07 Ιουλίου 2015

Οι 600.000 άνεργοι του Βαρουφάκη

Του Γιώργου Κράλογλου

Οι ευθύνες του Βαρουφάκη για την καταστροφή της οικονομίας και η ανευθυνότητα του κ. Τσίπρα να εμπιστευθεί τα οικονομικά παιχνίδια του Βαρουφάκη μετράνε από σήμερα .Μετά την απόλυση του σουλατσαδόρου υπουργού Οικονομικών. Οι 600.000 νέοι άνεργοι που θα προστεθούν στο 1.500.000 είναι θύματα της αδιαφορίας του οικονομικού επιτελείου σε προειδοποιήσεις τριών μηνών.
Η στήλη είχε σημειώσει σε ανάλογο σημείωμα ότι η διαφορά στην απόλυση του Βαρουφάκη από τις απολύσεις όλων των υπουργών Οικονομικών της πενταετίας της κρίσης θα είναι ότι όποιος τον πιάνει στο στόμα του θα ζητάει συγνώμη… από τον συνομιλητή του.

Οι δανειστές είχαν τον λόγο τους που τον γελοιοποίησαν και τον έβγαλαν από τις διαπραγματεύσεις.

Αρνήθηκαν να μοιρασθούν την καταστροφική τακτική του στην πορεία των διαπραγματεύσεων που εξέθετε μονίμως και τον πρωθυπουργό του.

Η δε έμμεση υπόδειξη στον κ. Τσίπρα να απολύσει τον Βαρουφάκη ήταν το λιγότερο για να μετριασθούν οι αντιδράσεις στην επανάληψη των συζητήσεων υπό τον κ. Τσίπρα και όχι από μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό βεβαίως τον κ. Τσίπρα.

Αλλά ας επιστρέψουμε στα ερείπια που αφήνει στην οικονομία ο Βαρουφάκης αφού για ένα πεντάμηνο δεν του έμεινε καιρός να ασχοληθεί εκτός από τις τηλεοράσεις και τις γελοιότητες με τα πραγματικά προβλήματα που παρέλαβε όταν αποδέχθηκε τον διορισμό του στο υπουργείο Οικονομικών.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε τα προβλήματα της οικονομίας η μεγέθυνση των οποίων προκαλούν τα 10.000 νέα λουκέτα με 600.000 απολύσεις ακόμη και στους τομείς ναυτιλίας και τουριστικών υπηρεσιών. Και ας είμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Ο κ. Τσίπρας παρέλαβε την κλειστή οικονομία των Σαμαρά - Βενιζέλου με την φοροκαταιγίδα που ξεκίνησε από τον Γ. Παπανδρέου και την ανερμάτιστη οικονομική πολιτική που εφαρμόσθηκε από τους διαδόχους του.

Οι φορολογίες στα καύσιμα, ο αδικαιολόγητος ΦΠΑ, οι επιβαρύνσεις σε εισφορές, ο ΕΝΦΙΑ και οι έκτακτες φορολογήσεις σε μια ιδιωτική αγορά που απέλυσε 850.000 εργαζόμενους σε 5 χρόνια και έκλεισε 300.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ήταν πνιγμός εν ψυχρώ του ιδιωτικού τομέα και των εργαζομένων.

Τα φέσια των 10 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις που ξεκίνησαν οι Παπανδρέου-Βενιζέλος για να πληρώνουν μισθούς περιττών υπαλλήλων στο κράτος και συνέχισαν οι Σαμαράς-Βενιζέλος για να εμφανίζουν πλεονάσματα... ήταν πιστόλι στον κρόταφο της ρευστότητας αφού οι Τράπεζες άνοιγαν τα ταμεία τους μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις.

Η εμμονή του Σαμαρά για τον ΕΝΦΙΑ ήταν η βασική αιτία παραπέρα παγώματος της οικοδομής και στην συνέχεια κάθε μορφής επενδύσεων.

Ποιος επενδυτής θα συνεταιριστεί με το κράτος στα πάγια περιουσιακά στοιχεία των επιχειρήσεών του κάνοντας επενδύσεις. Ασφαλώς κανείς. Η απεργία επενδύσεων λοιπόν ξεκίνησε την ημέρα που ο κ. Σαμαράς μιλούσε για ανάπτυξη και υποσχόταν νέας θέσεις εργασίας...

Η αδυναμία των επιχειρήσεων να εξασφαλίσουν πρώτες ύλες με εγγυήσεις Τραπεζών ξεκίνησε το 2013 και (με κάποιες επιφυλάξεις) χαλάρωσε κάπως το καλοκαίρι του 2014 για να επανέλθει κατακόρυφα από την περασμένη εβδομάδα.

Όλα αυτά ήταν από ενδείξεις έως αποδείξεις για την απόλυτη αδυναμία των κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας.

Τα κομπογιαννίτικα των επιδοτήσεων εργασίας και των προγραμμάτων απασχόλησης στους Δήμους ανέργων με 500 ευρώ τον μήνα δεν ήταν ούτε ασπιρίνη για το νόσημα λόγω επιπλοκών που γέννησαν... και που δεν είναι της στιγμής να τις ονοματίσουμε.

Άρα είναι ορθός ο ισχυρισμός του ΣΥΡΙΖΑ ότι παρέλαβε τα προβλήματα της οικονομίας και φορτώθηκε την ανεργία όχι μόνο της πενταετίας αλλά και της εποχής του Τσοβόλα δώστα όλα...

Από σήμερα όμως ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ της πεντάμηνης διακυβέρνησης παραλαμβάνει τις συνέπειες και των δικών του χειρισμών στην οικονομία.

Και αυτές δεν είναι οι ιδεολοψίες και οι ονειροπολήσεις του Λαφαζάνη για μια κρατική οικονομία που θα ενισχυθεί από τις "δυνάμεις" της Ρωσίας, του Ιράν, της Βενεζουέλας και ίσως και της Αργεντινής...

Είναι η ταφόπλακα του ιδιωτικού τομέα με τα Capital Controls που έφερε η δημιουργική ασάφεια του Βαρουφάκη στην οικονομική πολιτική. Είναι οι αναγκαστικές 600.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2016 (σύμφωνα με υπολογισμούς της προηγούμενης εβδομάδας) που φέρνουν τα νέα λουκέτα από τα παιχνίδια του Βαρουφάκη με την διαπραγμάτευση που κατέληξαν στο κλείσιμο των Τραπεζών. Είναι η ανευθυνότητα του κ. Τσίπρα που εμπιστεύθηκε στον Βαρουφάκη δικαιώματα χειρισμών στην διαπραγμάτευση.

george.kraloglou@capital.gr