12 Ιουλίου 2015

Ο άνθρωπος που δολοφόνησε την οικονομία - Πώς ο Βαρουφάκης απέτυχε παταγωδώς στη διαπραγμάτευση

H πολιτική Βαρουφάκη είχε ως συνέπεια να κλείσει τις τράπεζες διαλύοντας παράλληλα την οικονομία

Παρέλαβε μια οικονομία με ανάπτυξη 1,8% και την οδήγησε μέσα σε πέντε μήνες στη χρεοκοπία, με κλειστές τράπεζες, με capital controls και με τους πολίτες σε απόγνωση.
Σύμφωνα με το Βήμα o Γιάνης Βαρουφάκης αποδεικνύεται ότι στο διάστημα που ήταν τσάρος της οικονομίας «δολοφόνησε» την οικονομία της Ελλάδας και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ειδικά για τις τράπεζες η πολιτική Βαρουφάκη είχε ως συνέπεια να τις κλείσει διαλύοντας παράλληλα την οικονομία, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει στοιχειώδης προετοιμασία, την ώρα που δεν κατέβαλλε καμία προσπάθεια ειλικρινούς στήριξης για την επίτευξη συμφωνίας.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, με υπογραφή Βαρουφάκη επεστράφησαν στους δανειστές τα 11,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (τα οποία προορίζονταν για «μαξιλάρι» της ελληνικής οικονομίας) χωρίς να υπάρξει καμία αντίρρηση εκ μέρους του.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιστροφή των 11,5 δισ. ευρώ δεν ήταν μια αυτόματη διαδικασία προβλεπόμενη από κάποια συμφωνία.

Αν ήταν έτσι, δεν θα ήταν αναγκαία η υπογραφή του κ. Βαρουφάκη. Αρα οι θεσμοί δεν είχαν δικαίωμα να αποσύρουν τα κεφάλαια αυτά χωρίς τη συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργού Οικονομικών.

Και επιπλέον ο κ. Βαρουφάκης δεν φρόντισε να εξασφαλίσει την παραμικρή δέσμευση των δανειστών για τη μελλοντική χρήση των 11,5 δισ. Τα άφησε έτσι απλά να φύγουν από τη χώρα.

Η αβεβαιότητα, οι παλινωδίες και η υπονόμευση κάθε προσπάθειας συμφωνίας εκ μέρους του κ. Βαρουφάκη στους πέντε μήνες στο υπουργείο Οικονομικών είχαν ως αποτέλεσμα:

Εκροή καταθέσεων 45 δισ. ευρώ από τις τράπεζες στο διάστημα Φεβρουαρίου - Ιουνίου 2015.

Δραστική μείωση στην αξία των εχεγγύων (collateral) των ελληνικών τραπεζών για ανάκληση ρευστότητας του ELA.

Δραστικό «κούρεμα» των εχεγγύων (collatered) των ελληνικών τραπεζών, πράξη που περιορίζει τη ρευστότητα στις τράπεζες.

Τορπιλισμό του τραπεζικού συστήματος τη στιγμή που άρχισαν να διαφαίνονται προοπτικές ανάπτυξής του.

Απομείωση της αξίας του Δημοσίου σε τραπεζικές αξίες από 16 δισ. ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο του 2015 σχεδόν σε... μηδέν σήμερα.
Αυτά άραγε φτάνουν για ειδικό δικαστήριο ή θέλει κι άλλα... γιατί αν θέλει κι άλλα υπάρχουν πχ η ανυπολόγιστη ζημιά από την απαξίωση της χώρας με τις γκαγκστερικές μεθόδους του όπως την καταγραφή των συναδέλφων του στο Eurogroup.