10 Ιουλίου 2015

Ραχήλ, Βαρουφάκης και τουλάχιστον άλλες πέντε οι «απώλειες» ΣΥΡΙΖΑ-Θα ζητήσει παραιτήσεις όσων καταψηφίσουν ο Τσίπρας-Τέσσερις οι ύποπτοι των ΑΝΕΛ

Γράφει ο ΣΥΡΙΖΑϊος διορισμένος στο ΑΠΕ από τον Ρουσόπουλο στον οποίο κλάφτηκε, Σπύρος Γκουτζάνης

Μετρούν τις πιθανές «διαρροές» στην Κουμουνδούρου - Προέρχονται από τις μικρότερες τάσεις του Αριστερού Δικτύου - Θα ψηφίσει η Αριστερή Πλατφόρμα - Ερωτήματα για τους «απρόβλεπτους» - Αφήνει ανοιχτό να καταψηφίσει και ο Βασίλης Χατζηλάμπρου

Παρά το συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα και την έντονη κριτική που ακούστηκε κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ φέρονται αποφασισμένοι, με βαριά καρδιά, να ψηφίσουν το νομοσχέδιο εξουσιοδότησης της κυβέρνησης για τη συμφωνία με τους δανειστές, που θα εισαχθεί το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το πλαίσιο δίνει η αποστροφή, στο κλείσιμο της συνεδρίασης, του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ότι "δεν θα ανεχθώ να μην υπάρξει δεδηλωμένη στην αποψινή συνεδρίαση. Θα αναμετρηθεί ο καθένας με το μπόι του και με την ιστορία του".

Ο κ. Τσίπρας, αν και δεν έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας ξεκαθάρισε ότι "ή όλοι μαζί θα συνεχίσουμε ή όλοι μαζί θα πέσουμε". Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι δύσκολο για τους βουλευτές που διαφωνούν με τα σκληρά μέτρα της συμφωνίας να καταψηφίσουν και να ρίξουν την κυβέρνηση.

Κάπως έτσι, οι απώλειες μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Παρά τις έντονες δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης έλεγε σε συνομιλητές του ότι θα ψηφίσει το προσχέδιο της συμφωνίας. Παρομοίως και ο κ. Κώστας Λαπαβίτσας, ο οποίος, καίτοι θεωρεί, ότι η αρχική του πρόβλεψη επιβεβαιώθηκε, εντούτοις μία έξοδος από το ευρώ υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι διαχειρίσιμη. Το ίδιο και ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος άσκησε επίσης σκληρή κριτική στην ομιλία του.

Αυτό πάνω-κάτω είναι το συνολικό κλίμα στην Αριστερή Πλατφόρμα, αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Εφόσον η Αριστερή Πλατφόρμα υπερψηφίσει, τότε δύσκολα θα χαθεί η δεδηλωμένη. Θα υπάρξουν διαρροές, αλλά όχι τόσες, ώστε να πέσει η κοινοβουλευτική δύναμη των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης κάτω από τους 151 βουλευτές.

Θα εξαρτηθεί βέβαια και από την στάση των βουλευτών των ΑΝΕΛ, που διέκοψαν τη συνεδρίασή τους, για να συναντήθει ο κ. Πάνος Καμμένος με τον πρωθυπουργό. Ο υπουργός Αμύνης ζητά να μην υπάρξουν περικοπές στο υπουργείο του και να διατηρηθεί το καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά, αλλά δύσκολα θα το πετύχει. Η εκτίμηση είναι ότι και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα υπερψηφίσουν. Ήδη, τοποθετήθηκε θετικά ο κ. Νίκος Νικολόπουλος.

Πάντως, ήδη δήλωσε ότι δεν θα είναι στην ψηφοφορία στη Βουλή ο τέως υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης. Αν και επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους είναι γνωστό ότι παλαιότερα ο κ. Βαρουφάκης είχε δηλώσει ότι δεν θα υπογράψει μνημονιακή συμφωνία.

Οι "υποψίες" για ενδεχόμενη καταψήφιση επικεντρώνονται πλέον στις μικρότερες τάσεις του Αριστερού Δικτύου. Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι δεν θα ψηφίσουν οι κυρίες Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρέα της ΔΕΑ του κ. Αντώνη Νταβανέλλου, που ήταν και ένας από τα πέντε στελέχη που υπέγραψαν την επιστολή διαφοροποίησης.

Επίσης, υπάρχουν "φόβοι" ότι δεν θα ψηφίσουν ένιοι εκ των πέντε βουλευτών που διαθέτει η ΚΟΑ του κ. Ρούντι Ρινάλντι και πάντως όχι όλοι. Άγνωστο παραμένει τι θα πράξει ο κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης, που είχε κάνει σκληρές δηλώσεις τις τελευταίες ημέρες.

Οι «Επίφοβοι» οι βουλευτές από τις συνιστώσες ΚΟΕ και ΔΕΑ

«Απρόθυμοι» να υπερψηφίσουν εμφανίζονται και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν σε αριστερές συνιστώσες. Πρόκειται για πέντε της ΚΟΕ, τους Δημήτρη Κοδέλα, Βασίλη Χατζηλάμπρου, Ελένη Σωτηρίου, Μαρία Τριανταφύλλου, Βασίλης Κυριακάκης (ΚΟΕ), δύο της ΔΕΑ, τις Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρρέα ενώ ερωτηματικό παραμένει τι θα πράξουν οι Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Γιάννης Σταθάς και η Θεοδώρα Τζάκρη.

Καταψηφίζει η Ραχήλ

Παρομοίως και για την κυρία Ραχήλ Μακρή, η οποία όμως επηρεάζεται από την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία, παρά τις ενστάσεις που έχει κατά καιρούς υποβάλει, θα ψηφίσει τη συμφωνία. Η βουλευτής Κοζάνης, ωστόσο, μιλώντας το απόγευμα στη Βουλή, κάλεσε την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί, έστω και τώρα, με βάση το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία.

Επικαλέστηκε τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τόνισε: Θέλει αρετή και τόλμη η Ελευθερία

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Ραχήλ Μακρή, καταγράφοντας την πρώτη επίσημη διαφοροποίηση τόσο για την εξουσιοδότηση που ζητά το Μέγαρο Μαξίμου όσο και για τους εφαρμοστικούς νόμους που θα ακολουθήσουν, εφόσον οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους «θεσμούς».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με συναισθηματικά φορτισμένη τοποθέτηση, επιχείρησε να «ξεγυμνώσει» την κυβερνητική τακτική, επισημαίνοντας ότι η πρόταση προς τους θεσμούς παραβιάζει την εντολή που ελήφθη τόσο την 25η Ιανουαρίου όσο και από το δημοψήφισμα της 6ης Ιουλίου.

Κατηγόρησε, δε, τον πρωθυπουργό, αλλά και το επιτελείο του για «ατολμία» και απροθυμία να χτυπήσουν τη διαπλοκή και να διεκδικήσουν τα συμφέροντα της κοινωνίας και των πολιτών.

«Η αδυναμία ελέγχου της νομιμότητας των καναλιών ήταν το πρώτο λάθος» είπε απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση, «φωτογραφίζοντας» τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, για να συνεχίσει: «Το δεύτερο λάθος η παραχώρηση στις διοικήσεις των τραπεζών της παραμονής τους. Αν δεν υπήρχε ατολμία διεκδίκησης δεν θα υπήρχε σήμερα το κλείσιμο τραπεζών».

«Φωτογραφίζοντας» τον κ. Γιάννη Πανούση και τον Γιώργο Σταθάκη, είπε πως «υπάρχουν υπουργοί που έστελναν τα ΜΑΤ να φυλάνε τα κανάλια από ειρηνικούς διαδηλωτές και άλλοι που έδιναν τη διαχείριση απορριμμάτων στον Μπόμπολα», για να προσθέσει «υπήρχαν όμως και άλλοι που άνοιγαν ξανά την ΕΒΖ και έδιναν δουλειά σε απολυμένους. Αυτούς θέλουμςε» εννοώντας τον Παναγιώτη Λαφαζάνη .

Κατακεραυνώνοντας την πρόταση προς τους «θεσμούς», σημείωσε: «Καλούμαστε σήμερα να επικυρώσουμε μια εντολή διαπραγμάτευσης που δεν δύναται να υπερβεί την εντολή που πήραμε από τις εκλογές και από το δημοψήφισμα. Κατανοούμε ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι επιχειρούν να παρασύρουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο μνημόνιο» και, απευθυνόμενη προς όλες τις κατευθύνσεις, είπε: «Ωστόσο, κύριοι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν επιτρέπω να βρείτε άλλοθι για να ρίξετε αυτή τη χώρα και τους πολίτες της. Δεν θα επιτρέψω να μειωθούν οι συντάξεις μέσω αύξησης ΦΠΑ. Δεν γίνεται να αυξηθούν φόροι ακινήτων. Δεν σας εξουσιοδοτώ να ξεπουλήσετε αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λιμάνια και Ελληνικό και όλη τη δημόσια περιουσία μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Δεν στηρίζω ό,τι δεν είναι συμβατό με το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Κάνω ύστατη έκκληση να διαπραγματευτείτε με βάση την εντολή του λαού. Δεν εγκρίνω πρόταση που κατά 80% είναι ίδια με αυτή που μας έθεσε ο Γιούνκερ».

Εκλεισε με τη φράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη: «Ὅταν ἀποφασίσαμε νὰ κάμωμε τὴν Ἐπανάσταση, δὲν ἐσυλλογισθήκαμε οὔτε πόσοι εἴμεθα οὔτε πὼς δὲν ἔχομε ἄρματα… ἀλλὰ ὡς μία βροχὴ ἔπεσε εἰς ὅλους μας ἡ ἐπιθυμία τῆς ἐλευθερίας μας» είπε για να προσθέσει «θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, ο λαός την απέδειξε δεν ξέρω όμως να την διαθέτετε και εσείς».

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Ανοιχτό το ενδεχόμενο καταψήφισης από Χατζηλάμπρου

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση άφησε και ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Χατζηλάμπρου. «Έξω γιορτάζεται το "όχι" και σ' αυτή την αίθουσα φοβάμαι τη μετάλλαξη που μπορούμε να πάθουμε. Θα αναγκαστούμε για να τα ωραιοποιήσουμε να φτιάξουμε το δικό μας success story» υπογράμμισε.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έδιναν από χθες το βράδυ "αγώνα" για να πιάσουν το σφυγμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και αφετέρου για να αποτρέψουν τις διαφοροποιήσεις. Μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ εκτιμούσαν ότι θα υπάρξουν περιορισμένες διαρροές και δεν θα αμφισβητηθεί η δεδηλωμένη.

Το τι θα γίνει όταν θα έρθει το τελικό κείμενο, που πιθανόν θα είναι φορτωμένο με επιπλέον απαιτήσεις από το Eurogroup και ακόμη περισσότερο όταν θα αρχίσει η ψήφιση των προαπαιτούμενων είναι κάτι που αποφεύγουν προς το παρόν να σκέπτονται.

Τα σενάρια πάντως δεν είναι ευοίωνα.

Θα ζητήσει παραιτήσεις όσων καταψηφίσουν ο Τσίπρας

Οριακές είναι οι στιγμές για την κυβερνητική πλειοψηφία κατά την αποψινή κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε το πρωί στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι αν δεν έχει την δεδηλωμένη – δηλαδή την πλειοψηφία των 151 τουλάχιστον βουλευτών – δεν πρόκειται να συνεχίσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι θα ζητήσει από όποιους καταψηφίσουν κατά την αποψινή ψηφοφορία, να παραιτηθούν από το αξίωμα του υπουργού ή/και του βουλευτή και να παραδώσουν την βουλευτική τους έδρα. Επιπλέον στελέχη κοντά στον Πρωθυπουργό έχουν διαμηνύσει πως δεν θα ανεχθούν «ούτε το βάθος μιας τρίχας παραπάνω από τους εταίρους» στην επώδυνη συμφωνία που προτείνουν. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή οι πιστωτές αξιώσουν έστω και ένα μέτρο παραπάνω, υποστηρίζουν ότι θα την καταψήφιζαν ομαδικά.

Σε κάθε περίπτωση. από την πλειοψηφία της των 162 βουλευτών συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (149) – ΑΝΕΛ (13) έχουν αρχίσει οι πρώτες διαρροές ενόψει της ψηφοφορίας την οποία ζήτησε η κυβέρνηση για να εξουσιοδοτηθούν Τσίπρας, Δραγασάκης, Τσακαλώτος ώστε να διαπραγματευτούν την συμφωνία με τους εταίρους.

Τέσσερις των ΑΝΕΛ

Επιπλέον άλλοι 4 βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι Παύλος Χαϊκάλης, Σταυρούλα Ξουλίδου, Νίκος Μαυραγάνης, Χαρίσιος Κατανάς σκέπτονται να καταψηφίσουν αν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Καμμένος διαβεβαίωσε πως και οι 13 της ΚΟ των ΑΝΕΛ θα στηρίξουν την κυβέρνηση.

Με αυτά τα δεδομένα η κυβερνητική πλειοψηφία δείχνει να φυλλορροεί καθώς από τους 162, «ύποπτοι» προς καταψήφιση θεωρούνται από 5 έως πάνω από 15 βουλευτές.

Μπορεί η ψηφοφορία να περάσει κατά πλειοψηφία με τις ψήφους των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης (Το Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και την πλειοψηφία των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) αλλά ο Πρωθυπουργός θα έχει απολέσει τυπικώς την δεδηλωμένη. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.