14 Αυγούστου 2015

ΠΣΟΦΟ εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο Τσίπρας μετά τις 20 Αυγούστου-Δεν μετανιώνει για την κ@λοτούμπα

Γράφει ο ΣΥΡΙΖΑίος δημοσιοκάφρος Σπύρος Γκουτζάνης, που διόρισε ο Ρουσόπουλος στο ΑΠΕ αφού του κλάφτηκε

Αυξημένο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μετά την μείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης της κυβέρνησης - «Δεν μετανιώνω που διάλεξα συμβιβασμό, αντί για το χορό του Ζαλόγγου» δήλωσε ο πρωθυπουργός

Πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν και την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αναμένεται να αναλάβει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έπειτα την μείωση των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας που υπερψήφισαν το τρίτο μνημόνιο σε 118.

Σε δηλώσεις της έπειτα από την ψηφοφορία στη Βουλή η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, τόνισε πως μόλις ολοκληρώθηκε μία δύσκολη συνεδρίαση και σημείωσε ότι με ισχυρή πλειοψηφία υπερψηφίστηκε η συμφωνία.

«Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Θα παρακολουθήσει η σημερινή συνεδρίαση του Eurogoup. Έπεται η εκταμίευση της πρώτης δόσης και η μεγάλη διαπραγμάτευση για την ρύθμιση του χρέους. Η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση στην χώρα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση θα είναι σε συνεχή διαπραγματευτική προσπάθεια. Παράλληλα σήμερα υπήρξε ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών που επέλεξαν μία διαφορετική διαδρομή. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός, θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα».

Το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου αιφνιδιάστηκε από τον μεγάλο αριθμό των βουλευτών που ψήφισαν «όχι» και «παρών» στην κρίσιμη ψηφοφορία. Μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες εμφανίζονται βέβαιοι ότι οι διαφοροποιήσεις δεν θα υπερβούν τις απώλειες που καταγράφηκαν στις δύο προηγούμενες ψηφοφορίες. Το ότι η πλειοψηφία έπεσε κάτω από το πολιτικό και ψυχολογικό όριο των 120 εδρών δημιουργεί καινούρια δεδομένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός προτίθεται θα ζητήσει την σύγκληση της Ολομέλειας στις 20 Αυγούστου για την τριήμερη συζήτηση που θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία.

Με δεδομένο ότι οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας είναι αποφασισμένοι να καταψηφίσουν συνολικά την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Εφόσον καταγραφεί η απώλεια της δεδηλωμένης θα έχει πλέον δύο δυνατότητες: είτε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με την στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι είτε να καταθέσει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ανοίξει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές.

Φυσικά το μεσοδιάστημα από σήμερα μέχρι τις 20 Αυγούστου θα υπάρξει έντονο παρασκήνιο εντός και εκτός χώρας που θα είναι σε συνάρτηση με την έγκριση από την ΕΕ και από τα κοινοβούλια των χωρών μελών της συμφωνίας του τρίτου μνημονίου. Πάντως μέχρι τώρα παρότι τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ταχθεί υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού, ο πρωθυπουργός έχει απορρίψει το ενδεχόμενο αυτό. Πρόθεση του πρωθυπουργού, εφόσον εγκριθεί η συμφωνία από το Eurogroup και γίνει η εκταμίευση της πρώτης δόσης στις 20 Αυγούστου είναι να ανοίξει τον δρόμο για τις πρόωρες εκλογές από την οποία θα προκύψει μία νέα πλειοψηφία ώστε να υλοποιήσει το τρίτο μνημόνιο.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει επεξεργαστεί τα σχετικά σενάρια και προτιμά σε κάθε περίπτωση την προσφυγή στις κάλπες όσο ακόμη διατηρεί ο πρωθυπουργός το πολιτικό του κεφάλαιο και πριν αρχίσει η εφαρμογή του τρίτου μνημονίου να επισωρεύει πολιτικό κόστος. Στην ομιλία του στην Βουλή ο κ. Τσίπρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό απαντώντας στον κ. Μεϊμαράκη. Στο αίτημα του προέδρου της ΝΔ να πάρει πρωτοβουλία για αποκατάσταση της κυβερνητικής σταθερότητας ο κ. Τσίπρας απάντησε: μην υποβάλλεται αίτημα για εκλογές γιατί ενίοτε τα αιτήματα γίνονται δεκτά.

Τσίπρας: Δεν μετανιώνω που διάλεξα συμβιβασμό, αντί για το χορό του Ζαλόγγου

Απαντήσεις προς την κριτική που ακούστηκε από διάφορες πλευρές, έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή το πρωί της Παρασκευής. Ξεκινώντας είπε ότι σήμερα κλείνει ένας πρώτος κύκλος μιας σκληρής επίπονης διαδικασίας. Διαπίστωσε ότι η χώρα είναι εκτός αγορών, ενώ εξαντλήθηκε το εξάμηνο, καθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης και κάθε περιθώριο ρευστότητας χωρίς δανεισμό. Τόνισε ότι οι δανειστές επέλεξαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση σε σημείο μη διαχειρίσιμο και έτσι η συμφωνία ήταν μια αναγκαστική επιλογή

Ανέλυσε ότι βρεθηκε σε ένα δίλημμα το οποίο δεν ήταν μνημόνιο ή ατακτη χρεοκοπία, αλλά όπως είπε το πραγματικό δίλημμα ήταν μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή.

Απαντώντας στη Ζωή Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι εναλλακτική λύση δεν είναι να καταγγέλουμε το χρεος πιστευοντας ότι αυτομάτως έτσι θα μειωθεί.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ