17 Αυγούστου 2015

Τειρεσίας... εξωτερικού από τον ΣΥΡΙΖΑ - Θα παρακολουθούν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

Βάση δεδομένων με στόχο την πλήρη παρακολούθηση των κινήσεων λογαριασμών κι εμβασμάτων από και προς το εξωτερικό δημιουργεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τειρεσίας ΑΕ και τις τράπεζες.

Κάτω από τον καταιγισμό πληροφοριών που αφορούσαν παράνομη εξαγωγή χρημάτων που κατά κύριο λόγο ήταν προϊόν αδήλωτων δραστηριοτήτων και με στοχοπροσήλωση στην πάταξη της διαφθοράς (σ.σ. η οποία εξελίσσεται σε πολιτικό πρόταγμα της κυβέρνησης μετά τη μνημονιακή στροφή) το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και τις τράπεζες προωθούν εντός των επόμενων ημερών τον ασφυκτικό έλεγχο της ροής χρημάτων από και προς το εξωτερικό. Πρόκειται όμως για ενέργεια με συνέπειες ως προς την παραμονή ή όχι των ήδη ταλαιπωρημένων από τα capital controls επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, στόχος της κυβέρνησης είναι με ένα ΑΦΜ η Τειρεσίας ΑΕ να έχει σε real time τη δυνατότητα αποτύπωσης όλων των συναλλαγών και αποστολών εμβασμάτων στο εξωτερικό άρα να υπάρχει πλήρης κατόπτευση της κίνησης και ροής χρήματος. Κάτι που ως γνωστό μέχρι σήμερα δεν υπάρχει. Αυτή η ταυτοποίηση θα διευκολύνει εκτός των άλλων τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες να προχωρούν σε τσεκαρίσματα και να καταστεί ευκολότερη η διερεύνηση περιπτώσεων παράνομης εξαγωγής χρημάτων στο εξωτερικό.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα της οποίας η επεξεργασία και προετοιμασία βρίσκεται σε ώριμο πλέον στάδιο θα επικεντρωθεί αρχικά σε επιχειρήσεις και κατόπιν θα περάσει και στα φυσικά πρόσωπα. Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιαννης Δραγασάκης σε συντονισμό με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έχουν δώσει το πράσινο φως ώστε η δράση να προωθηθεί με τρόπο άμεσο ενώ εμπλοκή θα υπάρξει εκτός από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και με τη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η οποία εσχάτως δυναμώνει το ρόλο της με το πέρασμα σε αυτήν του ΣΔΟΕ.

Όπως αναφέρει πηγή στο B.S. πρόκειται ουσιαστικά για μια δέσμη τόνωσης του monitoring σε συνδυασμό με την επιχειρούμενη ενίσχυση των φοροελεγκτικών μηχανισμών. Βέβαια για μια ακόμη φορά η Τειρεσίας θα έχει την απόλυτη πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα των πολιτών ενώ να θυμίσουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν που ως αντιπολίτευση αντιδρούσε σε οποιαδήποτε παρέμβαση από το τραπεζικής λογικής αυτό σύστημα σε λογαριασμούς των πολιτών. Τώρα, σε μια απόλυτη στροφή του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανακρούει πρύμνα και αλλάζει στάση ενισχύοντας αντί να αποδυναμώνει το τραπεζικό αυτό εργαλείο.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κατά του Τειρεσία

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως η παρακολούθηση με τρόπο αυτόματο της ροής χρήματος στο εξωτερικό και των εμβασμάτων απηχεί και μια γερμανική επιταγή και θέση. Πρώτος εξάλλου ήταν ο Χορστ Ράιχενμπαχ ο οποίος είχε αναφερθεί στην αναγκαιότητα να υπάρξει αυστηροποίηση ελέγχων προς αυτήν την κατεύθυνση, εισηγούμενος μάλιστα και το γερμανικό σύστημα πραγματοποίησης τέτοιων πολιτικών. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιδράσει με τρόπο σφοδρό μιλώντας για παραβίαση προσωπικών δεδομένων και για παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων. Τώρα βέβαια υπό την πίεση των αρνητικών οικονομικών δεδομένων και θέλοντας να δημιουργήσει ένα πλέγμα παρακολούθησης της εκροής χρημάτων από τη χώρα, αλλάζει – σε ένα ακόμα θέμα – θέση.

Ήδη η προετοιμασία για να μπορέσει ο Τειρεσίας να παρακολουθεί αυτές τις κινήσεις έχει ολοκληρωθεί, ενώ μένουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες και μέριμνες. Ταυτόχρονα πληροφορίες αναφέρουν πως όσο το θέμα των κόκκινων δανείων θα ωριμάζει και θα οδηγούμαστε προς την τελική πορεία εξεύρεσης λύσης τόσο θα υπάρχουν και νέες παρεμβάσεις. Η συγκεκριμένη παρέμβαση έρχεται λίγες ημέρες μετά την επιμήκυνση των ημερών εξόφλησης απλήρωτων επιταγών που αποφασίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών σε συντονισμό με το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Παρά ταύτα δημιουργούνται έντονες ανησυχίες από τη μεριά των επιχειρήσεων και δει των εξαγωγικών αλλά και πολυεθνικών για το τι σημαίνει αυτός ο νέος ασφυκτικός έλεγχος που θα επιχειρηθεί για τη ροή χρήματος που θα αφορά πληρωμές αναγκών ή ακόμα και μεταφορές χρημάτων σε εκτός Ελλάδος θυγατρικές ή πληρωμές μερισμάτων κλπ. Ας μην ξεχνάμε πως ήδη τα capital controls έχουν πλήξει καίρια την αγορά με πλήθος ελληνικών και διεθνών ομίλων να αποφασίζουν μεταφορές φορολογικής έδρας σε γειτονικές ή άλλες χώρες. Η πλήρης εποπτεία των τραπεζικών κινήσεων προς το εξωτερικό και ο νέος Big Brother που θα επιχειρηθεί λογικό είναι να προβληματίζει εκ νεου.

http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/oikonomia/item/246607-teiresias-eksoterikou-me-ena-afm-tha-parakolouthountai-epixeiriseis-kai-fisika-prosopa