22 Ιουλίου 2015

Αμφίπολη: Το πρώτο διεθνές βραβείο ανασκαφής για τον μεγαλοπρεπή τάφο - Αποθέωση από την ιταλική La Stampa!

Μια πολύ σημαντική πρωτιά σε Διεθνές επίπεδο κατέκτησε η ανασκαφή της Αμφίπολης...

Η μοναδική Έκθεση Αρχαιολογίας στον κόσμο με έδρα το Capaccio-Paestum στην Ιταλία δίνει το χρυσό μετάλλιο στην Ελλάδα με την οδηγία να επισκεφτούν οι τουρίστες τον τύμβο Καστά.
'
ΦΩΤΟ από thousandnews.gr

Η εφημερίδα La Stamba σε ρεπορτάζ κάνει εκτενή αναφορά στην αρχαιολογική έρευνα της διεπιστημονικής ομάδας της Κατερίνας Περιστέρη και κάνει λόγω για τον μεγαλύτερο αρχαίο τάφο που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Το ''Διεθνές Βραβείο Αρχαιολογικής ανακάλυψης" της Αμφίπολης έχει προγραμματιστεί να δοθεί στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης Paestum 29 Οκτωβρίου -1 Νοεμβρίου του 2015.

«Η ομάδα των Ελλήνων αρχαιολόγων με επικεφαλής την Κατερίνα Περιστέρη έχει βρει το μεγαλύτερο αρχαίο τάφο που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Το ανάχωμα έχει περίμετρο 496 μέτρων. Το σύνολο της βάσης, ένας τέλειος κύκλος, υποστηρίζεται από έναν τοίχο 3 μέτρα ύψος, με μια άριστη ορθομαρμάρωση από εκλεκτό μάρμαρο Θάσου.

Η ομάδα εργάζεται στον τάφο από το 2009, αλλά στις 10 Αυγουστου 2014 έχει εντοπιστεί και αποκαλύφθηκε μια εντυπωσιακή είσοδος, μια μαρμάρινη πόρτα που φρουρείται από δύο φτερωτές σφίγγες που κάθονται σε ένα υπέρθυρο, και που διατηρεί τα ίχνη της αρχικής μορφής σε χρώματα, κόκκινο, μπλε, μαύρο. Βρέθηκαν οι μοναδικές Καρυάτιδες ένα υπέροχο ψηφιδωτό και ο νεκρικός θάλαμος. Και ένα λιοντάρι που ήταν την κορυφή του λόφου που έκρυβε τον Τάφο. Ένα μοναδικό μνημείο που δεν έχει προηγούμενο στον Ελλαδικό χώρο» γράφει μεταξύ άλλων η La Stamba.

Πηγή: thousandnews.gr