28 Ιουνίου 2015

Τα πήγαινε-έλα των Ευρωπαίων εξαιτίας της Ελλάδας -Πόσες Σύνοδοι και Eurogroup έχουν γίνει από το 2010

«Σπαταλάμε αεροπορικά μίλια», είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου ο Αλεξάντερ Στουμπ, φτάνοντας στο προηγούμενο Eurogroup. Δεν ήταν ο μόνος υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης που σκέφτεται πόσες φορές έχει ταξιδέψει για μία σύσκεψη με αντικείμενο την Ελλάδα.

Αλλωστε, δεν είναι και λίγες αυτές. Το αντίθετο. Τουλάχιστον 87 ευρωπαϊκές σύνοδοι και συναντήσεις υπουργών Οικονομικών τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν εν μέρει ή απόλυτα αφιερωμένες στην Ελλάδα και την οικονομική της κρίση, σύμφωνα με έρευνα του Guardian.

Σχεδόν 90 ημέρες δηλαδή, κατά τις οποίες οι ηγέτες των κρατών της ΕΕ ή οι υπουργοί Οικονομικών έχουν συναντηθεί για να συζητήσουν την κρίση ή να αναμασήσουν προγράμματα διάσωσης και μεταρρυθμίσεων.

Οι περισσότερες συναντήσεις προγραμματισμένες και απλά η ελληνική κρίση και οι διαπραγματεύσεις ήταν στην ατζέντα. Αλλες όμως ήταν έκτακτες και κρίνονταν αναγκαίες εξαιτίας προθεσμιών για πληρωμές που πλησίαζαν ή πολιτικούς κλυδωνισμούς στην Αθήνα.

Μόνο το 2015, έχουν γίνει 8 έκτακτες σύνοδοι, κάτι που- σημειώνει ο Guardian- επιβαρύνει τη χρεομένη Ελλάδα η οποία πρέπει να στέλνει αντιπροσωπείες στις Βρυξέλλες, σε ξενοδοχεία των 300 ευρώ τη βραδιά.

«Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε ποιος θα πληρώσει τα ταξίδια μας», είπε αυτή την εβδομάδα αστειευόμενος ο Χανς Γιοργκ Σέλινγκ, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών.

Κάθε χρόνο γίνονται 11 τακτικές συναντήσεις Εurogroup. Ομως, το τελευταίο αδιέξοδο στις συζητήσεις για την Ελλάδα οδήγησαν σε κλιμάκωση του αριθμού των συναντήσεων. Χαρακτηριστικό είναι πως έγιναν πέντε τέτοιες συσκέψεις τον Ιούνιο, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί. Μαζί με αυτές, συνολικά μέσα στο 2015 το Eurogroup έχει συνεδριάσει 13 φορές έως αυτό το μήνα, περισσότερες δηλαδή από ότι ολόκληρο το 2014 (11). Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ελλάδα ήταν στην ατζέντα και των 24 αυτών συναντήσεων.

Η πρώτη μεγάλη σύσκεψη για την Ελλάδα έγινε το Μάιο του 2010 για το πρώτο πακέτο βοήθειας των 110 δισ. ευρώ. Η σχετική δραστηριότητα κορυφώθηκε ξανά το φθινόπωρο και το χειμώνα 2011-2012, όταν έγινε προφανές ότι θα χρειαστεί δεύτερο πρόγραμμα.

Το 2013 η προσοχή στράφηκε σε άλλες χώρες με προβλήματα, ιδιαίτερα την Κύπρο, αλλά μετά από την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ το ημερολόγιο άρχισε να γεμίζει ξανά με συναντήσεις, γράφει ο Guardian.