Όταν η Αστυνομία δέχεται βία και μολότοφ πρέπει να απαντάει
Πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα
Δεν χρειάζομαι σουρεαλιστική προστασία από τη Ζωή Κω/λου
Αν δεν έχω κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα πάω σε εκλογές
Ήθελαν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα
Έτσι φτάσαμε στα capital controls και το δημοψήφισμα
Δεν μετανιώνω – Αναστρέψιμη η ζημία των Capital Controls
Καταλήξαμε δραπέτες που μας συλλαμβάνουν και μας βάζουν σε σκληρότερο κελί
ΟΚ θα κοπούν συντάξει-μισθοί αλλά μην αυτομαστιγωνόμαστε κιόλας
Λάθος η αύξηση του ΦΠΑ
Ποια θα ήταν η "καλή" συμφωνία
ΜΜΕ: Λύση ή ρεβανσισμός
«Αυτό που μένει είναι η απόλυτη επιβεβαίωση σε διεθνές επίπεδο, του αδιέξοδου της λιτότητας και το δίκιο ενός λαού που αγωνίζεται. Αυτή η εξέλιξη διαμορφώνει ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο στην Ευρώπη», συνέχισε και πρόσθεσε:
«Και το κόμμα, αλλά και την κυβέρνηση, η κοινωνία και ο ελληνικός λαός τα ξεπέρασε και τα δύο».
Δεν είπα προεκλογικά ότι θα σκίσω τα μνημόνια με ένα νόμο
"Η εντολή που πήραμε ήταν να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας -ακόμη και αν ματώσουμε εμείς-να σταματήσει ο λαός να ματώνει" δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο "Κόκκινο".
"Δεν είπα πριν από τις εκλογές ότι μπορούν να σκιστούν τα μνημόνια με ένα νόμο" τόνισε ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι ο λαός είχε απόλυτη γνώση των δυσκολιών. "Είπαμε θα δώσουμε μάχη για να φύγουμε από το ασφυκτικό πλαίσιο που οδηγήθηκε η χώρα" συνέχισε. "Δεν υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό περίπατο στο δάσος".
Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου για την κατάργηση του Μνημονίου με ένα νόμο απάντησε ότι «πριν τις εκλογές δεν είπα ότι μπορεί τα Μνημόνια να σκιστούν με ένα νόμο, μην παραπέμπετε σε μια ομιλία μου του 2012, ας αφήσουμε το πλαίσιο αυτό της λαϊκίστικης προσέγγισης» .
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύηκε σκληρά απί 6 μήνες σε πρωτοφανείς συνθήκες ασφυξίας και με αγωνία αν θα μπορέσουν στο τέλος του μήνα να πληρώθούν μισθοί και συντάξεις.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «το κόμμα γνώριζε την διαπραγμάτευση αλλά άλλο η κυβέρνηση και άλλο το κόμμα. Το κόμμα είχε απόλυτη σύνδεση με τις εξελίξεις».
«Το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε είναι το κατά πόσο το κόμμα ενεργούσε για να υπάρξει μια λύση ή απλά παρακολουθούσε. Και το κόμμα και την κυβέρνηση η κοινωνία και ο λαός την ξεπέρασε. Υπήρχε μια διαπραγμάτευση που πολλοί την παρακολουθούσαν γκρινιάζοντας ενώ ο λαός τη στήριζε».
Ήθελαν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο "Κόκκινο" τόνισε ότι είπε την αλήθεια στον ελληνικό λαό και ότι διαπραγματεύτηκε με ανοιχτά χαρτιά.
"Μπορεί να με κατηγορήσει κανείς για λάθος υπολογισμούς ή ότι είχα αυταπάτες αλλά έλεγα την αλήθεια για τις προθέσεις μου, τι σχειδάζω, ακόμη και την κρίσιμη στιγμή του δημοψηφίσματος είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό" τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Μιλώντας για το τελεσίγραφο του Ντόναλντ Τουσκ που τον οδήγησε στην απόφαση να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι "θέλανε πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο κ. Σουλτς το είχε πει με μεγάλη σαφήνεια".
Έτσι φτάσαμε στα capital controls και το δημοψήφισμα
Σε ερώτηση γιατι ελήφθη η απόφαση για δημοψήφισμα απάντησε ότι «δεν είχα άλλη επιλογή». «Κατ' αρχάς πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τι είχα στα χέρια μου στις 25 Ιουνίου και τι είναι αυτό. Πρέπει να παραδεχθώ ότι ήταν μια κίνηση υψηλού ρίσκου δεδομένου ότι δεν ήταν η απόφαση της κυβέρνησης μόνο κόντρα στην επιθυμία των πιστωτών αλλά κόντρα στο διεθνές σύστημα και το εγχώριο μιντιακό σύστημα. Οι πιθανότητες να χάσουμε το δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά μεγάλες καθώς οι εταίροι έκλεισαν τις τράπεζες. Ήταν, όμως, μονόδρομος γιατί μας έδιναν μια συμφωνία με εξαιρετικά δύσκολα μέτρα σαν αυτά που έχουμε τώρα και ίσως λίγο πιο δύσκολα αλλά δεν είχε καμία έξοδο επιβίωσης. Γιατί έδιναν 10,6 δισ. για 5 μήνες» εξήγησε ο πρωθυπουργός.
«Δεν ήταν δεδομένο ότι θα κλείσουν οι τράπεζες» σημείωσε σχετικά με την απόφαση για το δημοψήφισμα.
Στις κρίσιμες ώρες μέχρι την ανακοίνωση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο "Κόκκινο".
Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε τη στιγμή που διέκοψε το κυβερνητικό συμβούλιο για να επικοινωνήσει με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ ώστε να τους πει την απόφασή του και να τους ζητήσει τη βοήθειά τους ώστε να τηρηθεί ψυχραιμία. Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος του είπε ότι το ερώτημα κρύβει το δίλημμα ευρώ ή δραχμή, κάτι που ο ίδιος απέρριψε. Ωστόσο όπως υποστήριξε η υπόσχεσή τους δεν τηρήθηκε, σε 48 ώρες το Eurogroup πήρε άλλη απόφαση που οδήγησε την ΕΚΤ να μην αυξήσει τον ELA καταλήγοντας στα capital controls.
"Η απόφαση ήταν εκδικητική για την επιλογή της κυβέρνησης" τόνισε. "Μετά την απόφαση για τα capital controls η επιλογή που μας έδιναν ήταν να κάνουμε πίσω. Άρα να συμφωνήσουμε σε αυτό που μας έδιναν και να στερήσουμε από τον ελληνικό λαό να εκφραστεί" συνέχισε ο Πρωθυπουργός.
"Όλοι είδαν ένα λαό, όχι τεμπέλη, αλλά ένα λαό που αγωνίζεται" ανέφερε επίσης.
Ερωτηθείς αν περίμενε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ομολόγησε ότι μέχρι την Τετάρτη εκείνης της εβδομάδας πίστευε ότι θα ήταν μια αμφίρροπη μάχη ενώ από την Πέμπτη άλλαξα την εικόνα μέχρι και τη συγκέντρωση της Παρασκευής που παγίωσε την αίσθηση της νίκης του όχι.
Μιλώντας για την απόφαση της 12ης Ιουλίου είπε: «Η καρδιά μου έλεγε να σηκωθώ να τα βροντήξω και να φύγω αλλά ήξερα ότι σε 48 ώρες θα τελείωνε η ρευστότητα και σε 48 ώρες η ΕΚΤ θα προχωρούσε σε κούρεμα των collaterals. Δεν υπήρχε θέμα κουρέματος αλλά κατάρρευσης, δεν θα κουρεύονταν οι αποταμιεύσεις αλλά δεν θα υπήρχαν οι αποταμιεύσεις. Ήξερα ότι αν έφευγα θα γυρνούσα και με δυσμενέστερες συνθήκες. Από τη μια ήταν η λογική και από την άλλη το πολιτικό αισθητήριο για το πώς θα πήγαιναν τα πράγματα. Ήταν πολιτική επιλογή ευθύνης η απόφαση που πήρα την 12η Ιουλίου»
Δεν μετανιώνω – Αναστρέψιμη η ζημία των Capital Controls
«Δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για ότι έγινε αυτούς τους πέντε μήνες», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη ραδιοφωνική του συνέντευξη στο «κόκκινο».
«Δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για ότι έγινε αυτούς τους πέντε μήνες. Άξιζε τον κόπο και για την οικονομία, τα πράγματα ακόμα είναι αναστρέψιμα. Άξιζε τον κόπο πολιτικά στις πόλεις της Ευρώπης να διαδηλώνουν στηρίζοντας την Ελλάδα. Θεωρείται ήττα από κάποιους μικρόμυαλους. Οι Podemos έχουν κάθε δυνατότητα μπροστά τους να κερδίσουν. Είναι μέρος της αλλαγής που έρχεται στην Ευρώπη», σχολίασε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Βεβαίως υπάρχει ζημιά από τα Capital Controls αλλά τα πράγματα είναι αναστρέψιμα. Το σχέδιο για Grexit παραμένει στο τραπέζι και θα παραμένει μέχρι την απόφαση για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Σήμερα η χώρα έχει τη δυνατότητα να φτάσει στο 3% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018. Αυτό σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση, γλίτωσε την Ελληνική οικονομία σε μέτρα, πάνω από 15 δισ.».
Καταλήξαμε δραπέτες που μας συλλαμβάνουν και μας βάζουν σε σκληρότερο κελί
«Αισθάνομαι ότι ο Ελληνικός λαός κατέληξε ως τον δραπέτη την ώρα που τον συλλαμβάνουν και καταλήγει σε ένα σκληρότερο κελί από αυτό στο οποίο δραπέτευσε. Ο τρόπος λένε κάποιοι θα ήταν να πέσουμε στην τάφρο με τους κροκόδειλους ή να πέσουμε στα ηλεκτροφόρα σύρματα. Θα απελευθερωθούμε μόνο αν δημιουργήσουμε ένα κίνημα υπέρ της απελευθέρωσης του λαού» συνέχισε την κριτική του προς όσους προτείνουν άλλες λύσεις για το ελληνικό πρόβλημα.
Ιστορική ευκαιρία να αλλάξει η αριστερά τα πράγματα από τη θέση ευθύνης
«Κάποιοι λένε - καλοπροαίρετα γιατί ο κόσμος της αριστεράς υπέστη σοκ - ότι δεν έχει νόημα να είναι στην κυβέρνηση η αριστερά. Πρακτικά αυτό σημαίνει είναι να πούμε στον λαό ότι διαψευστήκαμε όταν λέγαμε ότι θα παλέψουμε κόντρα στα Μνημόνια και αφήνουμε τη διακυβέρνηση στο χρεοκοπημένο. Αυτό τι σημαίνει, ότι θα απέχουμε από τις εκλογές για να μην υποστούμε τη φθορά από τη διακυβέρνηση όπως έκανε το ΚΚΕ το 1946; Ας υποθέσουμε ότι αν εμείς οι σοφοί της αριστεράς του πούμε ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε από τη θέση της διακυβέρνησης, θα μας εμπιστευτούν από την αντιπολίτευση; Κλείνει η αριστερά αν οδηγηθεί σε λογικές αναχωρητισμού μια ιστορική ευκαιρία να αλλάξει τα πράγματα από τη θέση ευθύνης. Ουσιαστικά είναι ο φόβος απέναντι στην ευθύνη» κατέληξε για αυτό το θέμα ο κ. Τσίπρας
ΟΚ θα κοπούν συντάξει-μισθοί αλλά μην αυτομαστιγωνόμαστε κιόλας
«Δεν θα υλοποιήσουμε τίποτα περισσότερο από όσα προβλέπονται στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στα σενάρια για τρίτο πακέτο με προαπαιτούμενα.
«Δεν δηλώνουμε ιδιοκτήτες αυτού του προγράμματος. Δεν μπορεί κανείς να το αξιώνει αυτό όταν η διεθνής κοινή γνώμη ξέρει πώς οδηγηθήκαμε σε αυτό το αποτέλεσμα» ξεκαθάρισε επίσης ο κ. Τσίπρας περιγράφοντας το πλαίσιο κινήσεων ως εξής: Η κυβέρνηση θα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της αλλά θα μάχεται μαζι με τους εργαζόμενους για μέτρα ανακούφισης.
Είμαστε όλοι απογοητευμένοι αλλά να αυτομαστιγωνόμαστε γιατί η αριστερά έχει μάθει στη λαθολογία δεν είναι σωστό απάντησε με ένταση ο πρωθυπουργός στην παρατήρηση ότι υπάρχει έμμεση περικοπή μισθών και συντάξεων με την αύξηση των τιμών των προϊόντων.
"Η αύξηση του ΦΠΑ είναι λάθος, γιατί δεν έχει αποτέλεσμα" τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο ραδιοσταθμό "στο Κόκκινο".
"Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ. Πρέπει να ενισχυθούν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί. Αν αυξηθεί η εισπραξιμότητα 3% θα πιάσουμε περισσότερα από όσα νομίζουν με την αύξηση του 10% στην εστίαση" πρόσθεσε.
Ποια θα ήταν η "καλή" συμφωνία
Επιχειρώντας να περιγράψει το τι θα εκτιμούσε ως καλή συμφωνία ο κ. Τσίπρας είπε τα εξής: «Μια καλή συμφωνία θα μας έδινε τη δυνατότητα να έχουμε εξασφαλίσει τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες της χώρας, να δεχθούμε ότι θα μπούμε σε μια λογική ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, να είχαμε τη δυνατότητα να ξεφύγουμε από μέτρα που είναι κοινώς ομολογούμενα ότι είναι μέτρα που δεν είναι αποτελεσματικά οπως η αύξηση του ΦΠΑ. Θεωρώ ότι είναι λάθος η αύξηση του ΦΠΑ γιατί το θέμα της Ελλάδας είναι η εισπραξιμότητα. Αν αυξηθεί κατά 3% θα πιάσουμε περισσότερα από όσα αυξάνοντας κατά 10% τον ΦΠΑ στην εστίαση. Θα θεωρούσα, επίσης, απολύτως λογικό το να μην επιβληθεί έντασης φορολογίας όπως οι αγρότες και εδώ πρεπει να δουλέψουμε για να βρούμε αντισταθμιστικά».
ΜΜΕ: Λύση ή ρεβανσισμός
Για τα ΜΜΕ και σε ερώτηση αν η αντιμετώπιση είναι λύση ή ρεβανσισμός ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν υπάρχει η αίσθηση ότι το νομοθετικό πλαισιο περιέχει λογικές ρεβανσισμού. «Εμπεριέχει την πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει τάξη σε έναν χώρο. Όταν κάποιος θέλει να εκμεταλλευθεί ένα δημόσιο αγαθό πρεπει να πληρώνει το αντίτιμο και να υπόκειται σε κάποιους κανόνες. Θα ρυθμιστεί για πρώτη φορά αυτό το πλαίσιο. Όσο δεν τηρούν τις υποχρεώσεις απέναντι στο νόμο θα υποχρεωθούν να το κάνουν αλλιώς θα κλείσουν». «Θα ακούσουμε όλες τις απόψεις αλλά αυτό που πρέπει να μείνει είναι να πούμε ότι θα υπάρξει νομιμότητα σε αυτό το χώρο και δεν θα μπορούν κάποιοι να κρύβουν ζημίες και να κρύβονται από το τραπεζικό σύστημα για να στηρίζουν το πολιτικό σύστημα. Το αμαρτωλό τρίγωνο της δανειοδότησης με αντίτιμο να στηρίζουν πολιτικά τις κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσει. Η λειτουργία των ΜΜΕ πρέπει να είναι διαφανής με τους όρους που λειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις στη χώρα» συμπλήρωσε.
Όταν η Αστυνομία δέχεται βία και μολότοφ πρέπει να απαντάει
Για τα φαινόμενα βίας από την αστυνομία είπε ότι υπάρχει κυβέρνηση να θέτει τα θέματα αυτά όπου υπάρχουν προς διερεύνηση. «Ο ρόλος του αστυνομικού δεν είναι να ξυλοκοπεί». «Η άλλη πλευρά καλύφθηκε με τις βόμβες που πήγαν να καεί ο κόσμος; Ότι ήταν 15 αλλοδαποί καλύφθηκε; Δεν ξέρω αν ήταν προβοκάτορες από την αλλοδαπή. Η αστυνομία τι πρέπει να κάνει όταν υπάρχει καταιγισμός βομβών; Να περιμένει μέχρι να καεί; Για σταθείτε λίγο».
Πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα
«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα. Η προσπάθεια να μετατραπεί ήταν μια προσπάθεια έντιμη αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιδιωκόμενο. Πρώτος εγώ έχω την ευθύνη γι΄ αυτό», παραδέχθηκε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Όπως είπε στη συνέντευξή του «στο κόκκινο», «η πολιτική γραμματεία δεν είναι το μόνο κέντρο των αποφάσεων. Εκεί διασταυρώνονται τα κέντρα και συζητάνε. Αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Αυτή η πραγματικότητα, μπορεί να είναι κατ’ άλλους η σύγχρονη λειτουργία ενός πολυσυλλεκτικού κόμματος. Αυτό μπορεί να λειτουργεί θετικά όταν ένα κόμμα βρίσκεται στην αντιπολίτευση, όταν ένα κόμμα όμως ασκεί εξουσία, αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει».
«Όταν πάρεις μια απόφαση να κυβερνήσεις τον τόπο, πρέπει να κυβερνήσεις τον τόπο. Θα πρέπει οι συλλογικές αποφάσεις να τηρούνται από όλους τους βουλευτές ειδάλλως θα πρέπει οι βουλευτές οι οποίοι έχουν διαφορετική άποψη να παραδίδουν την έδρα τους στον επόμενο», σημείωσε και συνέχισε:
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εδώ υπάρχει μια διαφορά στρατηγικής. Εγώ την άλλη άποψη τη σέβομαι γι αυτό και δεν ζήτησα να υπάρχουν κυρώσεις και ζητώ να πάρει το κόμμα κάποιες αποφάσεις και να κινηθούμε με βάση αυτές τις αποφάσεις».
Σχολιάζοντας τη λειτουργία πολυσυλλεκτικότητας είπε ότι αυτή μπορεί να λειτουργεί θετικά όταν ένα κόμμα βρίσκεται στην αντιπολίτευση, όταν όμως μιλάμε για άσκηση κυβερνητικής εξουσίας αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δεν μπορεί να λειτουργήσει να λειτουργεί με διαφορετικά κέντρα εξουσίας όταν το κόμμα βρίσκεται σε κυβέρνηση. Δεν μπορεί να λειτουργήσει να μαζεύονται σε ένα ξενοδοχείο ορισμένες ομάδες βουλευτών. ΔΦεν μπορεί να υπάρχει αλά καρτ κυβερντηική πλειοψηφία. Μια φορά με τους μεν και μια τους δε. Δεν συμφωνώ με τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό αλλά όταν πάρεις μια απόφαση να κυβερνήσεις τον τόπο πρέπει να κυβερνήσεις τον τόπο. Τίθεται ένα θέμα στοιχειώδους αποτελεσματικότητας . Οι συλλογικές αποφάσεις θα πρέπει να τηρούνται από όλους αλλίως το κατασταστικό προβλέπει ότι θα πρέπει να παραδίδονται έδρες».
Εξήγησε ότι δεν ζήτησε να παραδοθούν έδρες λέγοντας ότι δεν θέλω να υποτιμήσω ένα μείζον θέμα στρατηγικής διαφωνίας που σέβομαι και να τη μετατρέψω σε θέμα διαδικαστικό. «Υπάρχει διαφορά στραγηγικής, τη σέβομαι, δεν λειτουργώ με αρχηγισμό ή να πνίξω και γι αυτό δεν ζήτησα να εφαρμοστεί το καταστατικό. Ζήτησα να κινηθούν οι διαδικασίες» ανέφερε χαρακτηριστικά
Κέρδισα τη μάχη και ένιωσαν (η Αριστερή πλατφόρμα) ασφαλείς για ιδεολογική καθαρότητα
Ωστόσο τόνισε ότι «δεν μπορώ να μην αναφερθώ πόσο με έχει εκπλήξει μια στάση ορισμένων συντρόφων σε προσωπικό επίπεδο. Με πολλούς από αυτούς τους συντρόφους δίναμε μάχες με μια αγωνία για να βρούμε εναλλακτικές λύσεις και οι ίδοι άνθρωποι μετά τη σκληρή μάχη θεώρησαν σκόπιμο να πούνε ότι αφού εξασφάλισες ότι δεν θα κλείσουν τις τράπεζες εμείς έχουμε το δικαίωμα εσύ να ψηφίσεις κι εμείς να δρέψουμε δάφνες ιδεολογικής καθαρότητας. Θα περίμενα να πούνε ότι έχουμε μια διαφορετική αντίληψη αλά η στοιχειώδης στάση συντροφικότητας μας επιβάλει να στηρίξουμε τον πρωθυπουργό μέχρι να υπάρξει η συμφωνία και μετά να ζητήσουμε τον επαναπροσδιορισμό της στάσης του κόμματος. Αυτό θα ήταν μια σωστή στάση. Εγώ αυτό το καταλαβαίνω αλλά πολύ φοβάμαι ότι είναι στο πλάισιο αποφάσεων ρήξης και διάσπασης που είχαν ληφθεί από καιρό. Εγώ θα εγγυηθώ την ενότητα αλλά εκβιασμένη ενότητα δεν υπάρχει».
«Δεν μπορεί αυτή η συζήτηση να γίνεται με όρους "εσείς γίνατε αποστάτες" ούτε με σχέδια που υποτιμούν τη νοημοσύνη. Να γίνει συζήτηση για το νόμισμα αλλά με όρους συγκροτημένους όχι θεωρητικά αλλά στο κοινό μας πρόγραμμα υπήρχε στο τέλος η φράση ότι απόλυτη προτεραιότητα θα ήταν να αποτρέψουμε την ανθρωπιστική κρίση».
«Εγώ δεν κατάλαβα ότι ζητήσαμε απ΄τον λαό να ψηφίσουμε όχι για να πάμε στη δραχμή. Το να λέμε ότι το μεγάλο όχι είναι το μεγάλο ναι στη δραχμή είναι λαθροχειρία και δεν δικαιούμεθα να λύσουμε τις διαφορές μας σε αυτό το πλαίσιο»
Δεν χρειάζομαι σουρεαλιστική προστασία από τη Ζωή Κω/λου
Καυστικός ήταν ο Αλέξης Τσίπρας για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτηρίζοντας «σουρεαλισμό» την στάση «σε καταγγέλλω για να σε προστατεύσω». «Δεν είμαι μικρό παιδί έχω και άλλους τρόπους να προστατευτώ» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.
Αιχμηρός ήταν και στο σχόλιό του για πρακτικές της Προέδρου της Βουλής στις πρόσφατες ψηφοφορίες στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου. «Αν παίζουμε κλεφτοπόλεμο να ψηφίσουμε έξι το πρωί για να δείξουμε ότι κάνουμε πόλεμο στην Τρόικα αυτά είναι παιδικά πράγματα».
Αν δεν έχω κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα πάω σε εκλογές
«Θα ήμουν ο τελευταίος που θα είχα λόγο να θέλω εκλογές, αν είχαμε εξασφαλισμένη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία», σχολίασε ακόμα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «κόκκινο», τόνισε ότι «θα ήμουν ο τελευταίος που θα είχα λόγο να θέλω εκλογές, αν είχαμε εξασφαλισμένη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε ένα σχέδιο ολοκλήρωσης της τετραετίας. Αν δεν έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία όμως, θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές».
Σε σχέση με το τι θα προτείνει στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, απάντησε: «Η πρότασή μου είναι η πρόταση της λογικής. Έχουμε ένα κόμμα, όσων μελών έχουμε, και πρέπει συντεταγμένα αυτά τα μέλη να δώσουν απαντήσεις. Χωρίς προσπάθειες να εκμαιεύσουμε τις απαντήσεις τους. Με δημοκρατικό τρόπο. Πρέπει να γίνει μια διαδικασία συγκροτημένη, να πάει το κόμμα σε ένα έκτακτο συνέδριο, γιατί έκτακτες είναι οι περιστάσεις και να αποφασιστεί ποιο είναι το σχέδιο. Αυτή είναι η πρόταση της λογικής».
Στη συνέχεια, άφησε εκ νέου αιχμές για την στάση της «Αριστερής πλατφόρμας»: «Από εκεί και πέρα, αν υπάρχει απαίτηση να τοποθετηθεί το κόμμα άμεσα και τώρα, πριν τη συμφωνία, είναι σαν να έχουμε μια βόμβα στα χέρια και όχι μόνο δεν υπάρχει στοιχειώδης ένδειξη συντροφικής αλληλεγγύης, αλλά σου λένε, «όχι, να σκάσει στα χέρια σου η βόμβα».
Μάχη για να ανατρέψουμε το μνημόνιο που αναγκαστήκαμε να δεχθούμε
«Οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να γίνουν σε συνθήκες κοινωνικής ρήξης, αλλά σε συνθήκες κοινωνικής συναίνεσης. Δίνουμε τη μάχη για να ανατρέψουμε το μνημόνιο, που αναγκαστήκαμε να δεχθούμε, και να απεγκλωβιστούμε σταδιακά», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Νωρίτερα σχολίασε: ότι «Πολύ φοβάμαι ότι οι φήμες για νέα πακέτα, πρώτα βγαίνουν απο εδώ, πάνε στις Βρυξέλλες και ξαναγυρίζουν. Εγώ ξέρω τι υπογράψαμε στο Eurosummit, απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέων προαπαιτούμενων, στη συνέντευξη στον ρ/σ "Στο Κόκκινο" που είναι σε εξέλιξη».
«Οι εναλλακτικές που ήταν μπροστά μας ήταν, ή η άτακτη χρεοκοπία, ή ο επώδυνος συμβιβασμός που μας δίνει τη δυνατότητα να επιβιώσουμε και να αγωνιστούμε να αλλάξουμε την πορεία στα επόμενα χρόνια. Εμείς δεν δηλώνουμε ιδιοκτήτες αυτού του προγράμματος, αυτή είναι η διαφορά και γι αυτό μας επιτίθενται εντός και εκτός Βουλής», τόνισε ακόμα ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε:
«Μια κυβέρνηση της Αριστεράς που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα, ταυτόχρονα θα ψάχνει να βρει τους τρόπους να αντισταθμίσει τις συνέπειες και ταυτόχρονα θα είναι και στους κοινωνικούς αγώνες».