15 Ιουλίου 2015

ΚΕΡΔΑΜΕ! ΣΑΝΟΣ ΚΑΙ ΚΟΠΡΙΑ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ 13%-Πόσο θα πληρώσουμε τη φοροεπιδρομή Τσίπρα-Πόσο ακριβαίνουν τα ασφαλιστήρια αυτοκινήτου-Τι προβλέπεται για το Ταμείο των 50 δισ. ευρώ

Ποιοι θα πληρώσουν τον «λογαριασμό» της συμφωνίας: ΦΠΑ 3,2 δισ. ευρώ - συνταξιούχοι 986 εκατ. ευρώ

Δεν υπολογίζει τα έσοδα απο τον ΦΠΑ στα νησιά, την περικοπή των αμυντικών δαπανών, την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ κ.α - Δείτε αναλυτικά ποιοι και πόσα θα πληρώσουν ανά έτος

Λαίλαπα δημοσιονομικών μέτρων τουλάχιστον 4,7 δισ. ευρώ θα αντιμετωπίσουν την τριετία 2015–2018 φορολογούμενοι, συνταξιούχοι και επιχειρηματίες σύμφωνα το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και πρέπει να ψηφιστεί έως αύριο.

Πρόκειται για νέα μέτρα που έρχονται με τη συμφωνία που καλείται αύριο να επικυρώσει η Βουλή.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) τα έσοδα από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ υπολογίζονται σε 3,175 δισ. ευρώ και  από την αύξηση της προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων στο 100% σε 445 εκατ. ευρώ.

Οι συνταξιούχοι αναμένεται να χάσουν περίπου 132 εκατ. ευρώ από την περικοπή των πρόωρων συντάξεων και 854 εκατ. ευρώ κατ' έτος από την εισφορά 6% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί πως η έκθεση του ΓΛΚ δεν υπολογίζει στα έσοδα που θα έχει το κράτος από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, την περικοπή των αμυντικών δαπανών και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση αναμένεται:

1. Αύξηση εσόδων 3,175 δισ. ευρώ που αναλύεται ως εξής:

- 2,39 δισ. ευρώ από τις τροποποιήσεις του κώδικα ΦΠΑ (η οποία περιορίζεται για το 2015 στο ποσό των 795 εκατ. ευρώ)

- 75,6 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου ασφαλίστρων για τους κλάδους πυρός και αυτοκινήτων

- 410 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων

- 48,5 εκατ. ευρώ από την επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης και στα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των 5 μέτρων, καθώς και την αύξηση του συντελεστή του εν λόγω φόρου για τα αυτοκίνητα από 2.500 κ.ε. και άνω, για τα αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα και τις δεξαμενές κολύμβησης

- 251 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ

2. Αύξηση των εσόδων μόνο κατά το πρώτο έτος της εφαρμογής της αυξημένης προκαταβολής των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων η οποία εκτιμάται στα 445 εκατ. ευρώ

Επί των προϋπολογισμών των ασφαλιστικών Ταμείων:

- Εξοικονόμηση δαπάνης από την περικοπή των πρόωρων συντάξεων 4,2 εκατ. ευρώ για το 2015, 25,7 εκατ. ευρώ για το 2016, 42,87 ευρώ για το 2017  και 60 εκατ. ευρώ για το 2018

- Αύξηση εσόδων του ΕΟΠΥΥ κατά 854 εκατ. ευρώ από αύξηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης που παρακρατείται από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Η αύξηση αυτή για το 2015 ανέρχεται σε 422 εκατ. ευρώ

- Ετήσια εξοικονόμηση δαπάνης 16 εκατ. ευρώ από την αναπροσαρμογή των χορηγούμενων επικουρικών συντάξεων λόγω της ένταξης ταμείων και τομέων επικουρικής ασφάλισης στο ΕΤΕΑ.

Χρήστος Μπόκας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δείτε τι αλλάζει στο ΦΠΑ: "Σπέρματα στο 23%, προφυλακτικά στο 13%"

Στο νομοσχέδιο που αφορά στον ΦΠΑ και εισέρχεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής περιγράφονται μεταξύ άλλων τα εξής:

- Οι υπηρεσίες των γραφείων τελετών μένουν στο 13%, το ίδιο και υπηρεσίες αποτέφρωσης

- Άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια μένουν στο 13% και τα άλογα των ιπποδρομιών πηγαίνουν στο 23%

- Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο ψάρια, καλαμάρια κπλ συσκευασμένα πάνε στο 23% από 13%

- Από 13% στο 23% πηγαίνουν τα προϊόντα "συκώτια, αβγά και σπέρματα"

- Τυχεροί είναι όσοι αγαπούν τα γογγύλια Σουήδιας που μένουν στο 13%

- Στο 13% μένει και το τριφύλλι, το ίδιο και η κοπριά.

- Προσοχή! Τα εντομοκτόνα σε μορφή σπρέυ πηγαίνουν στο 23%, τα υπόλοιπα μένουν στο 13%

- Τα προφυλακτικά από καουστσούκ μένουν 13%.

- Σερβιέτες στο 13%

usay.gr

Πόσο ακριβαίνουν τα ασφαλιστήρια πυρός και αυτοκινήτου -Τι προβλέπει το νομοσχέδιο 

Υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στα ασφαλιστήρια προβλέπει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα που ψηφίζεται στη Βουλή. Στο 4,2 - 4,5% η επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους. Τι ζητά ως αντιστάθμισμα η αγορά.

Αυξημένες επιβαρύνσεις στους πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών και ειδικότερα στα συμβόλαια των κλάδων πυρός και οχημάτων φέρνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων.

Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι πως στα ασφαλιστικά προϊόντα δεν θα επιβληθεί ΦΠΑ όπως είχε αναγραφεί στην κυβερνητική πρόταση της προηγούμενης εβδομάδας (δεν επιτρέπεται στις χώρες της ΕΕ, ενώ θα έδινε και στις ασφαλιστικές εταιρείες τη δυνατότητα να συμψηφίζουν και το χρεωστικό φόρο), αλλά αντίθετα θα διατηρηθεί η επιβολή Φόρου Κύκλου Εργασιών αλλά με νέους συντελεστές.

Ειδικότερα:

• Στα ασφάλιστρα πυρός, ο συντελεστής φόρου θα αυξηθεί από το 20% που είναι σήμερα στο 25% (το συνολικό ποσό που θα καταβάλει ο πελάτης θα ακριβύνει κατά 4,2%)

• Στα ασφάλιστρα οχημάτων ο συντελεστής θα ανεβεί από το 10% στο 15% (συνολική επιβάρυνση πελάτη στο +4,5%).

• Αντίθετα, στα συμβόλαια ζωής θα έχουμε διατήρηση του 4% και στα συμβόλαια των λοιπών κλάδων παραμονή του 10%.

Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, η επιβολή πρόσθετης φορολογίας θα επιβαρύνει ως ένα βαθμό περαιτέρω την δοκιμαζόμενη ασφαλιστική αγορά, ενώ παράγοντες της αγορές υποστηρίζουν ότι ως αντιστάθμισμα θα πρέπει να υπάρξουν φορολογικές απαλλαγές στα συμβόλαια του κλάδου ζωής και υγείας.

Στέφανος Kοτζαμάνης
kotzamanis@euro2day.gr

Αυτά προβλέπει το νομοσχέδιο για το Ταμείο των 50 δισ. ευρώ

Η ίδρυση ενός ανεξάρτητου Ταμείου, μέσω του οποίου θα αναπτυχθεί ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ συνολικά με βελτιωμένη διαχείριση, συμπεριλαμβάνεται, στο πλαίσιο της συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής, στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «πολύτιμα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα μεταφερθούν σε ένα ανεξάρτητο ταμείο που θα ρευστοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία, μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων. Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα αποτελέσει πηγή για την προγραμματισμένη αποπληρωμή του νέου δανείου από τον ESM και θα παράγει κατά τη διάρκεια ισχύος του νέου δανείου ένα σκοπούμενο σύνολο 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 25 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και 50% από κάθε ευρώ που απομένει (π.χ. 50% των 25 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ, το δε υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις.

Αυτό το Ταμείο θα συσταθεί στην Ελλάδα και θα διοικείται από τις ελληνικές αρχές υπό την εποπτεία των αρμόδιων Ευρωπαϊκών Θεσμών. Σε συμφωνία με τους Θεσμούς και με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει διαφανείς διαδικασίες και επαρκή τιμολόγηση της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις αρχές και τα πρότυπα του ΟΟΣΑ για τη διαχείριση των Κρατικών Επιχειρήσεων».

Επιπροσθέτως, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το «αποθεματικό» των 50 δισ. ευρώ θα έχει ορίζοντα 30ετίας και θα λειτουργεί και ως εγγύηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άρα και προς την κατεύθυνση της προστασίας τους. Εξειδίκευαν δε, ότι από τα 50 δισ. ευρώ το 50% θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση των τραπεζών (εκτιμάται ότι θα χρειαστούν από 10- 25 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες), ενώ το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για αναπτυξιακούς σκοπούς (12,5 δισ. ευρώ) και την εξυπηρέτηση του χρέους (12,5 δισ. ευρώ).

Σημαντικό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι το νέο Ταμείο έρχεται να διασφαλίσει τις καταθέσεις, προκειμένου να μην χρειαστεί «κούρεμα»- bail in. Μάλιστα, όπως προσθέτουν, με την παράλληλη ενεργοποίηση από τη Βουλή της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας (BRRD) διασφαλίζεται, για πρώτη φορά με νόμο, η εγγύηση των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, όπως ισχύει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι στο νέο Ταμείο (εκτός από τα έσοδα που θα προέρχονται από τον ESM, ο οποίος θα διαθέσει άμεσα 10 δισ. ευρώ), θα ενταχθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών (ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και εξωτερικό), όπως και τα περιουσιακά στοιχεία που σήμερα ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η έδρα του Ταμείου θα είναι η Αθήνα (και όχι το Λουξεμβούργο, όπως επέμεναν οι δανειστές, ανέφεραν οι κυβερνητικοί παράγοντες) και θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ από την Κομισιόν θα υπάρχει εποπτεία. Οι ίδιοι παράγοντες σημείωναν, επίσης, ότι η ένταξη περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο Ταμείο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτά θα πωληθούν, σε αντίθεση με τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ που ήταν όλα προς πώληση. Κάποια από αυτά, μπορεί να πωληθούν, για ορισμένα να υπάρξουν μακροχρόνιες παραχωρήσεις και άλλα να δημιουργούν εισόδημα που θα εισρέει στο Ταμείο.