27 Αυγούστου 2015

Δε σταματούν αν δεν ανακαλέσει ο Σκουρλέτης μετά και τη φάπα από το ΣτΕ-Τι λέει η "Ελληνικός Χρυσός"

"Δε σταματάμε αν ο Υπουργός δεν ανακαλέσει" λένε σε κοινή ανακοίνωσή τους τα τρία Σωματεία εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, σχετικά με τη σημερινή απόφαση του ΣτΕ και τη στάση του Υπουργείου ΠΑΠΕΝ.

Άνοιξαν τους κόμβους Στρατωνίου - Ιερισσού και Γοματίου - Πλανών, νωρίτερα το απόγευμα, οι μεταλλωρύχοι αλλά δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις "μέχρι την τελική δικαίωσή" τους.
Σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν ότι τη βλέπουν θετικά, αλλά το πρόβλημα δεν έχει λυθεί.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση των εργαζομένων: "Για ακόμα μια φορά η ανώτατη αρχή του κράτους, το Συμβούλιο της Επικρατείας μας δικαιώνει.
Δικαιώνει τις φωνές μας και τους αγώνες μας απέναντι σε ένα προεκλογικό πυροτέχνημα και στα καπρίτσια μιας υποψήφιας βουλευτίνας.
Η επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας εκθέτει για ακόμα μια φορά τον Υπουργό και την κυβέρνηση που με μια αστεία και αβάσιμη απόφαση, μας πέταξαν στον δρόμο χωρίς ίχνος ντροπής" αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση των εργαζομένων.

Και συνεχίζει:

Απαιτούμε
· Το Υπουργείο Περιβάλλοντος να πάρει άμεσα πίσω την απόφαση του για ανάκληση των εγκρίσεων των τεχνικών μελετών η οποία μας οδήγησε στην ανεργία και να γυρίσουμε στις δουλειές μας αλλιώς κύριοι του υπουργείου θα μας βρίσκετε μονίμως μπροστά σας. Δεν σταματάμε τον αγώνα μας αν ο Υπουργός δεν ανακαλέσει.
· Η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ να προβεί άμεσα κατόπιν της ανάκλησης της απόφασης του Υπουργού στην άρση της διαθεσιμότητας όλων μας και να διασφαλίσει την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων μας που εργάζονται σε συνεργαζόμενους εργολάβους.
· Μια συγγνώμη προς τους εργαζομένους και την τοπική κοινωνία για την ταλαιπωρία και την ψυχική οδύνη που μας δημιουργήσατε και για την δυσφήμιση που υφιστάμεθα τόσους μήνες με χαρακτηρισμούς περί δήθεν πληρωμένων αγωνιστών και ασπίδας της εταιρείας.
· Μία συγγνώμη προς όλους αυτούς των οποίων η αξιοπρέπεια και η επιστημονική εγκυρότητα θίχτηκαν τόσο άδικα.

Και η ανακοίνωση καταλήγει:
"Δεν τελειώνουμε όμως εδώ «Κύριοι»
Ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος στα παιχνίδια στις πλάτες μας για να αποκτά ο καθένας υπόσταση. Έχετε ξεπεράσει τα όρια της ανοχής μας. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!
Έχετε υποχρέωση να ξεκινήσετε από αύριο κιόλας, να ξαναχτίζετε τις σχέσεις εμπιστοσύνης μέσω ενός κοινωνικού συμβολαίου με προτεραιότητα τον άνθρωπο, τον εργάτη και όχι τα καιροσκοπικά, πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα κάποιων.
Η απόφαση αυτή δεν δικαιώνει καμία εταιρεία. Δικαιώνει την τοπική κοινωνία η οποία πιστεύει και αγωνίζεται για την ανάπτυξη της περιοχής, σύμφωνα με μια επένδυση που μπορεί να δώσει άμεσα δουλειά σε 2.000 ανθρώπους και 5.000 έμμεσα, με τις ελάχιστες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις και το οποίο το ενέκρινε η πολιτεία από το 2011".

"Ελληνικός Χρυσός": Οι αποφάσεις του ΣτΕ δικαιώνουν τις μελέτες μας

Να επεκτείνει τη μεταλλευτική της δραστηριότητα στη Χαλκιδική είναι διατεθειμένη η εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός", εφόσον το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας άρει τις απαγορεύσεις, όπως διεμήνυσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος.

"Περιμένουμε την απόφαση του υπουργού και το άλλο λεπτό δουλεύουμε. Εμείς δεν έχουμε σκοπό να σταματήσουμε, έχουμε σκοπό να επεκταθούμε", ξεκαθάρισε ο κ. Θεοδωρακόπουλος και προανήγγειλε την πρόσληψη επιπλέον 450-500 εργαζομένων σε περίπτωση που το ΥΠΑΠΕΝ άρει τις εισηγούμενες αποφάσεις προς την επιθεώρηση μεταλλείων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελούν μια δικαίωση για τις μελέτες της εταιρείας και έστειλε μήνυμα προς τον κ. Σκουρλέτη για τη συνέχιση του διαλόγου για να ολοκληρωθεί το έργο και οι 2.000 εργαζόμενοι να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

"Είμαστε ανοιχτοί οποιαδήποτε στιγμή σε οποιοδήποτε διάλογο... Υπάρχει μια προκατάληψη απέναντι μας η οποία μας αδικεί", κατέληξε ο κ. Θεοδωρακόπουλος.