03 Ιουλίου 2015

Washington Post: Γιατί η Ελλάδα και η Γερμανία δεν τα πάνε καλά, μέσα από 15 γραφήματα

Με το δημοψήφισμα να πλησιάζει, όλος ο κόσμος έχει στρέψει ξανά το βλέμμα του στην Ελλάδα και στην αντιπαράθεση της χώρας με την Ευρώπη. Ή με τη Γερμανία, όπως το ερμηνεύουν κάποιοι.
Ανάμεσά τους και η Washington Post. Για αυτό το λόγο, μέσα από 15 γραφήματα, προσπαθεί να δείξει γιατί οι δύο χώρες είναι τόσο διαφορετικές και δεν έχουν καταφέρει να τα... βρουν.

Δύο εντελώς διαφορετικές οικονομίες
Η Γερμανία είναι οχτώ φορές η Ελλάδα. Αμφότερες βέβαια έχουν ένα κοινό πρόβλημα, τη συρρίκνωση του πληθυσμού.


Η Γερμανία δεν έχει απλά μεγαλύτερο πληθυσμού, αλλά είναι και μακράν πιο πλούσια. Είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη. Από την άλλη, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της μοιάζει περισσότερο με εκείνο των αναπτυσσόμενων χωρών της ανατολικής Ευρώπης. Τα τελευταία χρόνια η Γερμανία έχει γίνει πιο πλούσια, μετά από δεκαετίες ανάπτυξης, αλλά η Ελλάδα έχει γίνει πιο φτωχή.



Οι εργασιακές ευκαιρίες στη Γερμανία είναι μακράν περισσότερες από εκείνες στην Ελλάδα. Αν και στη Γερμανία η αγορά εργασίας έχει ανακάμψει μετά από την κρίση του 2008, στην Ελλάδα χειροτέρευσε, με την ανεργία να είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη.



Φιλοσοφία
Τόσο η Ελλάδα όσο και η Γερμανία δικαίως αξιώνουν μερικούς από τους μεγαλύτερους φιλόσοφους της ιστορίας. Αλλά με ένα υποκειμενικό μέτρο, στη σύγκριση μεταξύ Πλάτωνα και Νίτσε η Ελλάδα έχει πλεονέκτημα. Για τον Πλάτωνα υπάρχουν 997.000 αναφορές στο Google Scholar και σε 503 στην βιβλία στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Για τον Νίτσε υπάρχουν 702.000 αναφορές και 127 βιβλία αντίστοιχα.



Γιατί η Γερμανία ευημερεί και η Ελλάδα όχι
Η Γερμανία έχει ισχυρότερη οικονομία. Είναι πιο ανταγωνιστική και παραγωγική, που της επιτρέπει να εξάγει σημαντικά περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες. Η ελληνική από την άλλη δεν είναι ανταγωνιστική, πληρώνει στους εργαζόμενους ιστορικά υψηλούς μισθούς και κατά συνέπεια έχει ένα σχετικά μερίδιο εξαγωγών σε σύγκριση με τη Γερμανία.

Η μεγαλύτερη «εξαγωγή» της Ελλάδας είναι ο τουρισμός αλλά και αυτό την κάνει ευάλωτη. Από τη στιγμή που είναι στο ευρώ, έχει ανταγωνισμό από άλλους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης. Αυτός είναι ένας λόγους που κάποιοι τονίζουν ότι αν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή, αυτό θα είναι καλό για τη χώρα, καθώς θα είναι πιο οικονομικό για τους ξένους να την επισκέπτονται.





Αυτή η σύγκριση μπορεί να δείξει περισσότερα για τις διαφορές ανάμεσα στην κατάσταση στις δύο χώρες. Η Γερμανία έχει λιγότερα φορολογικά χρέη από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα τα περισσότερα. Με άλλα λόγια, η Γερμανία σχεδόν δεν έχει πρόβλημα σε ό,τι αφορά την κάλυψη των υποχρεώσεων από τους φορολογούμενους προς την κυβέρνηση, ενώ η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία μοναδική πρόκληση. Αυτό όχι μόνο βοηθά τη Γερμανία να έχει πιο ισχυρή δημοσιονομική θέση σε σύγκριση με την Ελλάδα, αλλά δείχνει και μία σημαντική διαφορά ανάμεσα σε μία πειθαρχημένη κυβέρνηση και μία που ιστορικά μετά βίας έχει πειθαρχήσει.


Ενα άλλο ενδιαφέρον σημάδι των οικονομικών πλεονεκτημάτων είναι ότι η Γερμανία είναι μακράν πιο τεχνολογικά συνδεδεμένη χώρα από ότι η Ελλάδα. 
 


Για το μεγαλύτερο μέρος αυτού του αιώνα, οι γερμανικές και οι ελληνικές κυβερνήσεις έπρεπε να πληρώσουν περίπου τα ίδια για να δανειστούν. Αυτό είναι αξιοσημείωτο για πολλούς λόγους. Η Ελλάδα είχε μεγαλύτερο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά οι δύο χώρες ήταν μέλη μίας νομισματικής ένωσης και αυτό έδινε στους επενδυτές περίπου ίδια εμπιστοσύνη για το χρέος και των δύο χωρών. Ομως, τα τελευταία χρόνια το χρέος της Ελλάδας διογκώθηκε. Τώρα που αντιμετωπίζει κρίση, πρέπει να πληρώσει πολλά περισσότερα για να δανειστεί. Την ίδια ώρα, οι επενδυτές αντιμετωπίζουν το χρέος της Γερμανίας ως σχεδόν ακίνδυνο.



Αθλητισμός
Μπορεί η Ελλάδα να έχει φιλοσοφικό πλεονέκτημα, αλλά η Γερμανία κυριαρχεί επί μακρόν στο ποδόσφαιρο, έχοντας μία από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο. Οι Ελληνες είχαν τις δικές τους καλές στιγμές τα τελευταία χρόνια, αλλά γενικότερα ήταν χαμηλότερα στην κατάταξη της FIFA.



Τα γκρίζα σημεία των δύο οικονομικών
Σε πολλές περιγραφές της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, η Ελλάδα παρουσιάζεται ως ο σπάταλος γείτονας και η Γερμανία ως εκείνη που ξοδεύει πειθαρχημένα. Για πολλούς λόγους, αυτό είναι αλήθεια. Ομως δεν είναι ολόκληρη η εικόνα. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα για να περικόψει τις δαπάνες της. Αυτό δεν ήταν αρκετό για να ανακόψει την κρίση ή να κατευνάσει τη Γερμανία, η οποία δεν έχει μειώσει τις δαπάνες. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική δουλειά για να τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας.



Αν και οι Ελληνες δυσκολεύονται να ανακτήσουν μία ευημερούσα οικονομία, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προσπαθούν οι εργαζόμενοί τους. Στην πραγματικότητα, οι Ελληνες δουλεύουν περισσότερες ώρες από τους Γερμανούς. Αυτό είναι ένα περίπλοκο θέμα. Με δεδομένο ότι παράγουν λιγότερο, αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο παραγωγικοί. Αλλά δεν κάθονται στο σπίτι τους ζώντας από συντάξεις, ένα στερεότυπο που κάποιοι παρουσιάζουν για να προωθήσουν την επιβολή περισσότερης λιτότητας.



Η Γερμανία μπορεί να έχει ισχυρότερη οικονομία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά τον πιο εκπαιδευμένο πληθυσμό. Ισως επειδή το σύστημα της Γερμανίας είναι πιο επικεντρωμένο στην τοποθέτηση ατόμων σε θέσεις εργασίας από ότι να τους στέλνει στα πανεπιστήμια ανεξάρτητα από τις προοπτικές καριέρας. Αλλά από τους Ελληνες δεν λείπει η εκπαίδευση.



Τόσο η Γερμανία όσο και η Ελλάδα έχουν σχετικά μικρή μόλυνση και η Ελλάδα παράγει ακόμη λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, κατά κεφαλήν, από ότι η Γερμανία.



Αλλά ενώ η Γερμανία μπορεί να είναι η πατρίδα της γρήγορης οδήγησης, η Ελλάδα έχει περισσότερες απώλειες από τροχαία.