23 Ιουλίου 2015

Και τώρα επιστροφή στα παλιά

Κύρα Αδάμ

Και τώρα η νεο-μνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα, βασιζόμενη στις ψήφους  της παλαιο-μνημονιακής αντιπολίτευσης, μπαίνει για τα καλά στο χορό των Μνημονίων.

Αύριο η κυβέρνηση υποδέχεται στην Αθήνα τους γνωστούς «τρείς σωματοφύλακες» της τρόικα- θεσμοί, που στο μεταξύ έχουν γίνει..τέσσερεις, αφού στους εκπροσώπους της ΕΕ ΕΚΤ ΔΝΤ έχει προστεθεί και ο ΕSM,ο μηχανισμόςδηλαδη που θα χρηματοδοτήσει το τρίτο Μνημόνιο, το μακρύτερο, ( αφού διαρκεί τρία χρόνια), και ίσως το αυστηρότερο,(με τη δαμόκλειο σπάθη του grexit να κρέμεται από πάνω του σε περίπτωση αποτυχίας).

Γι αυτόν και μόνον το λόγο, οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο Μνημόνιο αναμένεται να είναι βραχύτατες,(μέχρι τις 20 Αυγούστου), προκειμένου να πληρωθούν τα 3,4 δις στην ΕΚΤ και ..καταδικασμένες να επιτύχουν, διαφορετικά η χώρα θα πέσει στην άβυσσο.

Σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, θα λυθεί το ακανθώδες θέμα το που θα συνεδριάζει ..η τετραμερής τρόικα- μέχρι πρότινος θέμα ταμπού για την κυβέρνηση, που περιόριζε τις κινήσεις των θεσμών στα δωμάτια ξενοδοχείων και στα υπόγεια γκαράζ τους. Και ύστερα θα αρχίσουν τα δύσκολα.

Και τούτο γιατί η τετραμερής τρόικα θα βάλει στο μικροσκόπιο το μέγεθος της σημερινής ύφεσης της οικονομίας,( που με τις ήπιες εκτιμήσεις της Επιτροπής μπορεί να αγγίξει και το 4%). Το μέγεθος αυτό επηρεάζει άμεσα τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015, που κυβέρνηση και θεσμοί έχουν «κλειδώσει» στο 1% .

Αν ο στόχος αυτός παραμένει σταθερός, τότε η κυβέρνηση θα εξαναγκαστεί να πάρει και νέα μέτρα για την κάλυψη του. Εκεί εντάσσονται τα ακανθώδη θέματα της φορολογίας των αγροτών και του φορολογικού εν γένει, του ασφαλιστικού , των κόκκινων δανείων κλπ κλπ

Πρόκειται δηλαδή, για τα θέματα που η κυβέρνηση τα πήγε «για μετά» και δεν τα περιέλαβε στο δεύτερο νομοσχέδιο προαοατουμένων , που με την ψυχή στο στόμα πέρασε χθες βράδυ από τη Βουλή, με τις ψήφους – δεκανίκια της αντιπολίτευσης και τον ..επαναπατρισμό 3 ψήφων από τους εσωτερικούς αντάρτες του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ερώτημα βεβαίως παραμένει στο ακέραιο. Αν για τις δύο ..λάιτ ψηφοφορίες στη Βουλή, η κυβέρνηση έφτασε στα όρια της κοινοβουλευτικής αντοχής της, τι ακριβώς θα γίνει στο τέλος Αυγούστου όταν θα φέρει στη Βουλή το βαρύτερο και μακρύτερο Μνημόνιο προς ψήφιση. Το οποίο, επιπροσθέτως, θα συνοδεύεται και από τη δέσμευση των τριμηνιαίων αξιολογήσεων επί τόπου της τετραμερούς τρόικας για την πιστή εφαρμογή του προγράμματος, προκειμένου να αποδεσμεύονται  τα χρήματα του τρίτου δανείου.

Όλα αυτά τα εφιαλτικά και άκρως παλαιο-μνημονιακά, η κυβέρνηση Τσίπρα τα αφήνει..για μετά. Γνωρίζοντας , ότι έτσι και αλλιώς το νέο Μνημόνιο θα ψηφιστεί από τις  παλαιο-μνημονιακές δυνάμεις,(σς δύο Μνημόνια έχουν ψηφίσει αυτές, ..θα κωλώσουν στο τρίτο;),η κυβέρνηση σχεδιάζει το φθινόπωρο να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό πεδίο της-  και να κηρύξει εκλογές για να ξαναβαπτιστεί στην «εντολή του λαού». Το τραγελαφικό της ιστορίας είναι με ποιο σκεπτικό και ερώτημα η ευφάνταστη κυβέρνηση θα προκηρύξει τις εκλογές. Για την εφαρμογή του Μνημονίου; Για την απαλλαγή από το επαχθές Μνημόνιο που ψήφισε η ίδια πριν από δύο μήνες; Η για τον «αγώνα» εναντίον του χρέους και την διευθέτηση του;

Βεβαίως στο τρίτο Μνημόνιο θα γίνεται αναφορά στη διευθέτηση του χρέους- κάτι που περιμένει ως μάνα εξ ουρανού ο ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να στηρίξει την παραμονή του στην εξουσία και για να διεκδικήσει νικηφόρα  την επανεκλογή του.

Όμως, αυτή η διευθέτηση του χρέους- που δείχνουν , ο καθένας για τους λόγους του  να τη θέλουν όλοι οι θεσμοί των δανειστών- θα συνοδεύεται από βαρύτατους όρους, που θα έχουν να κάνουν με την πιστή τήρηση και εφαρμογή των όρων του τρίτου Μνημονίου…

iefimerida.gr