11 Ιουλίου 2015

ΠΑΜΑΚ: Απαισιόδοξοι οι Έλληνες για το μέλλον τους

Οι μεγαλύτεροι ψηφίζουν ευρώ και οι νεότεροι που δεν γνωρίζουν τι σημαίνει δραχμή, αμφιταλατεύονται, δίνοντας πάντως προβάδισμα στο κοινό νόμισμα. Αυξήθηκε ο φόβος, μειώθηκε η ελπίδα και η αισιοδοξία. Η νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.
Στο συντριπτικό 60,5% το ποσοστό των ερωτηθέντων που επιλέγουν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και το ευρώ, έστω και αν αυτό σημαίνει την υπογραφή νέου μνημονίου, στο 47,5% το αντίστοιχο ποσοστό των ερωτηθέντων-ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Μοιρασμένη η γενιά 18 - 35 μεταξύ ευρώ και δραχμής, δίνει ελαφρύ προβάδισμα στο πρώτο. Υψηλότατα τα ποσοστά όσων δήλωσαν ότι αισθάνονται φόβο μπροστά στην προοπτική του grexit. Κατέπεσε η ελπίδα – αυξήθηκε η απαισιοδοξία. Η νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη, 9 Ιουλίου, αποτυπώνει την αίσθηση που αφήνουν στους πολίτες οι τρέχουσες εξελίξεις και ιδίως το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Αναλυτικά:

Εντυπώσεις μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος
Ενισχυμένο το ποσοστό (36,5%) των ερωτηθέντων που εκτιμούν ότι τα πράγματα εξελίσσονται χειρότερα μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έναντι όσων θεωρούν ότι η κατάσταση βελτιώθηκε (30,5%) σε σχέση με την ισχύουσα πριν το δημοψήφισμα. Σημαντικό ποσοστό (23%) των ερωτηθέντων δεν διακρίνει κάποια ουσιαστική μεταβολή προ και μετά δημοψηφίσματος. Ενώ ένα 10% δεν εξέφρασε άποψη.

Συζήτηση για το ευρώ
Στο ερώτημα για το ποιο συναίσθημα τους δημιουργεί η προοπτική της εξόδου της χώρας από το ευρώ (Grexit), ιδίως σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους, οι ερωτηθέντες δήλωσαν σε συντριπτικό ποσοστό 55,5% τον «Φόβο», ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το συναίσθημα της «Ελπίδα(ς)» απάντησε μόλις το 16,5% των ερωτηθέντων. Ποσοστό 20,5% απάντησε ότι δεν πιστεύει πως η έξοδος από το ευρώ θα έχει κάποια ουσιαστική επίπτωση στη ζωή του/σημάνει κάτι διαφορετικό για εκείνους.

Το ποσοστό όσων απάντησαν ότι φοβούνται την προοπτική ενός Grexit εμφανίζεται αισθητά αυξημένο σε σχέση με το υψηλό αντίστοιχο περίπου ένα μήνα πριν (3 – 6 Ιουνίου) που είχε φθάσει το 51,5%.

Ειδικά στις ηλικίες 55 και άνω εκτοξεύεται στο 62%.

Αίσθηση προκαλεί περαιτέρω ότι από τον Φεβρουάριο του 2015, οπότε και είχε μόλις ξεκινήσει η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έως και τις 9 Ιουλίου, που πραγματοποιήθηκε η έρευνα, είναι ραγδαία η αύξηση του συναισθήματος του φόβου, που από το 35,5% σκαρφάλωσε στο 55,5% . Αντίστροφα κατακρημνίσθηκε, από το 33% στο 7,5% , μέσα στο ίδιο διάστημα, το ποσοστό όσων απάντησαν αυθόρμητα ότι θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο ενός Grexit.

Ενισχυμένο ειδικότερα και για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το συναίσθημα του φόβου στο 36% (από 34% τον Ιούνιο) ενώ τα ποσοστά της «Ελπίδα(ς)» κατρακύλησαν στο 22% (από 35% , ένα μήνα πριν).

Ευρώ και ευρωζώνη ή έξοδος και δραχμή
Στο συντριπτικό 60,5% έφτασε το ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι επιλέγουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ, έστω και αν αυτό σημαίνει την εφαρμογή ενός νέου μνημονίου. Αντίθετα, μόνο το 28% των ερωτηθέντων προτιμά έξοδο από την ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν τα ευρήματα πάνω στο ίδιο ερώτημα (ευρώ και μνημόνιο ή έξοδος από ευρωζώνη και δραχμή) όπως διαμορφώνεται σε σχέση με την ηλικία των ερωτηθέντων:


Στο ηχηρό 71% οι ερωτηθέντες ηλικίας 55 και άνω επιλέγουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Υψηλότατο το αντίστοιχο ποσοστό για τους ερωτηθέντες ηλικίας 35 – 45, έφτασε στο 61%.

Οι νεαρότεροι, στους οποίους περιλαμβάνεται και η γενιά των 18ρηδων (ηλικία 18 - 34) εμφανίζονται μοιρασμένοι ανάμεσα στις δύο επιλογές, ευρώ ή δραχμή, με το ποσοστό που δήλωσε ότι προτιμά την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη να υπερισχύει (45,5%).

Εξάλλου «ναι» στο ευρώ απαντούν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 47,5%.

Εκτίμηση αισιοδοξίας
Περαιτέρω στα πλαίσια της έρευνας ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να εκτιμήσουν κατά πόσο πιστεύουν ότι θα βελτιωθεί ή θα χειροτερεύσει η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους:


Συνολικά σε ποσοστό 58% οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν ότι Σίγουρα και Μάλλον θα χειροτερεύσει (29% αντιστοίχως). Μόλις το 9,5% δηλώνειαισιόδοξο - εκ των οποίων βέβαιο δηλώνει το 1,5% - ότι η κατάσταση του νοικοκυριού του θα βελτιωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Το 22% των ερωτηθέντων πάντως εκτιμά ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Υπογραμμίζεται ότι η απαισιοδοξία των ερωτηθέντων για την προσωπική/οικογενειακή τους οικονομική κατάσταση έχει αυξηθεί κατακόρυφα πλέον σε σύγκριση με τις αρχές του έτους (58% από 27% , σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας).

Αναλυτικά η δημοσκόπηση ΕΔΩ

skai.gr