27 Ιουλίου 2015

ΔΙΕΘΝΗΣ ΞΕΦΤΙΛΑ! Γερμανικός Τύπος: Το σχέδιο Λαφαζάνη και το «πραξικόπημα της δραχμής»

Σύλληψη του κεντρικού τραπεζίτη και άδειασμα του Νομισματοκοπείου περιελάμβανε το σχέδιο του τέως υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

«Για πραξικόπημα της δραχμής» κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος αναφερόμενος στο σχέδιο του τέως υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, σύλληψη του κεντρικού τραπεζίτη και άδειασμα του Νομισματοκοπείου. Στόχος του σχεδίου αυτού, όπως επισημαίνει ο γερμανικός Τύπος, ήταν μία εξέγερση κατά του ευρώ αλλά και κατά του Έλληνα πρωθυπουργού.

Spiegel 

«Φήμες για πραξικόπημα ερεθίζουν την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας», γράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Το σχετικό δημοσίευμα επισημαίνει ότι, το σχέδιο της αριστεράς πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και άλλα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ να επιθυμούν την επιστροφή της χώρας στη δραχμή, που είδε το φως της δημοσιότητας, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις Ελλήνων πολιτικών.




Για εξέγερση κατά του ευρώ κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Bild σχολιάζοντας το σχέδιο που προετοίμαζε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μαζί με άλλα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας. Το σχετικό άρθρο κάνει επίσης αναφορά στην κρυφή επιχείρηση Grexit από τον Γιάνη Βαρουφάκη.

«Σύλληψη του κεντρικού τραπεζίτη, άδειασμα του Νομισματοκοπείου, έκκληση στη Μόσχα για βοήθεια, αυτά ήταν ορισμένα από τα στοιχεία του μυστικού σχεδίου της Ελλάδας για επιστροφή στη δραχμή», γράφει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας και προσθέτει: «Πίσω από αυτό το σχέδιο ήταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος μαζί με άλλα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ είχαν συνάντηση στις 14 Ιουλίου στο ξενοδοχείο τριών αστέρων "Oscar", στην Αθήνα. Το σχέδιο του τότε υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε στόχο μία εξέγερση κατά του ευρώ και κατά του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα», γράφει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Οι ακροαριστεροί ήθελαν να εμποδίσουν την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και να λάβει και νέα μέτρα λιτότητας».


Μίνα Αγγελίνη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ