13 Ιουλίου 2015

ΚΑΛΙΩ! Σοκ στο στρατόπεδο Λαφαζάνη-Έκτακτη συνεδρίαση δραχμολάγνων στην Βουλή

Αντάρτικο από την Αριστερή Πλατφόρμα – Έκτακτη συνεδρίαση στην Βουλή

Αυτή την ώρα μάλιστα, μεσημέρι Δευτέρας, πραγματοποιείται σύσκεψη στο γραφείο της αντιπροέδρου της Βουλής Χαραλαμπίδου, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη συμμετοχή των βουλευτών Λεουτσάκου, Στάθα και Πετράκου, καθώς και στελεχών που ανήκουν στην ισχυρότερη εσωκομματική τάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρών θα είναι και ο υπουργός εργασίας  Πάνος Σκουρλέτης

Στον απόηχο της ψηφοφορίας της προηγούμενης Παρασκευής στη Βουλή, αλλά και της σημερινής συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής, υπάρχει έντονη φημολογία για τη στάση που θα κρατήσει από εδώ και στο εξής η Αριστερή Πλατφόρμα, και το αν θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

lykavitos.gr

Σοκ στο στρατόπεδο Λαφαζάνη από τη συμφωνία

Σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τους συνεργάτες του για τις επόμενες κινήσεις του - «Νέο μνημόνιο καταστροφής για τη χώρα», γράφει ο ο ιστότοπος Iskra - Διαβάστε όλο το κείμενο - Διαδήλωση στο Σύνταγμα στις 19.00 από  την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Μαχαίρι…. στην καρδιά η συμφωνία του πρωθυπουργού για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και πόσο μάλλον η έγκριση να ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ ή να φύγει από τον έλεγχο της ΔΕΗ.

Εφόσον ως βουλευτής διαφώνησε και ψήφισε παρών στην εξουσιοδότηση, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορέσει να υπηρετήσει τις απαιτήσεις των δανειστών και ως υπουργός. Ο κ. Λαφαζάνης βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους συνεργάτες του για τις επόμενες κινήσεις του, με πιθανό σενάριο να περιμένει τις πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα.

Η διαφοροποίηση της Αριστερής Πλατφόρμας φέρνει ως πιθανό σενάριο ο πρωθυπουργός να  απομακρύνει τους τέσσερις υπουργούς της, δηλαδή τους κ.κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη, Κώστα Ήσυχο και Νίκο Χουντή, ενώ να ψηφίσουν τα μνημονιακά νομοσχέδια μοιάζει απίθανο.

Ο κ. Τσίπρας έχει την δυνατότητα να τους διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενδεχομένως και να απαιτήσει τις έδρες τους, ωστόσο δεν μπορεί να τους διαγράψει από την Κεντρική Επιτροπή. Επίσης, δεν είναι απίθανο το σενάριο για “ειρηνικό” διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρόκειται για νέο επαχθέστερο μνημόνιο, που επανεγκαθιδρύει και επεκτείνει την τροϊκανή κηδεμονία και τον κοινωνικό εξανδραποδισμό και διατηρεί τη χώρα σε καθεστώς αποικίας χρέους της υπό γερμανική κηδεμονία ΕΕ!», γράφει σήμερα ο ιστότοπος iskra.gr του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης δόθηκε ση δημοσιότητα και περιλαμβάνει αναλυτικά τα μέτρα που θα πρέπει να αναληφθούν από την ελληνική πλευρά.

Οι πιστωτές σχετικά με τον διαχειριστή των δικτύων ηλεκτρισμού συμφώνησαν με τον Αλέξη Τσίπρα  την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, «εκτός αν ληφθούν ισοδύναμα μέτρα για τον ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά».

Αν δεν ιδιωτικοποιηθεί θα πρέπει το αρμόδιο υπουργείο να προετοιμάσει ένα εναλλακτικό σχήμα με ισοδύναμα από πλευράς ανταγωνισμού και σε ευθυγράμμιση με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και με σκοπό την ανεξαρτησία του.

Σημειώνεται ότι οι αποκρατικοποίησεις από την προηγούμενη κυβέρνηση περιλάμβαναν την πώληση της μικρής ΔΕΗ, με εκτιμώμενα έσοδα περί το 1,5 δισ. ευρώ και την πώληση του 66% της θυγατρικής ΑΔΜΗΕ που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς, από την οποία αναμένονταν έσοδα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ.  Ωστόσο, από την ημέρα που ανέλαβε ο νέος υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης ξεκαθάρισε ότι δεν θα προβεί σε πώληση των ενεργειακών ΔΕΚΟ.

Μάλιστα, η νέα διοίκηση της ΔΕΗ, που διόρισε ο υπουργός Ενέργειας, είχε επίσης εκφράσει την αντίθεσή της σε ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Είχε αντικρούσει δε τις απαιτήσεις λέγοντας ότι:

1. Από καμία κοινοτική οδηγία δεν προκύπτει ότι ο ΑΔΜΗΕ πρέπει ν’ αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς, προκειμένου να υπάρξει συμβατότητα με το κοινοτικό δίκαιο,

2. Τα περί ελέγχου του εμπορίου και αθέμιτου ανταγωνισμού από τη ΔΕΗ μέσω του ΑΔΜΗΕ είναι μυθεύματα και

3. Το επιχείρημα περί δήθεν ανάγκης πώλησης του ΑΔΜΗΕ για εξεύρεση κεφαλαίων, πέρα από τις προφανείς σκοπιμότητες που υποκρύπτει, είναι απολύτως αβάσιμο.

Οι πρώτες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Θυμό, αντιδράσεις, αλλά και ανακούφιση προκάλεσε τις πρώτες ώρες η ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας του πρωθυπουργού με τους δανειστές. Αν και ακόμα οι δημόσιες τοποθετήσεις είναι λίγες, ωστόσο η είδηση ότι θα πρέπει έως την Τετάρτη να περάσουν μια σειρά από «βαριά» μέτρα, προκαλεί συσκότιση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να συγκληθούν κομματικά Όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, χωρίς όμως προς ώρας να έχει οριστεί κάτι συγκεκριμένο.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε μέσω αρθρογραφίας στην ιστοσελίδα iskra.gr, στην οποία εκφράζονται απόψεις στελεχών που βρίσκονται κοντά στην Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Σε άρθρο του ο Χρήστος Κασίμης,  μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΝΕ Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει:

«Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, οι εργαζόμενοι , η νεολαία , η πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία στη χώρα σε θέση μάχης θα συνεχίσουν τον αγώνα για να μην περάσουν τα νέα υφεσιακά - αντιλαϊκά μέτρα και να έρθουν στο προσκήνιο ξανά τα λαϊκά αιτήματα, που διαμορφώθηκαν μέσα στους κοινωνικούς αγώνες όλα τα προηγούμενα χρόνια για την πλήρη κατάργηση των μνημονίων, για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την εθνικοποίηση των τραπεζών, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των εργαζομένων και των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων».

Χαρακτηριστικό της των αντιδράσεων που αναμένονται είναι το γεγονός ότι το παραπάνω άρθρο ανήρτησε στην σελίδα του στο Facebook ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Πετράκος. Ο βουλευτής Μεσσηνίας, ο οποίος ήταν από του βουλευτές που ναι μεν ψήφισαν Ναι την Παρασκευή, εκφράζοντας παράλληλα τη διαφωνία του, κάλεσε εχθές τον πρωθυπουργό να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 εμφανίστηκε υποστηρικτικός: «Υπάρχει ένα καλό σε αυτή τη συμφωνία. είναι ένα πρόγραμμα τριετές να βάλουμε κάτω τη φαντασία μας και να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Ας υποθέσουμε ότι έβγαινε η χώρα από ένα πόλεμο . Δεν θα θρηνήσουμε πάνω στα ερείπια, θα πρέπει να δουλέψουμε, να φτιάξουμε ένα σύγχρονο λειτουργικό κράτος. Πιστεύω ότι αυτή η πληγή θα ιαθεί τις επόμενες μέρες. Το θέμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει κραδασμούς».

«Η επόμενη μέρα από αυτή τη συμφωνία θα σημαίνει πολλά πράγματα και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.  Η  διαπραγμάτευση αυτή  που κανείς δεν αμφισβητεί τη σκληρότητα, ανέδειξε πολλές αδυναμίες του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και  θα είναι η αιτία εξελίξεων», πρόσθεσε.

Ο κ. Κουρουμπλής σχολιάζοντας τις αρνητικές ψήφους συναδέλφων του βουλευτών είπε: «όλοι έχουμε μια δέσμευση ότι οι παραιτήσεις μας είναι στη διάθεση του κόμματος. Αναρωτιέμαι αν θα καταστήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ έρμαιο των άλλων κομμάτων».

Τέλος και ο βουλευτής Στάθης Παναγούλης εξέφρασε την υποστήριξή του στον Αλέξη Τσίπρα:

Ο πρωθυπουργός της χώρας μας, εξάντλησε όλες τις ανθρώπινες δυνατότητες με γενναιότητα. Είναι γνωστό σε όλους μας, ότι ήταν αντιμέτωπος με " γεράκια ", ωστόσο κατόρθωσε για το καλό του τόπου, στην πιο δύσκολη ιστορική συγκυρία, να πετύχει ένα καινούργιο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Επιβάλλεται να συμπαρασταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στον Αλέξη Τσίπρα».

Ανδρέας Μπελεγρής, Ελένη Στεργίου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ