12 Ιουλίου 2015

Tι απάντησε ο Ντάισελμπλουμ όταν του είπε ο Τσακαλώτος «Πόσο έχει υποφέρει η Ελλάδα...»

«Και το πόδι του να έκοβε ο Τσακαλώτος οι Γερμανοί θα έλεγαν πως δεν είναι αρκετό! Η Ελλάδα ήταν έτοιμη να υποχωρήσει σε όλα σήμερα, αλλά ακόμη και εάν τα έδινε η Γερμανία πάλι δεν ήταν ικανοποιημένη».

Αυτά ανέφερε στέλεχος της Επιτροπής στο χθεσινοβραδυνό Eurogroup, όπως αναφέρει ο Σκάι.

«Ο Τσακαλώτος έχει τρόπους. Είναι έτοιμος να δεχθεί ό,τι χρειάζεται να γίνει. Τι χρειάζεται για να οικοδομηθεί ξανά η εμπιστοσύνη; Είναι κάτι πολύ υποκειμενικό... Κάποιοι λένε ότι να ψηφιστούν κάποια μέτρα δεν είναι αρκετό».

Το κείμενο για το πενταετές Grexit δεν θα μπορούσε να υιοθετηθεί ποτέ 

Οπως ανέφερε η ίδια πηγή,το κείμενο για το πενταετές Grexit που είδε το φως της δημοσιότητας χθες προκαλώντας σάλο, το κείμενο αυτό, μόνο ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, τέθηκε στο Euroworking Group αλλά δεν συζητήθηκε στο Εurogroup. «Δεν θα μπορούσε να υιοθετηθεί ποτέ» σημείωνε.

Ηπιων τόνων, συζητήσιμος αλλά... τον ξέρουμε τον Τσακαλώτο

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Κομισιόν, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup ήταν πολύ συζητήσιμος, ήπιων τόνων και έκανε διαπραγματεύσεις, σε αντίθεση με τον Γιάνη Βαρουφάκη που είχε δημιουργήσει πρόβλημα αξιοπιστίας. «Παρ´ όλα αυτά τον Τσακαλώτο τον γνωρίζουμε από το παρελθόν και είναι και αυτό ένα θέμα, γιατί είχε αντισταθεί πολύ έντονα σε μεταρρυθμίσεις και μέτρα».

Και ενώ η συζήτηση είχε μπει σε λεπτομέρειες... διεκόπη

Η ίδια πηγή της Κομισιόν αναφέρθηκε και στο άδοξο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup. Οπως λέει αν και η συζήτηση είχε μπει σε λεπτομέρειες, συζητήθηκε για παράδειγμα το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων όπως φαρμακεία, αρτοποιεία, φάρμακα διεκόπη λόγω της λογομαχίας Σόιμπλε-Ντράγκι.

«Μετά το δείπνο ο Τσακαλώτος ήταν έτοιμος να δώσει όλα χρονοδιαγράμματα κτλ. Έκαναν ένα πρώτο διάλειμμα για να φτιάξουν μια ανακοίνωση, δεν συμφώνησαν. Μετά έφτιαξαν ένα δεύτερο που ήταν πολύ δύσκολο για τους Έλληνες, αλλά ήταν έτοιμος να το δεχθεί ο Τσακαλώτος και εκεί υπήρξε μεγάλη διαφωνία μεταξύ της Γερμανίας και της ΕΚΤ. Υπήρχε λογομαχία Σόιμπλε («μη με περνάς για ανόητο») με τον Ντράγκι για το τι έχει κάνει η Ευρώπη για την Ελλάδα. Ο Ντάισελμπλουμ παρενέβη για τη διακοπή του Eurogroup για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση», περιγράφει το στέλεχος της Κομισιόν.

Ντάισελμπλουμ σε Τσακαλώτο: Γίνε πιο συγκεκριμένος... 

Σε κάποια στιγμή, όπως μεταφέρει η ίδια πηγή ο κ. Τσακαλώτος άρχισε να μιλάει για το πόσα έχουν κάνει οι Έλληνες και πόσο έχει υποφέρει η Ελλάδα, με τον πρόεδρο του Eurogroup να τον διακόπτει λέγοντας «καλύτερα να γίνεις πιο συγκεκριμένος ή να αλλάξουμε θέμα».

Όπως σχολίαζε η πηγή της Επιτροπής, σημερινό Eurogroup η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί από εκεί που σταμάτησε με σκοπό να συνταχθεί ένα κείμενο το οποίο θα περιγράφει τα χρονοδιαγράμματα και τα μέτρα που χρειάζεται να νομοθετήσει η Ελλάδα για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις.