09 Αυγούστου 2015

ΒΙΝΤΕΟ-ΔΩΡΟ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΥΡΙΖΑ! Τελικά με ένα νόμο και ένα άρθρο δεν θα καταργήσουν το μνημόνιο αλλά θα ψηφίσουν νέο

Η συνάντηση Τσακαλώτου και Σταθάκη με την Τρόικα κράτησε 6,5 ώρες - Νέο ραντεβού στις 14:00 σήμερα

Βαρύ θα είναι το “πακέτο” που θα φέρει το κυβερνητικό επιτελείο προς ψήφιση στη Βουλή, αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους επικεφαλής των θεσμών. Μαζί με τη συμφωνία για το νέο μνημόνιο, θα υπάρχει και άρθρο με νέα προαπαιτούμενα μέτρα, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς εντός και εκτός κυβέρνησης!

 Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, για να πάρει η Ελλάδα την πρώτη δόση από το νέο πακέτο βοήθειας, θα πρέπει να φέρει στη Βουλή νέα προαπαιτούμενα μέτρα, τα οποία θα ψηφιστούν σε μία ψηφοφορία! Κάτι που αναμένεται να προκαλέσει ενδοκυβερνητικές αναταράξεις.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, τα νέα προαπαιτούμενα θα ενσωματωθούν σε ειδικό άρθρο μέσα στο κείμενο της συμφωνίας!

Το “πακέτο” αναμένεται να πάει στη Βουλή ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Η αυριανή μέρα προμηνύεται δύσκολη, καθώς οι συσκέψεις με τους επικεφαλής των θεσμών θα είναι μαραθώνιες.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης θα έχουν αύριο εκ νέου συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.


Η συνάντηση Τσακαλώτου και Σταθάκη με την Τρόικα κράτησε 6,5 ώρες - Νέο ραντεβού στις 14:00 σήμερα

Οι «prior actions» για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου θα ενταχθούν ως άρθρο στο νομοσχέδιο για το νέο Μνημόνιο, ώστε να μην τεθεί ζήτημα ψήφισής τους - Δεν υπάρχει θέμα πρόωρων συντάξεων - Τι θα αλλάξει στις 100 δόσεις και τι για τους αγρότες - Διαφωνίες για την έκτακτη εισφορά και τα ενεργειακά

Η τελική αντίστροφη μέτρηση για τη συμφωνία με τους θεσμούς, όπως όλα δείχνουν, ήδη ξεκίνησε.

Σε μαραθώνια συνάντηση, που ξεκίνησε στις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου στο ξενοδοχείο Χίλτον και ολοκληρώθηκε έπειτα από 6,5 ώρες, στις 00:30, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, συζήτησαν με τους επικεφαλής των Θεσμών για τις τελευταίες λεπτομέρειες και εκκρεμότητες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη λάβει το προσχέδιο του Μνημονίου και το επεξεργάζεται, προκειμένου να υπάρξουν οι τελικές διατυπώσεις και προσθαφαιρέσεις, με βάση και το κείμενο της ελληνικής πλευράς.

Προσερχόμενος στο ξενοδοχείο Χίλτον, ο κ. Σταθάκης εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία των συνομιλιών -«ελπίζουμε όλα να πάνε καλά» είπε- και, κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της Welt, ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία, αρκέστηκε να αναφέρει: «Πιθανώς να είναι ακριβές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την Κυριακή, στις 2 το μεσημέρι, οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης θα έχουν νέο ραντεβού με την Τρόικα, ώστε να κλείσει η συμφωνία, καθώς η διαπραγμάτευση θα επικεντρωθεί στο περιεχόμενο του νέου Μνημονίου.

Λίγο αργότερα, μεσούσης της διαπραγμάτευσης στο Χίλτον, ανώτατη κυβερνητική πηγή έλεγε ότι, μαζί με το νέο Μνημόνιο, που θα έρθει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, θα συμπεριληφθούν και τα πρώτα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου από τον ESM.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αυτές οι «prior actions» θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο του τρίτου Μνημονίου και δεν θα έρθουν ξεχωριστά, προκειμένου να μην τεθεί ζήτημά με την ψήφισή τους.

Δεν θα υπάρξουν, ωστόσο, δυσάρεστες εκπλήξεις, έλεγε η ίδια πηγή.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του Σαββάτου, ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας έλεγε ότι στα προαπαιτούμενα αυτά δεν υπάρχει θέμα πρόωρων συντάξεων, αλλά ζήτημα αλλαγών στη ρύθμιση των 100 δόσεων, όπου θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια και θα αυξηθεί το επιτόκιο.

Για τους αγρότες, η μόνη αλλαγή που έρχεται είναι η αύξηση φόρου στο ντίζελ, ενώ για την έκτακτη εισφορά, η ελληνική πλευρά επιμένει να παραμείνει ο συντελεστής 8%, για να μην επιβαρυνθούν τα εισοδήματα από 50.000-100.000 ευρώ.

Διαφωνίες εντοπίζονται στα ενεργειακά, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.