20 Ιουλίου 2015

Κράξιμο στον Τσίπρα από στενό του συνεργάτη για το «αποκλείεται να μας πουν όχι»

Με μια τοποθέτηση που διακρίνεται, όπως πάντα, για την ειλικρίνεια της ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα απο τα πρώτα του βήματα στην πολιτική Ανδρέας Καρίτζης (γαμπρός του Τσουκαλά και για μια περίοδο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ) σημειώνει σε όσους προτείνουν έναν «επαναστατικό» δρόμο με οδηγό το πάθος και προορισμό το άγνωστο να αναλογιστούν πως «έπρεπε, από το 2012, στελέχη μας να αναλάβουν αποκλειστικά τη συστηματική προετοιμασία τόσο της επικείμενης διακυβέρνησης ανά τομέα όσο και της διαπραγμάτευσης με επιχειρησιακούς όρους. Αντ” αυτού αναλωθήκαμε...
σε προγραμματικές επεξεργασίες που προϋπολόγιζαν ότι θα κυβερνήσουμε σε συνθήκες εύρωστης αστικής δημοκρατίας.

Αυτή η λανθασμένη εκτίμηση ευθύνεται μερικώς και για την καθησυχαστική ρητορική του τύπου «αποκλείεται να μας πουν όχι»».Το άρθρο του Ανδρέα Καρίτζη δεν παρουσιάστηκε τυχαία στην ΑΥΓΗ αυτή την περίοδο αφού αποτελεί μια απάντηση με γνωστούς παραλήπτες. Κόντρα στις αυταπάτες και τα λάθη του παρελθόντος που πληρώθηκαν πανάκριβα ο ίδιος προτείνει σε όλους στον ΣΥΡΙΖΑ να βάλουν γερές βάσεις αυτή την φορά ώστε το κόμμα «να εκπονήσει μια πολιτική στρατηγική απελευθέρωσης της πατρίδας από τη σύγχρονη απολυταρχία και την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας. Απαραίτητος όρος είναι ο ενστερνισμός επιτέλους των παραπάνω κατευθύνσεων που θα έπρεπε να υιοθετήσουμε από το 2012. Δηλαδή, να δώσει έμφαση στην οργανωσιακή και επιχειρησιακή αναβάθμισή του ώστε να λειτουργήσει με καινοτόμο τρόπο ως συντονιστής των τεράστιων δυνατοτήτων που υπάρχουν στην κοινωνία μας και οι οποίες είναι καθοριστικές σε μια πορεία απελευθέρωσης.

Το ζήτημα δεν είναι αν υπάρχει τώρα ένα τέτοιο σχέδιο, αλλά αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτήσει άμεσα έναν τέτοιο προσανατολισμό ώστε να προκύψει. Υπό την απειλή της χρεοκοπίας είμαστε εγκλωβισμένοι. Χρειάζεται λοιπόν και ένας οδικός χάρτης απεμπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ από την εφαρμογή ενός πραξικοπηματικά επιβεβλημένου σκληρού Μνημονίου με αυξημένους βαθμούς υποτέλειας. Οι λεπτομέρειες είναι δουλειά όλων μας ώστε να διαμορφώσουμε τον βέλτιστο τρόπο απεγκλωβισμού σε μια επικίνδυνη και ναρκοθετημένη περίοδο. Μετά από μια βαριά ήττα δεν μπορεί παρά να έχουμε υψηλό κόστος. Το ζήτημα είναι να το διαχειριστούμε με τρόπους που δεν θα διαλύσουν τις σχέσεις μας με τα λαϊκά στρώματα, ώστε να είμαστε ανθεκτικοί στα πλήγματα του συστήματος το επόμενο διάστημα και να είμαστε σε θέση να επανέλθουμε, αυτή τη φορά με εντελώς διαφορετική νοοτροπία, μεθοδολογία και ρητορική» καταλλήγει χαρακτηριστικά.