29 Ιουλίου 2015

Der Spiegel: Η Βουλγαρία έχει γίνει το... θησαυροφυλάκιο των Ελλήνων

Πώς αντιδρούν οι Έλληνες στην επιβολή των capital controls; Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel βρήκε μια από τις λύσεις που έχουν επιλέξει οι Έλληνες καταθέτες για να σώσουν τις όποιες οικονομίες διαθέτουν.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι ένα κοντινό ταξίδι έως τη Βουλγαρία. «Τα σκληρά capital controls που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα για να μην καταρρεύσει το τραπεζικό της σύστημα, έχει οδηγήσει σε μια μαζική έξοδο προς τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Spiegel, κάθε εβδομάδα, παρά τις δεσμεύσεις που επιβάλλουν οι έλεγχοι κεφαλαίων, περίπου 14.000 ευρώ μεταφέρονται σε τράπεζες της Βουλγαρίας. Κάτι που πράττουν όχι μόνο οι απλοί καταθέτες που ανοίγουν λογαριασμούς στο όνομά τους, αλλά και εταιρείες οι οποίες είτε ανοίγουν παραρτήματα στη χώρα ή, κάποιες άλλες φορές, μεταφέρονται εξ ολοκλήρου στη Βουλγαρία αποχωρώντας από την Ελλάδα.

Βούλγαρος υπάλληλος ανέφερε στο Der Spiegel ότι η διαδικασία για να ανοίξει ένας Έλληνας τραπεζικό λογαριασμό είναι πολύ εύκολος και είναι στη διακριτική του απόφαση αν θέλει οι καταθέσεις του να είναι σε λέβα ή ευρώ. «Έχουμε πολλούς ξένους πελάτες. Φυσικά και Έλληνες», τόνισε η υπάλληλος.

Αυτό που κινητοποιεί τους Έλληνες να τοποθετούν τα χρήματά τους στη Βουλγαρία είναι ο φόβος ότι η χώρα μπορεί κάποια στιγμή να μεταβεί σε εθνικό νόμισμα. Η τραπεζική υπάλληλος αναφέρει: «Τους μήνες που η κρίση στην Ελλάδα έπιασε το ανώτατο επίπεδό της, έφυγαν πολλά χρήματα από την Ελλάδα, περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία και έστειλαν στο εξωτερικό».

Για τις εταιρείες, η ευνοϊκή νομοθεσία και οι χαμηλοί φόροι αποτελούν το καλύτερο δέλεαρ για να μεταφέρουν την έδρα τους από την Ελλάδα στη Βουλγαρία. Επίσης, το μισθολογικό κόστος είναι πολύ χαμηλότερο με αποτέλεσμα τα κίνητρα να είναι ακόμη μεγαλύτερα. Μέσα σε μια εβδομάδα, ένας Έλληνας επιχειρηματίας μπορεί να ανοίξει την επιχειρήσή του στη Βουλγαρία δίχως άλλα προσκόμματα.

Ο αριθμός των ελληνικών εταιρειών που αποφασίζουν να κάνουν έδρα τους τη Βουλγαρία έχει φτάσει στις 11.500, μια σημαντική αύξηση (2.000) σε σχέση με πέρυσι. Ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου Για την Οικονομία της Αγοράς, Κράσεν Στάντσεφ σημειώνει πως περίπου 4-4,5 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν επενδυθεί στη Βουλγαρία από τότε που ξεκίνησε η κρίση στην Ελλάδα.

«Πριν από χρόνια, για τα βαλκανικά κράτη, η Ελλάδα ήταν κάτι σαν παράδειγμα προς μίμηση. Τώρα, εμείς είμαστε μια αναδυόμενη οικονομία που έχει προσανατολισμό προς τη Δύση. Στις μέρες μας ακόμη και η Αλβανία είναι ελκυστική για να επενδύσει κανείς», αναφέρει ένας Βούλγαρος επιχειρηματίας.