23 Ιουλίου 2015

ΔΝΤ: Δεν ξέρουμε αν θα μετάσχουμε στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα

«Η συμμετοχή μας θα εξαρτηθεί από την ισορροπημένη προσέγγιση στα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων και της ελάφρυνσης χρέους» - Ο εκπρόσωπος του Ταμείου δεν επιβεβαιώνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με την Τρόικα την Παρασκευή

Ένα «σκωτσέζικο ντους» αποτέλεσαν για την Αθήνα οι σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, καθώς, ούτε λίγο ούτε πολύ, φαίνεται πως η επιστροφή του Ταμείου στην Αθήνα βρίσκεται -μεταφορικά, και ουχί κυριολεκτικά- στον... αέρα!

Χαρακτηριστικά, και ενώ η Τρόικα αναμένεται αύριο στην Αθήνα, με την κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ να κάνει την επίσημη «πρώτη» της ως νέα εκπρόσωπος, το Ταμείο δεν επιβεβαιώνει τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, με τον κ. Ράις να δηλώνει ότι αυτό «θα εξαρτηθεί από την ισορροπημένη προσέγγιση», που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά και ελάφρυνση του χρέους.

Παράλληλα, ο ίδιος δεν επιβεβαιώνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων την Παρασκευή.

«Η συμμετοχή μας θα εξαρτηθεί από την ισορροπημένη προσέγγιση: από τη μια πλευρά οι μεταρρυθμίσεις και η εφαρμογή [τους], και από την άλλη πλευρά χρηματοδότηση [της Ελλάδας] και ελάφρυνση χρέους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, «κλείνοντας το μάτι» στους Ευρωπαίους, προκειμένου να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ανακούφιση του ελληνικού χρέους.

Υπογράμμισε πάντως ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει τρίτο πρόγραμμα στήριξης από το ΔΝΤ, τη στιγμή που το τρέχον πρόγραμμα του Ταμείου λήγει το Μάρτιο του 2016 και το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα διαρκέσει έως το 2018.

Υπογράμμισε, δε, ότι για το θέμα του χρέους «θα πρέπει να υπάρχει μια ξεκάθαρη δέσμευση (concrete commitment)» από την πλευρά των Ευρωπαίων, συμπληρώνοντας πως το ζήτημα της ελάφρυνσης αποτυπώθηκε και στο συμπέρασμα της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο διάσωσης της χώρας μας θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, με δεδομένο ότι ο μηχανισμός ESM θα διαθέσει περίπου 50 δισ. ευρώ, αφήνοντας «τρύπα» έως και 36 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα 82-86 δισ. που χρειάζεται η χώρα μας.

Ερωτηθείς, δε, εάν κατά τη Σύνοδο της 12ης Ιουλίου το Ταμείο υποστήριξε την πρόταση Σόιμπλε για προσωρινό Grexit, ο κ. Ράις κατέστησε σαφές πως το ΔΝΤ δεν τάχθηκε υπέρ αυτής της πρότασης.

«Η βασική μας υπόθεση ήταν πάντα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέρος της ευρωζώνης, αυτό βγήκε ξεκάθαρα στο κοινό ανακοινωθέν» σχολίασε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε την αντικατάσταση του Ρίτσι Γκογιάλ. Όσον αφορά στην επιλογή να μετέχει στην αποστολή η Ντέλια Βελκουλέσκου, είπε ότι είναι μια συνηθισμένη αλλαγή θέσης.