20 Αυγούστου 2015

Προεκλογικό σόου με Σκουριές και «ολίγη» πάταξη διαφθοράς

Η κυβέρνηση ανακάλεσε τις άδειες λειτουργίας της «Ελληνικός Χρυσός» για ένα χρόνο - Διαμαρτυρία της καναδικής κυβέρνησης για τις Σκουριές - Επιλέγουν ποιες «υποθέσεις διαφθοράς» θα ανοίξουν

Με προφανή σκοπό να στείλει το διπλό μήνυμα ότι υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον και παραλλήλως υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές ενώ ταυτοχρόνως σχεδιάζει να προβεί σε κινήσεις που θα δείχνουν πως κάνει ό,τι μπορεί για την πάταξη της διαφθοράς.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης, αφού συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ανακαλεί τις άδειες τεχνικών εγκρίσεων της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική κάτι που σημαίνει ότι οι εργασίες μπορεί να διακοπούν μέχρι και για διάστημα ενός έτους.

Οπως γράφει η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή», η απόφαση να μπει «Stop» στις Σκουριές αποτελεί δικαίωση του αγώνα των κατοίκων ενάντια στο «οικονομικό, κοινωνικό και οικολογικό έγκλημα». Αν μη τι άλλο η απόφαση να παγώσει η επένδυση στις Σκουριές -η οποία χαιρετίστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα με τη φράση «όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει και ο τρόπος» δείχνει ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις και τους ψυχικούς δεσμούς τους με όσους από τους ψηφοφόρους του κόμματος αποστασιοποιήθηκαν θεωρώντας ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς τους προηγούμενους οκτώ μήνες αγνόησε τις βασικές προεκλογικές της θέσεις.

Παραλλήλως, και με μια προφανή διάθεση να πείσει το εκλογικό σώμα ότι προχωρεί και σε «ολίγη» πάταξη της διαφθοράς, ο κ. Τσίπρας τις τελευταίες ώρες συναντήθηκε μετα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Στο πλαίσιο αυτο, αναφέρουν πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε εξαγγελίες ότι θα ανοίξει δυο-τρεις υποθέσεις με οσμή διαφθοράς που θα δείξουν σε όλους ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν υποχωρεί μπροστά στα συμφέροντα των ολίγων, στους ισχυρούς και τους ολιγάρχες και ότι κινείται με γνώμονα την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

Διαμαρτυρία της καναδικής κυβέρνησης για τις Σκουριές 

Για «χτύπημα κάτω από τη ζώνη» και για «ενέργεια που θίγει τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας ως σοβαρό επενδυτικό προορισμό» μιλούν ξεκάθαρα πλέον διπλωματικοί κύκλοι αναφερόμενοι στο μπλοκάρισμα των εργασιών στις Σκουριές.

Ειδικότερα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το newmoney.gr, μεγάλος είναι ο αναβρασμός στην καναδική πρεσβεία της Αθήνας από την απόφαση της κυβέρνησης για καθαρά προεκλογικούς λόγους να λειτουργήσει κατά της καναδικής εταιρείας εξόρυξης χρυσού Ελ Ντοράντο Γκολντ.

Ήδη οι πρεσβευτικές αρχές (στη φωτ. ο Πρέσβης κ. Ρόμπερτ Πεκ) ζητούν εξηγήσεις για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης ενώ πληροφορίες μιλούν ακόμα και για επικείμενο διάβημα προς την ελληνκή πλευρά οπου θα ζητείται να ξεκαθαριστεί η στάση του πρωθυπουργού.