11 Ιουλίου 2015

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ! Κω/λου-Λαφαζάνης ψήφισαν «παρών»... αλλά δεν παραιτούνται

Δηλ. το σούργελο ο Λαφαζάνης δεν θέλει αλλά θα υπογράψει τις αποκρατικοποιήσεις;

«Το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν θα μπορούσα ποτέ να το ψηφίσω και να το νομιμοποιήσω» - «Όλοι κρινόμαστε από τις αποφάσεις μας» είπε

«Παρών» στη σημερινή ψηφοφορία για συμφωνία με τους δανειστές δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την ομιλία της στο πλαίσιο της συζήτησης για την ελληνική πρόταση προς τους δανειστές.

«Το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν θα μπορούσα ποτέ να το ψηφίσω και να το νομιμοποιήσω. Την θεσμική μου ευθύνη την αναλαμβάνω δηλώνοντας παρούσα» τόνισε η κυρία Κωνσταντοπούλου σημειώνοντας παράλληλα ότι «η απόπειρα επιβολής μέτρων που απέρριψε ο λαός με δημοψήφισμα συνιστά βίαιη κατάλυση του Συντάγματος».

«Καθένας και καθεμία δικαιούται να υπερασπίζεται το Σύνταγμα και την Δημοκρατία όπως νομίζει» συνέχισε. Όλοι κρινόμαστε από τα ναι και τα όχι μας, από τις αποφάσεις που παίρνουμε, είπε  η Πρόεδρος της Βουλής και εξέφρασε την άποψη ότι ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε στην κυβέρνηση την απαλλαγή του από τα μνημόνια. Έσπευσε δε να τονίσει ότι δίνεται μια άνιση μάχη σε καθεστώς εκβιασμών και ασφυξίας και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη μεταμορφώνεται σε φυλακή για τους λαούς της.

Οι δανειστές προσπαθούν πεισματικά να μετατρέψουν το «όχι» του ελληνικού λαού σε «ναι» σημείωσε η κυρία Κωνσταντοπούλου.

«Ο πρωθυπουργός μίλησε με ειλικρίνεια γενναιότητα παρρησία και ανιδιοτέλεια. Τον τιμώ και θα τον τιμώ πάντα και ταυτόχρονα δεν μπορούσα να προσποιηθώ ότι δεν βλέπω τον εκβιασμό από τους δανειστές» ανέφερε.

Για το χρέος, υποστήριξε ότι αυτό δημιουργήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με παράνομες συμβάσεις και μίζες και ότι χρησιμοποιείται ως εργαλείο εξανδραποδισμού του λαού από δυνάμεις που λειτουργούν με ολοκληρωτικούς μηχανισμούς.

Μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης της Προέδρου της Βουλής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε τις δηλώσεις της λέγοντας ότι προσέβαλε τον συνταγματικό και εθνικό πατριωτισμό των κομμάτων της Βουλής, τόσο της συμπολίτευσης, όσο και της αντιπολίτευσης.

Η ομιλία της κυρία Κωνσταντοπούλου προκάλεσε και την αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία την κάλεσε να παραιτηθεί από πρόεδρος της Βουλής.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απουσίαζε από την αίθουσα της Ολομέλειας την ώρα που στο βήμα εκφωνούσε την ομιλία της η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Λαφαζάνης: Γιατί δήλωσα «παρών»

«Εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια "πρόταση" που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου», αναφέρειΟ Παναγιώτης Λαφαζάνης, μετά το «παρών» στην ψηφοφορία στη Βουλή, έκανε την παρακάτω δήλωση, προκειμένου να εξηγήσει την απόφασή του:

«Με το "παρών" εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια "πρόταση" που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου.

Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους «θεσμούς» και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας.

Η χώρα θα έχει αύριο, αν όλοι μαζί κάνουμε παρελθόν την ευρω-νεοαποικιοκρατία και η Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χαράξει - χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με ικανή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους- μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης, της οικονομίας και της κοινωνίας».

Η δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη 



Γιατί Κοδέλας, Κυριακάκης, Σωτηρίου και Χατζηλάμπρου δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία

Κάνουν λόγο για 3ο μνημόνιο που θα βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερα αδιέξοδα - Διαβάστε τι δηλώνουν οι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Τους λόγους που δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία στη Βουλή εξηγούν με ανακοίνωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου:

·     Δεν πρόκειται απλά για μια εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης αλλά για τη δέσμευσή μας σε ένα 3ο μνημόνιο, το οποίο συντάσσεται κατ’ απαίτηση των τροϊκανών και θα βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερα αδιέξοδα.

·     Πορευτήκαμε για χρόνια στο αντιμνημονιακό κίνημα, δεσμευτήκαμε σε θέσεις και προγράμματα που είχαν σαφή στόχο την επίλυση των προβλημάτων του λαού και την απελευθέρωση από τα ασφυκτικά νεοφιλελεύθερα προγράμματα επιτήρησης, φτωχοποίησης, εκποίησης δημόσιου πλούτου, γκρεμίσματος κατακτήσεων -κι όχι το αντίθετο. Αγωνιστήκαμε για να σταματήσει η χώρα μας να είναι αποικία χρέους και προτεκτοράτο.

·     Δεν μπορούμε λίγες μέρες μετά το ηχηρό «ΟΧΙ» του λαού στο δημοψήφισμα να εγκρίνουμε ως βάση συζήτησης με τους δανειστές αυτό που ο λαός μας κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες εκβιασμού απέρριψε. Μια συμφωνία, δηλαδή, η οποία στην κατάληξη της διαπραγμάτευσης θα είναι μάλλον ακόμα πιο επαχθής. Και, μάλιστα, με διαδικασίες fast track που ευθέως παραπέμπουν στις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

·      Μια κυβέρνηση που αναφέρεται στην Αριστερά είναι απαράδεκτο να φορτωθεί ένα 3ο μνημόνιο, να περάσει στην πράξη πολιτικές και μέτρα που ακόμα και οι καθαρόαιμες μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις θα δυσκολεύονταν να προωθήσουν. Έτσι ακυρώνονται εγχειρήματα και ελπίδες και γίνεται φανερό πως δεν λαμβάνονται υπόψη τα ηχηρά «θέλω» του ελληνικού λαού.

·     Παρά τη στήριξη που είχε από το λαό η κυβέρνηση, στρατηγικά λάθη και αυταπάτες οδήγησαν σε ένα αδιέξοδο με δύο οδυνηρές επιλογές για την χώρα: αυτή του 3ου μνημονίου και αυτή του Grexitχωρίς να υπάρχει καμία προετοιμασία. Οι προειδοποιήσεις που είχαν διατυπωθεί από την 20ή Φλεβάρη δεν εισακούστηκαν.

·     Ο πολίτες δεν θέλουν να ξαναδούν να τους κυβερνά το παλιό πολιτικό σύστημα. Μια τέτοια συμφωνία, όμως, δεν οδηγεί σε σταθεροποίηση της κυβέρνησης αλλά τη φέρνει σε ευθεία αντίθεση με κοινωνικά και λαϊκά στρώματα και με κινήματα που αναπτύχθηκαν.

·     Στο βαθμό που ακολουθηθεί μια τέτοια αδιέξοδη και αντιλαϊκή πολιτική –και εφόσον δεν υπάρξουν άλλες εξελίξεις- θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δε μπορούμε ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουμε αυτή την πορεία. Εκλεχτήκαμε με ένα πρόγραμμα, έχουμε δεσμευτεί στο λαό να προωθήσουμε μια αντιμνημονιακή πολιτική, και θεωρούμε πως η πολιτική και η ηθική πρέπει να ξανασυναντηθούν.

·     Η επιλογή μας να μην συμμετέχουμε στην αποψινή ψηφοφορία εκφράζει την αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη για μια συνολική αλλαγή πορείας.

Ο αγώνας για μια πολιτική οικονομική και κοινωνική διέξοδο συνεχίζεται, χάρη στα μεγάλα αποθέματα ψυχής και γενναιότητας του λαού μας.