12 Αυγούστου 2015

Το εργασιακό θαύμα του ΣΥΡΙΖΑ!!!

Του Γιώργου Κράλογλου

​Θαύμα με μια κίνηση. Είδαν ότι και με ΣΥΡΙΖΑ κάπου 400.000, μεταξύ 30 - 40, μεταναστεύουν και αντέδρασαν αστραπιαία... Να σώσουμε τουλάχιστον τους 15ρηδες και 20ρηδες είπαν … Έφεραν τα capital controls και να το θαύμα!!!Μέσα στον Ιούλιο προστέθηκαν στους μετανάστες 17.000 απολυμένοι (κάτω των 40) αλλά βρήκαν δουλειά 12.000 από 15-24 ετών!
Θέλετε και λεπτομερέστερα στοιχεία για το εργασιακό θαύμα... του ΣΥΡΙΖΑ που το κατάφερε κλείνοντας τις Τράπεζες;

Το υπουργείο Εργασίας καταγράφοντας το "θεάρεστο έργο" των capital controls (από την πρώτη ημέρα "επιστράτευσης" στις αρχές Ιουλίου) διαπίστωσε τα εξής ιστορικά επιτεύγματα... της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ.

Από το 2000 μέχρι σήμερα ουδέποτε Ιούλιο μήνα, που ξεκινάει το πάρε-δώσε της τουριστικής περιόδου, είχαμε τόσες χιλιάδες απολύσεις.

Τον φετινό Ιούλιο και μέσα σε ένα 10ήμερο από την επιβολή των capital controls έχασαν την δουλειά τους 17.000 εργαζόμενοι (φυσικά του ιδιωτικού τομέα) από τους οποίους οι περισσότεροι είναι μεταξύ 30 - 44 ετών.

Την 1η Ιουλίου, με το κλείσιμο των Τραπεζών, απολύθηκαν οι 12.000 και μέχρι τις 3-4 Ιουλίου άλλες 5.000.

Από αυτούς μόνο 2.500 δούλευαν με κανονικό μισθολόγιο και οι υπόλοιποι με τετράωρα ή ένα – δύο μεροκάματα την εβδομάδα.

Βεβαίως η έναρξη του καλοκαιριού, ο τουρισμός, η κίνηση στα παραθεριστικά κέντρα και κάποιες άλλες εποχικές ανάγκες έφεραν και κάπου 144.000 προσφορές για εργασία που μόνο αν τις βάλεις δίπλα σε 160.000 συνολικές απολύσεις θα καταλάβεις την τελική διαφορά.

Προσέξτε τώρα την ποιότητα της προσφοράς εργασίας για να πάρετε μια ιδέα της αγοράς και με την αριστερή κυβέρνηση που πονάει το δίκιο του εργάτη και το δικαίωμά του στην δουλειά...

Από τους 144.000, οι 68.000 βρήκαν δουλειά για 1-2 μεροκάματα την εβδομάδα ή το πολύ 3-4 αν υπάρξουν άδειες και ρεπό...

Οι 53.000 με 4ωρα ή 3ωρα ανάλογα τις ανάγκες του μαγαζιού και χωρίς καμιά σιγουριά και εξασφάλιση.

Και μόνο 23.000 έπιασαν κανονική δουλειά με μισθολόγιο αλλά πάντα με την ανασφάλεια της απώλειας της θέσης λόγω λουκέτου ή μειωμένου τζίρου.

Τον Ιούλιο του 2014 κανονική δουλειά με μισθολόγιο είχαν πιάσει 34.000 εργαζόμενοι οι οποίοι απολύθηκαν λόγω ανυπαρξίας προοπτικής έστω και αναθέρμανσης της οικονομίας.

Σε αυτούς που βρήκαν δουλειά ή με 4ωρα ή με 2-3 ημέρες την εβδομάδα ή και με κανονικό μισθολόγιο υπερτερούν οι ηλικίες 15-24 ετών που εμφανίσθηκαν και αυξημένες κατά 12.000 άτομα!!!

Αυτή είναι η αγορά εργασίας και για την κατάντια της κανείς από τους βολεμένους και χειραγωγημένους εργατοπατέρες, είτε σωματείων είτε της ΓΣΕΕ, δεν έχει ιδρώσει και δεν έχει σκάσει.

Έτσι και αλλιώς όλοι τους έχουν να δουλέψουν χρόνια και χρόνια και αυτό που προστατεύουν είναι μόνο τα επιδόματα και τα ειδικά μισθολόγια στους κρατικούς Οργανισμούς που τους έχουν βαφτίσει ιδιωτικούς... επειδή τους έβαλαν στο χρηματιστήριο.

Εργοδότης βέβαια, για όλο αυτό το κηφηναριό, είναι και θα παραμένει το κράτος - πατερούλης για το οποίο φροντίζουν και οι ίδιοι και τα κόμματα στα οποία ανήκουν.

Ας επιστρέψουμε όμως στο γελοίο της δήθεν πολιτικής εργασιακών δικαιωμάτων και την ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ για τις συλλογικές συμβάσεις, τις ομαδικές απολύσεις και το παραμύθι των 751 ευρώ κατώτατου μισθού που υποσχέθηκαν στην Θεσσαλονίκη.

Και για να έχουμε ολοκληρωμένα συμπεράσματα ας λογαριάσουμε τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που λένε ότι ο δείκτης της βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε μείωση κατά 4,5% τον Ιούνιο του 2015 σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, έναντι μείωσης κατά 5,2% που είχε καταγραφεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2014 σε σχέση με το 2013.

Όταν έχεις λοιπόν την δευτερογενή παραγωγή σου (που απορροφά εργατικό δυναμικό) να βολοδέρνει εδώ και χρόνια σε συνεχείς μειώσεις και με αστείες διαφορές από χρόνο σε χρόνο, τι να απαντήσεις στους 400.000 μετανάστες των 30-40 ετών, στους 1.500.000 άνεργους και ιδίως στους νεοπροσλαμβανόμενους των 15-24 ετών;

Τολμάς να τους πεις ότι στην Ελλάδα έτσι και πατήσουν τα 30 θα χάσουν την δουλειά τους γιατί θα ακριβύνουν; Και όμως πρέπει να τους το πεις. Γιατί αυτή είναι και θα είναι η πραγματικότητα τουλάχιστον για μια 20ετία αφού χρειαστήκαμε μια ολόκληρη εξαετία για πούμε το μνημόνιο... μνημόνιο και την Τρόικα... Τρόικα...

george.kraloglou@capital.gr