28 Αυγούστου 2015

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ! "Είμαι χρόνια στον αγώνα" είπε το σούργελο στον Τσίπρα όπου πήγε μετά το κομμωτήριο

«Είμαι χρόνια στον αγώνα», δήλωσε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου που έλαβε την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Δείτε ποια ονόματα αναμένεται να αναλάβουν χαρτοφυλάκια μέχρι τις κάλπες - Αύριο ανακοινώνεται η ημερομηνία των εκλογών
Υπηρεσιακή πρωθυπουργός της χώρας ορκίστηκε στις 20:00 η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, με «αποστολή» να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές -η ημερομηνία διεξαγωγής των οποίων (20 ή 27 Σεπτεμβρίου, με επικρατέστερη την πρώτη) αναμένεται να γίνει γνωστή την Πέμπτη. Η κυρία Θάνου ορκίστηκε πρωθυπουργός, αφού έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, την εντολή να προχωρήσει στο σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Η κα Θάνου φορώντας ένα λευκό κοστούμι προσήλθε στην αίθουσα, όπου τελέστηκε ο θρησκευτικός της όρκος πέντε λεπτά νωρίτερα, ενώ ήδη την περίμεναν τα τρία της παιδιά, τα οποία παρακολούθησαν την ορκωμοσία. Μετά το πέρας της πεντάλεπτης τελετής ακολούθησε η υπογραφή του πρωτοκόλλου ανάληψης καθηκόντων της νέας πρωθυπουργού, ενώ δεν έγιναν δηλώσεις.


«Είμαι χρόνια στον αγώνα» ήταν η πρώτη δήλωσή της, μετά την ορκωμοσία, ενώ συμπλήρωσε πως «είναι μία έπαλξη ακόμα», προτού μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου την υποδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Παρασκευής θα ανακοινωθούν τα ονόματα των υπουργών που θα στελεχώσουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση, ενώ κατά τις ίδιες πηγές, στις 13:00 το μεσημέρι θα τελεστεί η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο. Αμέσως μετά την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης, αναμένεται η διάλυση της Βουλής.


Όσον αφορά στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα υπουργεία της νέας κυβέρνησης: σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργός Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα είναι ο Πέτρος Μολυβιάτης, στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος έχει διατελέσει δύο φορές ΥΠΕΞ της Ελλάδας. Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προορίζεται ο πτέραρχος εν αποστρατεία Ιωάννης Γιάγκος, πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, από τον Αύγουστο του 2009 ως τον Νοέμβριο του 2011.


Υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να οριστεί ο Αντώνης Μανιτάκης, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Αντώνης Μακρυδημήτρης, ενώ υπάρχουν πληροφορίες, που αναφέρουν ότι η υπηρεσιακή υπουργός Τουρισμού θα είναι η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, με υπουργό Πολιτισμού την Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα.

Ο Αντώνης Ρουπακιώτης, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας. Ο κ. Ρουπακιώτης διετέλεσε και υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας -και πάλι- στην κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου.


Στο υπουργείο Παιδείας τοποθετείται η Φρόσω Κιάου, δικηγόρος και πανεπιστημιακός, επίσης υπουργός στην κυβέρνηση Πικραμμένου -και πάλι στο υπουργείο Παιδείας.

Ωστόσο, η πιο βασική τοποθέτηση θα είναι αυτή του υπουργού Οικονομικών, μια θέση την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναλάβει ο Γιώργος Χουλιαράκης, ένας από τους βασικούς διαπραγματευτές της ελληνικής κυβέρνησης κατά τις διαβουλεύσεις με τους δανειστές τους τελευταίους μήνες.

Υπουργός Υγείας αναλαμβάνει ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα ορκιστεί το πρωί της Παρασκευής.