19 Ιουλίου 2015

Στα 13 εκ. ευρώ η άδεια για κάθε τηλεοπτικό σταθμό

Αύριο, Δευτέρα, αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση νομοσχέδιο των Υπουργείων Υποδομών και Επικρατείας, που θα αφορά στις τηλεοπτικές άδειες και τη λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Από τις 28 Μαΐου η στήλη είχε αναφέρει σχετικά για τα πλάνα της κυβέρνησης και το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ που θέλει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, με διττό περιερχόμενο: το πρώτο να προβλέπει διαγωνισμό για την εκχώρηση των αδειών ύστερα από προκήρυξη και το δεύτερο να ρυθμίζει τα θέματα ψηφιακής τηλεόρασης και διαχείρισης του φάσματος ψηφιακών συχνοτήτων, αρμοδιοτήτων του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρίστου Σπίρτζη, αντίστοιχα.

Η επιβεβαίωση του ρεπορτάζ μας ήταν πλήρης και το νομοσχέδιο το προωθεί η κυβέρνηση, αν και βρίσκεται στο επίκεντρο εσωκομματικών επικρίσεων από αριστερά -και φυσικά εν αναμονή διεργασιών και πολλαπλών μετώπων ενόψει της εισαγωγής των εφαρμοστικών νόμων και του τρίτου μνημονίου με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ. Η παρουσίαση νομοσχεδίου, το οποίο θα πρέπει να τεθεί πρώτα σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια να προωθηθεί προς ψήφιση, άγνωστο από ποια Βουλή και με ποιές ισορροπίες, δεν σημαίνει και άμεση αδειοδότηση.

Οσο για το κόστος; Αμεσα, για όποιον θέλει να αποκτήσει άδεια εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου ενημερωτικού χαρακτήρα, ανέρχεται στα 13 εκατ. ευρώ ενώ για κανάλι εθνικής εμβέλειας θεματικού μη ενημερωτικού χαρακτήρα (αθλητικό, μουσικό, παιδικό), η βάση για τη διεκδίκηση της άδειας θα είναι στα 2 εκατ. ευρώ. Σε αυτά τα ποσά προσθέστε και το «νοίκι» στην Digea ενώ υπάρχει πρόνοια πως αν καταπέσει η σύμβαση του κράτους με την προαναφερθείσα, οι σταθμοί θα φιλοξενηθούν προσωρινά στην ΕΡΤ, μέχρι να προκηρυχθεί άλλος διαγωνισμός.

Ωστόσο υπάρχει μια εκκρεμότητα: το ΕΣΡ, το οποίο προκηρύσσει και εκτελεί τη διαδικασία αδειοδότησης. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στερείται εδώ και πέντε μηνών πλήρους σύνθεσης και τα προσεχή 24ωρα αναμένεται η ανακοίνωση των προσώπων που θα συμπληρώσουν το 7μελές διοικητικό συμβούλιο. Και ακούγεται ότι η νυν α' αντιπρόεδρος, υπηρεσιακή πρόεδρος και μητέρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, Λίνα Αλεξίου, είναι φαβορί για την προεδρία.

gazzetta.gr