12 Ιουλίου 2015

ΤΣΙΠΡΑΣ-ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ! Eurogroup: Πρώτα αυτά τα μέτρα και μετά διαπραγματεύσεις για λεφτά

Δεν υπήρξε ανακοινωθέν, αλλά θα γίνει εισήγηση-καταπέλτης στη Σύνοδο Κορυφής

Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα μέχρι να κάνει αλλαγές σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό σύστημα και να ενισχύσει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, είναι η απόφαση των υπουργών της Ευρωζώνης μετά από τη σύσκεψη της Κυριακής.
Το Reuters μεταδίδει ότι επιπλέον η ευρωζώνη απέκλεισε το ενδεχόμενο κουρέματος, ζητά την ενίσχυση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και μεταφορά δημόσιας περιουσίας αξίας 50 δισ. σε ταμείο για να πουληθούν και να αποπληρωθεί μέρος του χρέους.
- Διέρρευσε το προσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του Eurogroup για να επέλθει συμφωνία
- Τι προβλέπεται για τον ΦΠΑ
- Τι ζητούν για το πρωτογενές πλεόνασμα
- Ζητούν την πλήρη εμπλοκή του ΔΝΤ!
- Άμεση ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και ρήτρα μηδενικού ελλείματος
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΕΤΟΙΜΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΕΛΙΚΑ
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που συναντώνται στις Βρυξέλλες θέλουν από την Ελλάδα να δεσμευτεί για περισσότερες μεταρρυθμίσεις στο οικονομικό σύστημα, αλλά και στα δημοσιονομικά πρι συμφωνήσουν να διαπραγματευτούν ένα νέο δάνειο.
Αυτό μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, που παρουσιάζει ένα προσχέδιο της απάντησης του Eurogroup, που συζητήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών το Σάββατο το βράδυ.

Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν πως είναι πιθανό να τροποποιηθεί, αλλά να μετατραπεί σε μία βάση για περαιτέρω συζήτηση στις σημερινές συνεδριάσεις. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως οι ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ πίεσαν την Ελλάδα να πάρει και άλλα μέτρα μεταξύ των οποίων: γρήγορη νομοθεσία για αύξηση του ΦΠΑ αλλά και ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Το προσχέδιο
Αναφέρεται αναλυτικά στο προσχέδιο του Eurogroup:

"Το Eurogroup λαμβάνει υπόψιν το αίτημα των ελληνικών αρχών για τριετή χρηματοδοτική υποστήριξη από τον ESM και την λίστα των πολιτικών δεσμεύσεων που το συνοδεύει, συμπεριλαμβανομένης της λίστας των προαπαιτούμενων. Το Eurogroup επαναλαμβάνει την ανάγκη για την συνεχιζόμενη πλήρη εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου".

Το Eurogroup χαιρετίζει την αξιολόγηση από τους Θεσμούς πως η λίστα των πολιτικών δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών αοπτελεί μία βάση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα καινούριο πρόγραμμα. Το Eurogroup συμφωνεί επίσης με τους Θεσμούς πως το πακέτο πρέπει να είναι σημαντικά ενδυναμωμένο και διευρυμένο προκειμένου να παρέχει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα πιθανό τριετές πρόγραμμα από τον ESM. Το Eurogroup λοιπόν χαιρετίζει τις ακόλουθες, πρόσθετες δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών στην βάση ενός ξεκάθαρου χρονοδιαγράμματος:

- Πλήρης συμμόρφωση με τον μεσοπρόθεσμο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% μέχρι το 2018, με βάση ετήσια έκθεση που θα συμφωνηθεί με τους Θεσμούς

- Διενέργεια φιλόδοξων συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

- Υιοθέτηση περισσότερο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων στην αγορά με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για εκτέλεση όλων των προτάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, της περιόδου των εκπτώσεων, της πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων από σούπερ μάρκετ, αγορά γάλακτος και αγορά ψωμιού. Παράλληλα πρέπει να συμπεριληφθούν στα προαπαιτούμενα και δράσεις για τη Μεταποίηση με βάση την εργαλειοθήκη ΙΙ του ΟΟΣΑ.

- Στην Αγορά Ενέργειας, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ πρέπει να προχωρήσει. εκτός αν βρεθούν ισοδύναμα, όπως συμφωνήθηκε από τους Θεσμούς.

- Στην Αγορά Εργασίας: Σημαντική αναθεώρηση των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας, το λοκ άουτ και τις ομαδικές απολύσεις. Οποιεσδόποτε αλλαγές θα πρέπει να βασίζονται σε διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές και δεν πρέπει να περιλαμβάνουν επιστροφή σε παλαιότερες πολιτικές που δεν είναι συμβατές με τους στόχους της προώθησης βιώσιμης ανάπτυξης

- Πλήρης συμμόρφωση με τη Συνθήκη Σταθερότητας Συνεργασίας και Διακυβέρνησης της ΕΕ και συγκεκριμένα για να γίνει το δημοσιονομικό πλήρως λειτουργικό.

- Υιοθέτηση των απαραίτητων βημάτων ώστε να ενδυναμωθεί ο χρηματοοικονομικός τομέας, στα οποία θα συμπεριλαμβάνεται η λήψη αποφασιστικής δράσης για τα "κόκκινα δάνεια", η μετάβαση στη νέα Κοινοτική Οδηγία για την αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και μέτρα για την ενίσχυση της διοίκησης του ΤΧΣ και των τραπεζών.

- Η ανάπτυξη του Προγράμματος Ιδιωτικοποίησεων με μία βελτιωμένη Διοίκηση. Η δημιουργία μίας ομάδας εργασίας που θα λειτουργεί σε συνεργασία με τους Θεσμούς, που θα παρέχουν προτάσεις ώστε να υπάρξει ένας καλύτερος μηχανισμός υλοποίησης των ιδιωτικοποιήσεων.

- Να διορθωθούν ή να αντικατασταθούν οι νόμοι που υιοθετήθηκαν το 2015 για τους οποίους δεν υπήρχε σύμφωνη γνώμη των Θεσμών και οι οποίοι αντιβαίνουν τις δεσμεύσεις του προγράμματος.

- Να υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις "κλειδιά" που ήταν σε εκκρεμότητα από το Δεκέμβριο του 2014 ώστε να κλείσει η 5η αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής".


Πηγή: reuters.com