αφετέρου το ότι εάν η ελληνική πλευρά δεν υποβάλει άμεσα νέες προτάσεις επαρκώς αιτιολογημένες και κοστολογημένες, που θα αγγίζουν τον πυρήνα των παρεμβάσεων, όλα είναι στον «αέρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ΦΠΑ και συντάξεις είναι τα «κλειδιά» που μπορούν να «ξεκλειδώσουν» τη συμφωνία, αφού συνδέονται άμεσα με το δημοσιονομικό, το οποίο ήταν και παραμένει το βασικό πεδίο αντιπαράθεσης με τους «θεσμούς». Όπως σημειώνει, πάντως, ο ίδιος Κοινοτικός αξιωματούχος, η Αθήνα δεν είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει πλήρως τις προτάσεις των δανειστών, εάν κρίνει ότι το πολιτικό και κοινωνικό κόστος είναι μεγάλο. «Και ο ΦΠΑ και οι συντάξεις είναι θέματα που χωράει η αντικατάσταση τους από ισοδύναμα», τονίζει ο ίδιος αξιωματούχος, πετώντας έτσι το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά, η οποία ούτως ή άλλως αναζητά ισοδύναμα για να αποφύγει την μετάταξη των τιμολογίων της ΔΕΗ σε ΦΠΑ 23% και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στο Αιγαίο, να σώσει το ΕΚΑΣ και να αποφύγει το «κούρεμα» των επικουρικών συντάξεων.

Σε τι ύψος ανέρχονται αυτά τα ισοδύναμα; «Το θέμα είναι ανοικτό, εφόσον τα ισοδύναμα είναι αποτελεσματικά», τονίζει ο ίδιος αξιωματούχος, με φόντο τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι στο 3σέλιδο σημείωμα που έστειλε η Αθήνα τη Δευτέρα υπήρχαν μόνο δημοσιονομικοί στόχοι, χωρίς ανάλυση του πώς και πότε θα επιτευχθούν αυτοί.

Απογοήτευση: Η κυβέρνηση άκουσε την απάντηση της Κομισιόν από το briefing

Και ενώ η κυβέρνηση διευκρίνιζε με κάθε τρόπο -δηλώσεις, non paper, facebook,- πως περιμένει επίσημη απάντηση από τους Θεσμούς για τη νέα πρόταση που έστειλε, το σχόλιο που ήρθε με επίσημο τρόπο, τελικά προκάλεσε απογοήτευση.

Η Κομισιόν επέλεξε να απαντήσει στην Αθήνα μέσω του briefing που έκανε ο εκπρόσωπός της Μαργαρίτης Σχοινάς και όχι μέσα από τον Πιερ Μοσκοβισί. Και αν η απάντηση ήταν θετική θα ήταν όλα καλά, ωστόσο το «όχι» των Βρυξελλών απογοήτευσε και προκάλεσε και εκνευρισμό στο Μαξίμου.

Λίγη ώρα μετά το «όχι» της Κομισιόν το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ακόμα έναν non paper

«Για πρώτη φορά σήμερα, στην ενημέρωση της Κομισιόν, υπήρξε επίσημη τοποθέτηση πάνω στις προτάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Ωστόσο η Ελληνική πλευρά βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να διευκρινίσει ότι ουδέποτε ενημερώθηκε για τις προτάσεις της από τον κ. Πιέρ Μοσχοβισί».