20 Ιουλίου 2015

ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ! Μ. Ακιντζί: Το 1974 έγινε πόλεμος και όχι «ειρηνευτική επιχείρηση»

[Ωραία και καλά πέταγε πυροτεχνήματα σήμερα με τον Ερντογάν... άρα μη μας δουλεύει ότι θέλει λύση... αν δεν αποφασίσει λύση ο Ερντογάν ότι και να λέει ο Ακιντζί είναι λόγια καφενέ]

του Μανώλη Καλατζή

Κι αν εμείς το ονομάσαμε "ειρηνευτική επιχείρηση", αναμφίβολα αυτό ήταν πόλεμος, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μ. Ακιντζί, προσθέτοντας ότι "τα δεδομένα του πολέμου χωρίς αμφιβολία ήταν δύσκολα και σκληρά. Κάποιοι από μας έχασαν τη ζωή τους, κάποιοι από μας έχασαν τους δικούς τους. Έκλεισαν σπίτια, διαλύθηκαν οικογένειες. Επιπλέον χιλιάδες αναγκαστήκαμε να ζήσουμε το τραύμα της προσφυγοποίησης".

Στην ομιλία του στην εκδήλωση στην κατεχόμενη Λευκωσία για την επέτειο της εισβολής, παρουσία και του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν αλλά και άλλων Τούρκων αξιωματούχων, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι μετά τον πόνο που έζησαν οι Τουρκοκύπριοι τις δεκαετίες του '50 και του '60 και η ελληνοκυπριακή κοινότητα εξαιτίας της ελληνικής χούντας, ήταν ένας από τους μεγάλους αδικημένους της τραγωδίας του 1974.

Σχολιάζοντας ότι παρόμοιες δηλώσεις που έκανε προχθές εκλήφθηκαν από τους Ελληνοκύπριους ως παραδοχή, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε "αδέρφια μου αυτό ήταν μια έκφραση της πραγματικότητας όχι μια παραδοχή. Στην πραγματικότητα αυτές τις δηλώσεις για τις πραγματικότητες εδώ τις κάνω κάθε 20 του Ιούλη μέχρι σήμερα. Το σημαντικό είναι να λαμβάνεις μαθήματα από τα βιώματα και να μπορείς μαθαίνοντας από αυτά να χτίζει ένα καλύτερο μέλλον".

Στη συνέχεια, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της αγγλόφωνης Cyprus Mail πριν λίγες μέρες ότι ο Νίκος Σαμψών που ήταν επικεφαλής του πραξικοπήματος που έκανε η ελληνική χούντα έλαβε 3.000 συγχαρητήρια τηλεγραφήματα μέσα σε τρεις ημέρες, λέγοντας πως εάν δεν υπήρχε η 20η Ιουλίου δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πραξικόπημα θα καθίστατο νόμιμο και η εξουσία των πραξικοπηματιών θα ρίζωνε. "Πονά αλλά είναι μια πραγματικότητα ότι σε κάποιες περιόδους της ιστορίας η κοινωνική δομή έχει δημοκρατικές αδυναμίες και χειροκροτούν αντί να καταδικάζουν τα πραξικοπήματα". Όπως έγινε και σε άλλα μέρη του κόσμου αυτά συνέβησαν σε κάποιες περιόδους και στην Ελλάδα και στην Τουρκία και στην νότια Κύπρο, συμπλήρωσε.
"Την 20η Ιουλίου πρέπει να την κρίνεις από αυτή την άποψη: Ήταν μια επιχείρηση για να εμποδίσει το να ριζώσει το πραξικοπηματικό καθεστώς και η Ένωση στην Κύπρο".

Ως αποτέλεσμα της 20ης Ιουλίου, οι Τουρκοκύπριοι άρχισαν να ζουν ως κοινότητα στο βορρά και ετοιμάστηκε μια υποδομή μιας διζωνικής, δικοινοτικής λύσης ανέφερε προσθέτοντας ότι εάν η, μεταξύ των δύο γεγονότων, πρόταση των Τουρκοκυπρίων για πολυζωνική ομοσπονδία γινόταν αποδεκτή από την "ελληνοκυπριακή διοίκηση" και την Ελλάδα, ίσως χιλιάδες άτομα να μην αναγκάζονταν να αλλάζουν μέρος.

Ο ένας στόχος ήταν να ζούμε σε ασφάλεια στη δική μας περιοχή και αυτός μπορούμε να πούμε ότι επετεύχθη, αλλά υπάρχει ακόμη μια πλευρά και αυτή είναι ότι εδώ και 41 χρόνια δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη μια συνταγματικής δομής, η οποία θα ενώσει σε μια νέα βάση τις δύο κοινότητες και η οποία θα είναι αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα είπε, προσθέτοντας πως το 2004 το σχέδιο Ανάν δεν έφερε αποτέλεσμα λόγω λανθασμένης καθοδήγησης από την ελληνοκυπριακή ηγεσία.

Αναφερόμενος στη διαδικασία των συνομιλιών ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έκανε μια ιστορική διαδρομή από την ανάληψη των καθηκόντων μέχρι σήμερα και εξέφρασε την ευχή η προσπάθεια που καταβάλλουν για λύση να φέρει αποτέλεσμα σε μια ορισμένη χρονική διάρκεια με μια συμφωνία που θα μπορεί να έχει την έγκριση και των δύο κοινοτήτων σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/europi/item/243175-m-akintzi-to-1974-egine-polemos-kai-oxi-%C2%ABeirineitiki-epixeirisi%C2%BB