24 Ιουλίου 2015

Από Δευτέρα η τρόικα στην Αθήνα... αν βρουν κρυψώνα να τους κρύψουν - Eurogroup στις 11 Αυγούστου για την έγκριση του τρίτου προγράμματος

- Μεγαλώνει ο φόβος για νέα προαπαιτούμενα γιατί καθυστερούν οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία
- Η εμπλοκή με το ΔΝΤ προκαλεί καθυστέρηση στην άφιξη στην Αθήνα του κλιμακίου των τεσσάρων διαπραγματευτών
- Αν δεν βρεθούν τα χρήματα για το ομόλογο των 3,2 δισ τότε αυτό θα σημάνει νέο δάνειο - γέφυρα και νέα μέτρα!

Η εμπλοκή με το ΔΝΤ προκαλεί καθυστέρηση στην άφιξη στην Αθήνα του κλιμακίου των τεσσάρων διαπραγματευτών με την ελληνική κυβέρνηση για τη νέα συμφωνία και προκαλεί μεγάλες ανησυχίες στην κυβέρνηση.

Συμφωνα με πληροφορίες, ο φόβος που υπάρχει πλέον είναι να μην είναι εφικτή η συμφωνία αρκετά πριν από τις 20 Αυγούστου και να εξ’ αυτού του λόγου να καταστεί αναγκαίο ένα νέο δάνειο γέφυρα και νέα προαπαιτούμενα για τη χορήγησή του κάτι που η κυβέρνηση απεύχεται με όλες τις δυνάμεις της για λόγους εσωτερικής πολιτικής, αλλά και εσωκομματικών συσχετισμών και εξελίξεων στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι δεν θα έρθει στην Αθήνα η διαπραγματευτής Ντέλια Βελκουλέσκου (η αποκαλούμενη και Δρακουλέσκου στην Κύπρο) γιατί δεν υπάρχει σχετικό αίτημα από την κυβέρνηση για συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο δανειακό πρόγραμμα και γιατί δεν υπάρχει ακόμα σαφής δέσμευση των Ευρωπαίων για ρύθμιση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε εμπλοκή αφού η Κομισιόν ανέβαλε και αυτή την αποστολή του δικού της εκπροσώπου, ενώ ανέλαβε και πρωτοβουλίες για να αρθούν τα εμπόδια που υπάρχουν για το ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της αναμένεται να κάνει (αν δεν έχει ήδη κάνει) την αίτηση, οπότε το ελληνικό εμπόδιο αίρεται.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά οι τέσσερις εκπρόσωποι (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM) θα έρθουν στην Αθήνα τη Δευτέρα. Ως τότε η διαπραγμάτευση ή καλύτερα η διαβούλευση γίνεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις στη σύναψη της τελικής συμφωνίας.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα είναι έτοιμη πριν από τις 15 Αυγούστου ώστε να εγκριθεί από τα κοινοβούλια χωρών η απαιτούμενη έγκριση και να εκταμιευτούν τα πρώτα χρήματα πριν από τις 20 Αυγούστου για να πληρωθεί το ομόλογο των 3,2 δις. ευρώ που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε θα υπάρξει ένα νέο δάνειο γέφυρα από τον EFSF και σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται (αντίθετα είναι πάρα πολύ πιθανό) οι δανειστές να ζητήσουν να ψηφιστούν νέα προαπαιτούμενα τα οποία θα φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Θανάσης Λυρτσογιάννης
newsit.gr

FT: Eurogroup στις 11 Αυγούστου για την έγκριση του τρίτου προγράμματος


Η 11η Αυγούστου είναι η πιο πιθανή ημερομηνία για να διεξαχθεί η συνεδρίαση του Eurogroup που θα εξετάσει την έγκριση του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, σύμφωνα με τους Financial Times.

Το ρεπορτάζ που υπογράφει ο Πίτερ Σπίγκελ, επικαλείται δηλώσεις ανώτερου διπλωμάτη της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι ορισμένοι αξιωματούχοι είναι επιφυλακτικοί για τον αν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα, ύψους 86 δισ. ευρώ, μπορεί να είναι θέμα εβδομάδων για να ολοκληρωθούν.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία έγκαιρα, ώστε η Ελλάδα να αποπληρώσει το ομόλογο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που λήγει στις 20 Αυγούστου, τότε οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να κάνουν ό,τι έκαναν και για την αποπληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ που έληξε στις 20 Ιουλίου: Να χορηγήσουν ένα δάνειο - «γέφυρα» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ). Ο ΕΜΧΣ δάνεισε ήδη 7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και απομένουν άλλα 6 δισ. ευρώ διαθέσιμα στο ταμείο αυτό.