24 Ιουλίου 2015

Reuters: Οι τροικανοί δεν ήρθαν γιατί ψάχνουν μέρος να τους κρύψουν

Παρά το γεγονός ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και οι δύο πλευρές (Αθήνα-δανειστές) θέλουν να έχουν καταλήξει σε συμφωνία έως το τέλος Αυγούστου, αυτή τη στιγμή δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την έναρξη των επίσημων συνομιλιών.

Οι εκπρόσωποι της Τρόικας που αναμένονταν σήμερα στην Αθήνα τελικά ανέκρουσαν πρύμναν, καθώς όπως αναφέρει το Reuters δεν έχει βρεθεί το μέρος στο οποίο θα καταλύσουν. Το πρόβλημα, φυσικά, και δεν έχει να κάνει με το ξενοδοχείο στο οποίο θα διαμείνουν, αλλά πόσο μακριά θα είναι αυτό από το κέντρο της Αθήνας.

Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρει στο Reuters πως το θέμα έχει να κάνει με την ασφάλεια των εκπροσώπων των θεσμών, όσο θα βρίσκονται και θα κινούνται στην Αθήνα. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνιζε πως ακόμη αναζητείται το πιο ασφαλές μέρος που θα χρησιμοποιηθεί για τη διεξαγωγή των συνομιλιών.

Ανέφερε, δε, πως λόγω της ευαισθησίας των συνομιλιών, είναι αναγκαίο να βρεθεί ένα μέρος όπου δεν υπάρχουν οχλήσεις από αρνητές της Τρόικας – πολλώ δε μάλλον της παρουσίας της στην Αθήνα.

«Υπάρχουν ορισμένα θέματα που έχουμε ακόμη να λύσουμε, αλλά το κυριότερο είναι αυτό της ασφάλειας. Υπάρχουν αρκετές επιλογές στο τραπέζι», ανέφερε ο εν λόγω αξιωματούχος, αλλά για ευνόητους λόγους δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες.

Προς το παρόν, ανάμεσα στις δύο πλευρές, διεξάγονται τεχνικές συνομιλίες, αλλά έχουν παγώσει οι συζητήσεις σε υψηλό επίπεδο.

Die Welt: Τους στέλνουν 45 λεπτά μακριά από την Αθήνα

Στο θέμα αναφέρθηκε και η γερμανική εφημερίδα Die Welt σημειώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε στους εμπειρογνώμονες των τεχνικών κλιμακίων να καταλύσουν σε ένα ξενοδοχείο εκτός Αθηνών, όχι όμως και πολύ μακριά.

Το ξενοδοχείο θα έπρεπε να βρίσκεται σε απόσταση 45 λεπτών από το κέντρο της Αθήνας κι αυτό όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά καθαρά για λόγους ασφαλείας, όπως επισημαίνει η εφημερίδα.

Η γερμανική εφημερίδα, πάντως, επισημαίνει ότι ήδη τα τεχνικά κλιμάκια έδωσαν αρνητική απάντηση στην ελληνική κυβέρνηση.

Οι εμπειρογνώμονες των τεχνικών κλιμακίων απέρριψαν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης με το επιχείρημα ότι μία τέτοια απόσταση θα τους περιόριζε στο να έχουν μία άμεση επαφή με τα ελληνικά υπουργεία, γράφει η εφημερίδα «Die Welt».