24 Ιουλίου 2015

Πίτα στους λάθρο ο Σταθμός Λαρίσης - ΦΩΤΟ

Στόχος να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη και από εκεί να φύγουν από τη χώρα – Πρώτη επιλογή τους η Γερμανία Μετανάστες και πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία φτάνουν καθημερινά στο Σταθμό Λαρίσης για να ταξιδέψουν αρχικά προς Θεσσαλονίκη και από εκεί εκτός Ελλάδας.



Μικρά παιδιά, βρέφη, γυναίκες και άνδρες, με ένα προσωρινό έγγραφο που τους έχει χορηγήσει το ελληνικό κράτος και το οποίο έχει χρονική ισχύ ένα περίπου μήνα, φεύγουν από την πρωτεύουσα αναζητώντας την τύχη τους σε άλλες πόλεις ή ακόμα και εκτός Ελλάδας.



Οι περισσότεροι έφτασαν στην Αθήνα από τη Μυτιλήνη και την Κω με πλοία της γραμμής, αλλά παρά την ταλαιπωρία τους νιώθουν τυχεροί που κατάφεραν να σωθούν. Το protothema.gr βρέθηκε στον Σταθμό Λαρίσης και συνομίλησε με Σύρους πρόσφυγες. Όπως υποστηρίζουν, «εμείς δεν ήρθαμε να μείνουμε στην Ελλάδα. Ξέρουμε ότι εδώ δεν μπορούμε να μείνουμε. Θέλουμε να πάμε σε άλλες χώρες της Ευρώπης και κυρίως στη Γερμανία. Δυστυχώς, δεν είναι εύκολο να φτάσουμε γιατί έχουμε μαζί και μικρά παιδιά».



Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2015 πέρασαν στα ελληνικά νησιά 48.000 πρόσφυγες. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός αυτός έχει ήδη ξεπεράσει τις περίπου 43.500 αφίξεις μέσω θαλάσσης για όλο το 2014.




video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Kατερίνα Φάκα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ