23 Ιουλίου 2015

ΒΙΝΤΕΟ-Τσίπρας: Έκανα λάθη και ηττηθήκαμε-Μεϊμαράκης: Οι «πραξικοπηματίες» μας έδωσαν τα χρήματα να ανοίξουν οι τράπεζες-Αναγνωρίστε τα θετικά της κυβέρνησης Σαμαρά

Ο Αλεξάκος ρώτησε τον Μεϊμαράκη γιατί η ΝΔ δεν πήρε τη συμφωνία των 2 δις (μέιλ Χαρδούβελη) που λέει ότι είχε συμφωνήσει... προφανώς ξεχνάει ότι τότε έλεγε στη ΝΔ "δε νομιμοποιείστε να υπογράψετε συμφωνία" και ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν ψήφισε Δήμα... άρα πως να συμφωνήσει η ΝΔ;

Δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός α’ κατοικίας, το νομοσχέδιο θα έρθει το φθινόπωρο- Η Αριστερά κυβέρνηση «οχυρό μάχης» που δεν εγκαταλείπω - Θα βάλουμε τέλος στις προσωρινές άδειες των καναλαρχών- Σε μερικούς κύκλους στην Ευρώπη δεν έχει φύγει η ιδέα του Grexit -Χειροκρότησε και η Κωνσταντοπούλου την ομιλία Τσίπρα

Ηττηθήκαμε, αλλά η νίκη των αντιπάλων μας ήταν πύρρειος, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παραδεχόμενος πως η κατάληξη των διαπραγματεύσεων δεν ήταν θετική για την κυβέρνηση.

Οι συσχετισμοί ήταν εκπληκτικά ετεροβαρείς στην Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δεν δίνονται, οι αγώνες που φτάνουν ως τα άκρα δίνουν κάποια στιγμή καρπούς. Δεν μετανιώνω για τον αγώνα που δώσαμε ούτε στιγμή, είμαι περήφανος, επεσήμανε.

Η Ευρώπη δεν είναι ίδια, μετά τη 12 του Ιούλη, καθώς ο διάλογος που αφορά το ίδιο της το μέλλον έχει αρχίσει, τόνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας αναφορά στον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και στον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Σφάλλουν όσοι ισχυρίζονται ότι το δημοψήφισμα έφερε χειρότερη συμφωνία, ή το κάνουν συνειδητά, τόνισε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι η πρόταση της 25ης του Ιούνη που τέθηκε σε ψηφοφορία προέβλεπε πεντάμηνη παράταση του προγράμματος με δάνειο 7 δισ. ευρώ και υποχρεώσεις ύψους 12 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα η σημερινή συμφωνία δίνει το χρόνο για να ακυρώσει την κινδυνολογία περί Grexit και να διευκολύνει την προοπτική ανάπτυξης και επενδύσεων στη χώρα. Σε μερικούς κύκλους στην Ευρώπη δεν έχει φύγει η ιδέα για Grexit, επεσήμανε ο κύριος Τσίπρας.

Υπάρχει σαφής δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους προκειμένου να γίνει βιώσιμο. Σήμερα δεν συζητείται αν θα γίνει αναδιάρθρωση χρέους, αλλά σε τι βάθος θα γίνει, είπε ο πρωθυπουργός.

Από αύριο πολεμούμε την διαφθορά, την διαπλοκή, τη φοροδιαφυγή, επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέροντας πως το νομοσχέδιο για τις άδειες των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών αποτελεί εγγύηση για το ξεκαθάρισμα του τηλεοπτικού τοπίου: «Θα βάλουμε τέλος στις προσωρινές άδειες των καναλαρχών», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του πως εξαιρείται των πλειστηριασμών η πρώτη κατοικία, λέγοντας ότι «χωρίς την εγγύηση της πρώτης κατοικίας, εμείς δεν υπάρχουμε».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι συνθήκες που καλούμαστε να νομοθετήσουμε δεν είναι κανονικές, αλλά δεν πρέπει να μένουμε στην διαδικασία, πρέπει να βλέπουμε την ουσία, τόνισε, αφήνοντας αιχμές κατά της προέδρου της Βουλής, λαμβάνοντας το λόγο λίγο πριν τη 1 το πρωί.

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας στην γραπτή ανακοίνωση του κ. Λαφαζάνη που έκανε λόγο για «κυβέρνηση της Αριστεράς για τις καρέκλες» είπε: «Κάποιοι δηλώνουν ότι δεν έχει σημασία αν σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση θα είναι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή άλλα κόμματα που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια. Παρομοιάζουν μάλιστα την κυβέρνηση της Αριστεράς με κυβέρνηση που θέλει καρέκλες και αξιώματα. Θλίβομαι! Όμως δεν μπορώ να μην σχολιάσω πως σε ότι αφορά τον δικό μου κώδικα αξιών η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι οχυρό μάχης για την προστασία των δικαιωμάτων του λαού και της προστασίας των λαϊκών στρωμάτων και των αδικημένων. Αυτό το οχυρό μάχης δεν προτίθεμαι να εγκαταλείψω. Δεν θα γίνουμε ούτε δειλοί ούτε ριψάσπιδες. Οι αγώνες θα δοθούν με την ίδια μαχητικότητα και αξιοπρέπεια και θα είναι μάχες που θα κερδηθούν».

Με ρωτήσατε γιατί δεν πήραμε την συμφωνία με τα δύο δισ. ευρώ, καλά εμείς δεν την πήραμε, αλλά εσείς γιατί δεν την πήρατε, να μας σώσετε, διερωτήθηκε λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Η πραγματικότητα είναι ότι όχι μόνο όλα αυτά που αναγκαζόμαστε τώρα να προχωρήσουμε, αλλά και βαριά δημοσιονομικά μέτρα θα αναγκαζόσασταν να πάρετε με εκείνη τη συμφωνία. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούμε να βγούμε από τα μνημόνια με το χρέος σε αυτή την κατάσταση, με προοπτική να φτάνει στο 200%, ας παραδεχτούμε ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους για να βγούμε έστω μεσομακροπρόθεσμα από τα μνημόνια, κατέληξε ο πρωθυπουργός.



Μεϊμαράκης: Συνέβαλε η ΝΔ στην παραμονή στο ευρώ και στο ότι άνοιξαν οι τράπεζες

Στην συμβολή της ΝΔ στις ψηφοφορίες τόσο για την πρόταση της κυβέρνησης για συμφωνία όσο και στα πρώτα μέτρα μία εβδομάδα πριν, έκανε λόγο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αρχικά είπε από το βήμα της Βουλής «Απευθυνθήκατε στους βουλευτές σας. Απο την αρχή μέχρι το τέλος. Από την διαδικασία μέχρι και το οχηρό που είπατε. Πρώτη φορά λέγεται κάτι απο τον πρωθυπουργό για την διαδικασία, με την Πρόεδρο της Βουλής από κάτω να έχει ψάλει τα μύρια όσα για αυτό. Και σας χειροκρότησε κιόλας. Σηκώνω τα χέρια ψηλά. Είναι πρωτοφανείς οι μέρες που ζούμε. Σήμερα συζητούμε το 2ο νομοσχέδιο, πέρα από το 1ο που σας δώσαμε στα προαπαιτούμενα. Εγινε η εκταμίευση των 7 δισ άρα ορθά ψηφίσαμε. Απομακρύνθηκε ο μεγάλος κίνδυνος, αλλά όχι εξ' ολοκλήρου. Με τα χρήματα από τους εκβιαστές και τους πραξικοπηματίες. Άνοιξαν και οι τράπεζες, έστω και με τους περιορισμούς. Είναι μεγάλη συμβολή της ΝΔ με τις ψηφοφορίες. Δεν έφυγαν οι κίνδυνοι. Δημιουργήθηκαν τους έξι τελευταίους μήνες με την πολιτική σας. Δεν εξαφανίστηκαν. Χαίρομαι που το είπατε και εσείς».

«Φοβάμαι όσους μας πάνε στο Grexit»

Εν συνεχεία ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για το Grexit και όσους το θέλουν εντός του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας «Η συζήτηση για το Grexit γίνεται μόνο απέξω, όχι από μέσα. Δεν ξέρω την σιγουριά σας, αλλά νομίζω εδώ μέσα κάποιοι το καλοβλέπουν. Όσοι λένε να βγούμε από το ευρώ σας βγάζω το καπέλο, στους άλλους που μας οδηγούν εκεί αυτούς φοβάμαι. Μην είμαστε αμέριμνοι όμως. Μας μιλήσατε για δύσκολο συμβιβασμό. Υπολογίσατε το κόστος; Αν συνεχίζατε την πολιτική μας, ξέρατε τι διαφορά θα υπήρχε; Η Ελλάδα ήδη είχε αλλάξει. Προχωρά σε χαλάρωση, αλλά δεν είμαστε μέσα. Στο γερμανικό κοινοβούλιο το αδερφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε την συμφωνία. Το ξέρετε;

«Την υποδεχθήκατε την Τρόικα κ.Τσίπρα»

Ο κ.Μεϊμαράκης αναφερόμενος σε όσα υποσχέθηκε ο κ.Τσίπρας και δεν έκανε εν συνεχεία είπε «Την πήρατε την χώρα σε πορεία ανάπτυξης και πήγατε σε ύφεση. Την πήγατε μία ανάσα από την χρεωκοπία. Λέγατε θα ακυρώνατε τα μνημόνια με ένα νόμο και τώρα φέρνετε τρίτο. Μιλάτε για μεγάλο δάνειο, αλλά ξεχνάτε ότι είναι μεγάλο το μνημόνιο.

Λέγατε το χρέος ότι μπορούσε να κουρευτεί το χρέος και τώρα υπογράφετε ότι θα πληρώσουμε πλήρως το δάνειο. Με ύφος ο Βαρουφάκης έλεγε δεν θέλουμε λεφτά, αλλά χρόνο. Τώρα μας λέτε ότι φέρνετε μεγάλο δάνειο. Λέγατε δεν θα υπάρχει Τρόικα. Τους υποδεχθήκατε αλήθεια στα υπουργεία σήμερα;

Το θετικό είναι ότι υπάρχει συμφωνία και δεν έχει κίνδυνο πια η χώρα. Δεν στηρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την χώρα και την παραμονή στο ευρώ. Για την αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης που χάσατε εσείς. Για αυτό ψηφίζουμε ναι.

«Αναγνωρίστε το έργο Σαμαρά»

Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι το κόμμα του έχει προσφέρει πολλά στον τόπο τα τελευταία χρόνια και δεν αποδέχεται τον όρο «παλιό» σχολιάζοντας συγκεκριμένα «Να συζητούμε, όχι να συγκρουόμαστε. Πρέπει να μάθουμε να κουβεντιάζουμε αποτελεσματικά και υπεύθυνα. Να τολμήσετε να αποδεχθείτε τα θετικά της κυβέρνησης Σαμαρά. Αυτές οι θυσίες, δεν μπορούν να πάνε χαμένες.

Εμείς λέμε πρόοδος ότι είναι από το παλιό ότι είναι θετικό και βάση να χτίσουμε για το μέλλον. Οι ξένοι λαοί έτσι οικοδομούν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Δεν είμαστε ακτιβιστές. Δεν πετάμε τα πάντα. Δεν είναι για πέταμα ότι κάναμε.

Η ρητορική σας είναι συγκρουσιακή. Ζητάτε να ψηφίσουμε, αλλά μας συμπεριφέρεστε ότι είμαστε ανόητοι που τα ψηφίζουμε. Το δικό σας νέο είναι πιο παλιό. Εκπροσωπείται κάτι που έρχεται από τα παλιά. Το βαθύ κράτος. Αυτοί που δεν θέλουν να προχωρήσουν η επιχειρηματικότητα και η εργασία στην χώρα.

Σας αδειάζει συνάδελφοι και ο πρωθυπουργός. Το νέο δεν είστε εσείς. Αποδείξτε το, ακούγοντας και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βάζετε φόρους στον ιδιωτικό τομέα, για να συντηρείτε το μεγάλο κράτος. Εκεί είναι η μεγάλη μας διαφορά. Εδώ πετάμε συνθήματα μόνο, να μιλήσουμε και ιδεολογικά κάποια στιγμή. Εμείς θέλουμε ευέλικτο κράτος. Κρατάμε τον μεσαίο δρόμο χωρίς ακρότητες με διάλογο και σύνθεση. Ακολουθούμε τον δρόμο του μεταρρυθμιστικού κέντρου».