27 Ιουλίου 2015

ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ-Ακούστε τι είπε ο Βαρουφάκης για υποκλοπή ΑΦΜ και σχέδιο Β για μετάβαση σε δραχμή

Το σχέδιο το κατάστρωσε προεκλογικά και από τα λεγόμενά του άρχισε να το εφαρμόζει με τον φίλο του μόλις έγιναν κυβέρνηση... είναι λοιπόν δυνατόν να μην ήξερε τίποτα ο Τσίπρας; Δηλ. του είπε "φτιάξε ένα σχέδιο Β" και μετά δεν τον ρώτησε τι έφτιαξε; Άρα λοιπόν ο Τσίπρας ήταν ενήμερος για υποκλοπή ΑΦΜ και μετάβαση στη δραχμή και μ'αυτό το σχέδιο Β διαπραγματευόταν

Όλα τα λεφτά η ατάκα του ηλίθιου "ΟΚ μας ακούνε (υποκλέπτουν τη συνομιλία εννοεί), αλλά αν το βγάλουν στη φόρα (τη συνομιλία) θα το διαψεύσω"

Το επίμαχο ηχητικό απόσπασμα από την τηλεδιάσκεψη του τέως υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με hedge funds, για το οποίο η «Καθημερινή» έγραψε την Κυριακή ότι αποκαλύπτει πως ο κ. Βαρουφάκης είχε μιλήσει για σχέδιο «χακαρίσματος» των ΑΦΜ και δημιουργίας ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος, που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δραχμή, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το φόρουμ OMFIF, με την άδεια του κ. Βαρουφάκη.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθαρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε εντολή να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ, αλλά να διαπραγματευθεί με το Eurogroup και την ΕΚΤ για μια βιώσιμη λύση, με τη χώρα εντός ευρωζώνης.

Είναι δύσκολο, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, όταν βρίσκεται εντός της νομισματικής ένωσης, να προετοιμάσεις ένα δημόσιο διάλογο για το ενδεχόμενο έξόδου από την ευρωζώνη, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις φτάσουν στο σημείο χωρίς επιστροφή.

Στη συνέχεια της συνομιλίας, με ημερομηνία 16 Ιουλίου (δέκα μέρες, δηλαδή, μετά την παραίτηση του κ. Βαρουφάκη από το θώκο του υπουργείου Οικονομικών), τίθεται το ερώτημα εάν τελικά η Ελλάδα είχε «plan B».

Ο κ. Βαρουφάκης ξεκινά την απάντησή του, λέγοντας ότι, πριν ακόμα τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας του είχε δώσει εντολή να εκπονήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο.

Το σχέδιο αυτό, όπως ακούγεται να λέει ο κ. Βαρουφάκης, το επεξεργαζόταν μυστικά μία ομάδα πέντε ατόμων, ήδη από το Δεκέμβριο του 2014. Το δύσκολο, όπως εξηγεί, θα ήταν στη συνέχεια να πείσει ότι, από τα πέντε άτομα που το επεξεργάστηκαν, θα πρέπει να υπάρξουν 1.000 άτομα που να το εφαρμόσουν.

Πειγράφοντας, λοιπόν, τι σχεδιάζε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των capital controls και της τραπεζικής αργίας και να δοθεί στον ελληνικό λαό η εμπιστοσύνη και η αίσθηση ότι υπάρχει σχέδιο, ο κ. Βαρουφάκης αναλύει το πλάνο του για τη δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών, για το οποίο θα χρησιμοποιούνταν τα ΑΦΜ των Ελλήνων πολιτών, μέσα από το σύστημα Taxis.

Δημιουργώντας «αναπληρωματικούς» λογαριασμούς, το κράτος θα είχε τη δυνατότητα να πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τρίτους -όπως, π.χ., έναν προμηθευτή νοσοκομείου, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης-, χρησιμοποιώντας ένα παράλληλο, ψηφιακό νόμισμα, προκειμένου να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του -πρόκειται, προφανώς, για τα περίφημα IOUs.

Τα επίμαχα σημεία στο ηχητικό:

  • 3': Λέει ότι ο Τσίπρας του έδωσε εντολή τον Δεκέμβριο να σχεδιάσει Plan B
  • 4': Αρχίζει να αναλύει το Plan B
  • 4'58'': Πώς θα δημιουργούνταν εναλλακτικοί λογαριασμοί σε όλους τους φορολογούμενους, ακόμη και μέσω apps στα κινητά. Με νέα pin που θα δημιουργούσαν έναν παράλληλο μηχανισμό πληρωμών.
  • 6'.06'': Κάνει λόγο για παράλληλο τραπεζικό σύστημα που θα έδινε μια δυνατότητα στην κυβέρνηση να αναπνεύσει από τη στιγμή που η ΕΚΤ θα έκλεινε τις τράπεζες.
  • 6'40'': Κάνει λόγο για τα προβλήματα και για το ρόλο της Σαβαϊδου της οποίας τον έλεγχο, όπως αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης, είχαν οι Βρυξέλλες.
  • 7'.24'': Κάνει λόγο για τον φίλο που θα τον βοηθούσε να σπάσει τους κωδικούς.
  • 8'32'': «Αποφασίσαμε να χακάρουμε το software που κατείχε η Τρόικα», αναφέρει ο πρώην ΥΠΟΙΚ.


Το απίστευτο Plan B Βαρουφάκη

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής που έφερε στο φως τα όσα είπε ο κ. Βαρουφάκης στο φόρουμ, ο πρώην ΥΠΟΙΚ σχεδίαζε ως plan B, ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, καταρχήν μέσα στο πλαίσιο του ευρώ αλλά με την δυνατότητα «εν μία νυκτί να μετατραπεί σε μία νέα δραχμή».

Ο βασικός κορμός του σχεδίου αυτού περιελάμβανε υποκλοπές ΑΦΜ. Πώς θα το πετύχαινε; Βάζοντας έναν παιδικό του φίλο, τον οποίο,  όπως ο ίδιος είπε, είχε διορίσει στο υπουργείο οικονομικών ειδικά για να παρακάμψει την «ελεγχόμενη από τις Βρυξέλλες» Κατερίνα Σαββαϊδου, όπως σημειώνει η Καθημερινή. Οι υποκλοπές των ΑΦΜ θα γίνονταν με χακάρισμα (hacking)  της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της Καθημερινής, ο κύριος Βαρουφάκης θα δημιουργούσε με τους συνεργάτες του μυστικούς λογαριασμούς, συνδεδεμένους με το ΑΦΜ κάθε φορολογούμενου, «χωρίς να το πούμε σε κανέναν» όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος, έτοιμους να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή, υπό άκρα μυστικότητα. «Με το πάτημα ενός κουμπιού» το σύστημα θα ήταν σε θέση να αποστείλει ένα ειδικό pin σε κάθε φορολογούμενο που θα αντιστοιχούσε σε αυτόν τον μυστικό, παράλληλο λογαριασμό μέσω του οποίου θα μπορούσε ο πολίτης ή η επιχείρηση να πραγματοποιήσει πληρωμές, δημιουργώντας έτσι ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, ενόσω οι τράπεζες θα παρέμεναν κλειστές, εξήγησε ο πρώην υπουργός οικονομικών.

Μάλιστα, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε καταστρώσει το σχέδιο με τέτοια λεπτομέρεια ώστε να φροντίσει να προετοιμάσει και την απάντησή του σε περίπτωση που αυτό διέρρεε από τους συνομιλητές του (στους οποίους το είχε αποκαλύψει λέξη-λέξη): «Και αν το κάνουν, θα το αρνηθώ, θα το διαψεύσω» φέρεται να δήλωσε κυνικά.

Ο κύριος Βαρουφάκης υποσημείωσε ότι η εντολή που έλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα από τον ελληνικό λαό δεν ήταν εντολή εξόδου από το ευρώ, ωστόσο ο ίδιος την ερμήνευε... διασταλτικά ώστε να αφήνει το περιθώριο «να εξετάσουμε το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ», σε περίπτωση που δεν καθίστατο εφικτή η σύναψη βιώσιμης συμφωνίας.