30 Αυγούστου 2015

Τα 20 σκληρά μέτρα δώρο ΣΥΡΙΖΑ για την επομένη των εκλογών

Έρχεται ο λογαριασμός σε όλους – Καταιγίδα αύξησης φόρων και
μειώσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων - Αναλυτικοί πίνακες

Του Γιώργου Αυτιά
Μια καταιγίδα αύξησης φόρων και μείωσης μισθών και συντάξεων έρχεται την επομένη των εκλογών! Όποια κι αν είναι η κυβέρνηση, όποιος κι αν είναι ο πρωθυπουργός της χώρας, θα πρέπει να εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα του μνημονίου που ψήφισε η ελληνική Βουλή στις 14 Αυγούστου…

Ας δούμε αναλυτικά τι μας περιμένει.

ΦΟΡΟΙ

Αγρότες: Πρόσθετος φόρος για αγροτικά εισοδήματα του 2014. Πρόσθετη καταβολή φόρου λόγω της αύξησης του συντελεστή προκαταβολής από το 27,5% στο 55%. Διπλασιασµός του φόρου από το 13% στο 26% µε ενδιάμεσο συντελεστή 20%στα εισοδήµατα του 2015.Η αρχή θα γίνει με τα εκκαθαριστικά του φόρου για το 2014. Η προκαταβολή που είχε υποχωρήσει στο 27,5% µε τον νόμο Βαλαβάνη πάει στο 55%, με αναδρομική ισχύ από το 2014.Όσοι αγρότες υπέβαλαν δηλώσεις κι έχουν λάβει τα εκκαθαριστικά θα φτάσουν σε αυτούς νέα με επιπλέον προκαταβολή φόρου, ενώ όσοι δεν υπέβαλαν δηλώσεις θα λάβουν εκκαθαριστικά µε προκαταβολή 55% αντί για 27,5%!

Ακίνητα:Στα ακίνητα αυξάνεται ο φόρος ενοικίων, από το 1%% στο 15% για εισοδήματα από ενοίκια κάτω των 12.000 ευρώ. Ακόμη, για ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ από το 33%πάμε στο 35%. Ο ΕΝΦΙΑ, αντί να μειωθεί, μένει ως έχει! Θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις, με πρώτη δόση τον Οκτώβριο.

Επαγγελματίες: Θα έχουν πλέον αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75%.Αυτή η αύξηση θα πάει στο 100% από το 2016.Παραμένει ο φόρος επιτηδεύματος.
 
ΦΠΑ:Μπαίνει 23% ΦΠΑ στα δίδακτρα και πλέον θα συναντήσουμε 23% ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα. Από το 2017 καταργούνται και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά.

Κατασχέσεις: Το ακατάσχετο από 1.500 πέφτει στα 1.000 ευρώ, για συντάξεις, μισθούς και επιδόματα.

Τέλος το μπόνους:Η εφάπαξ πληρωμή του φόρου δεν θα έχει έκπτωση 2%.

100 δόσεις: Αυξάνεται το επιτόκιο από 3% σε 5% για χρέος άνω των 5.000 ευρώ και για όσους έχουν ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία πάνω από 150.000 ευρώ ή η οφειλή δεν ξεπερνά το 50% του εισοδήματος. Χάνεται η ρύθμιση για όσους δεν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει νέα ληξιπρόθεσμα χρέη εντός τριών μηνών. Μικραίνουν οι δόσεις, αν ο οφειλέτης μπορεί και έχει δυνατότητα πληρωμής από καταθέσεις.

Μείωση μισθών: Η έκτακτη εισφορά θα υπολογίζεται στον μισθό και στη σύνταξη που μειώνεται πλέον κάθε μήνα.

Τεκμήρια διαβίωσης: Γίνονται σκληρότερα από το 2017.

Αυτοκίνητα: Αλλάζουν τα τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με την αξία του Ι.Χ. Έρχεται πρόστιμο για όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ πάνω από έξι μήνες. Επίσης, θα μπει πρόστιμο σε όσους έχουν ανασφάλιστο Ι.Χ.

Επίδομα θέρμανσης: Κόβεται στο μισό και καταργείται από το 2017.

Μείωση μισθών: Μπαίνει ψαλίδι σε όλα τα επιδόματα στα εκτός έδρας του Δημοσίου και πάμε σε κατάργηση ημερήσιας αποζημίωσης. Με το νέο μισθολόγιο οδηγούμαστε σε δραστική μείωση μισθών σε όλο το Δημόσιο.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Αύξηση ορίων ηλικίας: Ξεχάστε τη σύνταξη που παίρνατε. Τα όρια ηλικίας θα αυξηθούν από 5 έως 17 έτη!

Αργότερα η σύνταξη:Πλήρης σύνταξη στα 62 με 40 χρόνια ένσημα ή στα 67 με 15 έτη ασφάλισης.

Ψαλίδι στις κατώτατες συντάξεις: Η κατώτατη σύνταξη των 486 ευρώ υποχωρεί κάτω των 360 ευρώ.

Ένα Ταμείο για όλους: Όλα τα Ταμεία θα ενοποιηθούν, ώστε να ενταχθούν σε ενιαίο ΙΚΑ.

Μείωση επικουρικών: Όλες οι επικουρικές θα μειωθούν έως μηδενισμού.

Μείωση όλων των συντάξεων: Έχουμε παρακράτηση στο 6% σε όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Μείωση 10% στο εφάπαξ: Έρχεται νέα μείωση στο εφάπαξ κατά 10%.