18 Αυγούστου 2015

ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΞΕΡΟΛΕΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΤΩΝΟΜΑΣΤΕ! Τον αριθμό-ρεκόρ των 750.000 μεταναστών ετοιμάζεται να υποδεχθεί φέτος η Γερμανία

Η εκτίμηση στις αρχές του έτους μιλούσε για 300.000 αιτήσεις ασύλου - Αν επιβεβαιωθεί, ο αριθμός θα ξεπεράσει και τα στοιχεία του 1992

Κάθε πρόβλεψη των αρμοδίων υπηρεσιών της Γερμανίας φαίνεται ότι ξεπερνάει ο αριθμός των προσφύγων που αναμένονται φέτος στη χώρα καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt το Βερολίνο πλέον τους υπολογίζει «έως και στους 750.000».

Η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για 450.000 μετανάστες με την εφημερίδα να υπενθυμίζει ότι αν η προς τα πάνω αναθεώρηση αποδειχθεί αληθής τότε θα πρόκειται για αριθμό-ρεκόρ «μακράν του μέγιστου αριθμού αιτήσεων που είχε καταγραφεί το 1992».

Τότε η Γερμανία χρειάστηκε να εξετάσει 438.191 αιτήσεις ασύλου, σύμφωνα με στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Προσφύγων.

Οι επίσημες εκτιμήσεις των γερμανικών αρχών αναμένεται να ανακοίνωθούν την Τετάρτη.

Αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για τη δεύτερη προς τα πάνω αναθεώρηση μέσα στο έτος καθώς το Γραφείο Προσφύγων στις αρχές του 2015 προέβλεπε την κατάθεση 300.000 αιτήσεων, όμως ο αριθμός αυτός είχε ξεπεραστεί ήδη την 1η Αυγούστου, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt που επικαλείται ένα κείμενο από μία συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των 16 ομόσπονδων κρατιδίων.

Μέχρι τώρα το Γραφείο ανέφερε ότι έχει καταγράψει 258.000 αιτήσεις, όμως έχει ήδη αναθεωρήσει προς τα πάνω τις ετήσιες προβλέψεις του που πλέον φθάνουν τις 450.000 αιτήσεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Γκερντ Μίλερ, κάλεσε από τις στήλες της Passauer Neue Presse την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει δράση απέναντι στο κύμα των προσφύγων, εκτιμώντας πως οι Βρυξέλλες δεν έχουν αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να περάσει από τη ‘φάση διακοπές’ στη ‘φάση έκτακτης ανάγκης’. Επιτέλους έχουμε ανάγκη από έναν Ευρωπαίο Επίτροπο για τους Πρόσφυγες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε μία συνέντευξη στην εφημερίδα Die Welt, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών (HCR) για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, έκανε έκκληση για μία καλύτερη κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη. «Μακροπρόθεσμα, δεν είναι διαχειρίσιμο να βλέπουμε μόνο δύο κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης –τη Γερμανία και τη Σουηδία– να αναλαμβάνουν την πλειονότητα των προσφύγων (...). Η πλειονότητα των προσώπων που διασχίζουν με μικρά σκάφη τη Μεσόγειο διαφεύγουν από συγκρούσεις και διώξεις. Το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών έχουν το ηθικό καθήκον να τους υποδεχθούν και την προφανή νομική υποχρέωση να τους προστατεύσουν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2014, μόνο η Γερμανία υποδέχθηκε το 32,4% του συνόλου των αιτούντων άσυλο που έφθασαν στην ΕΕ.