18 Αυγούστου 2015

Πως ο Τσίπρας τινάζει στον αέρα τις συμβάσεις εργασίας

Η ειλημμένη απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να οδηγήσει την χώρα εκ νέου σε εκλογές δεν διακινδυνεύει μόνο -για ακόμη μια φορά- το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας, αλλά βάζει και φωτιά στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Και αυτό γιατί η μετενέργεια της ΕΓΣΣΕ λήγει στις 31 Σεπτεμβρίου και μέχρι τότε ενδέχεται να μην «υπάρχει» βουλευτικό σώμα για να ψηφίσει μία νέα παράτασή της, ενώ η παρουσία των δανειστών στην οικονομική καθημερινότητα της χώρας καθιστά δύσκολη την υπογραφή μίας νέας ΕΓΣΣΕ.

Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης κατά τη σχετική ψηφοφορία της 20ης Αυγούστου και προκηρύξει πρόωρες εκλογές το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, τότε η Βουλή δεν θα ανοίξει καθόλου μετά τη λήξη των θερινών διακοπών της, ενώ δεν θα έχει σχηματιστεί πιθανότατα κοινοβουλευτική πλειοψηφία πριν την 31η Σεπτεμβρίου, προπαντός στην περίπτωση που εκλογές διεξαχθούν στις 27 Σεπτεμβρίου.

Έτσι, στο διάστημα μεταξύ του τελευταίου δεκαημέρου του Αυγούστου και τελευταίου δεκαημέρου του προσεχούς Σεπτεμβρίου δεν θα μπορεί να παραχθεί κανένα νομοθετικό έργο.

Στο τέλος, όμως, Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα στις 31 Σεπτεμβρίου (όπως προαναφέρθηκε) λήγει η τρίμηνη μετενέργεια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.

Αν λήξει η μετενέργεια της ΕΓΣΣΕ, χωρίς να έχει υπογραφεί νέα ΕΓΣΣΕ μεταξύ των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) ή δεν έχει υπάρξει νέα διάταξη με την οποία να δίδεται νέα τρίτη, κατά σειρά, παράταση στη μετενέργεια, τότε θα βρεθούν στον… αέρα ο 13ος – 14ος μισθός και τα τέσσερα επιδόματα (ωρίμασης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας) τα οποία ορίζονται από την ΕΓΣΣΕ.

Το μόνο που θα συνεχίσει να ισχύει, στην περίπτωση αυτή, θα είναι ο εθνικός κατώτατος μισθός των 586 ευρώ, ο οποίος είναι θεσμοθετημένος από την 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του 2012 και προβλέπεται με νομοθεσία του 2013 ότι θα ισχύει μέχρι τέλος του 2016.

Έτσι το αν το 1,5 εκατομμύριο εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα θα συνεχίσει να λαμβάνει 13ο – 14ο μισθό και τα τέσσερα προαναφερθέντα επιδόματα θα εξαρτάται από την κλαδική, επιχειρησιακή ή ακόμα και την ατομική σύμβαση εργασίας.

Υπενθυμίζεται πως η ισχύουσα ΕΓΣΣΕ υπογράφτηκε το Μάρτιο του 2014 και έληγε στις 3 Δεκεμβρίου του 2014. Έπειτα, μέχρι την 31η Μαρτίου 2015, ίσχυσε η τρίμηνη μετενέργεια της. Λόγω της αναμενόμενης τότε νέας νομοθεσίας της κυβέρνησης για την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ σε δύο δόσεις (1η Οκτωβρίου 2015, 1η Ιουλίου 2016), δόθηκε μία τρίμηνη παράταση (δηλ. μέχρι την 31η Ιουλίου 2015) στην μετενέργεια από τον πρώην Υπ. Εργασίας, κ. Πάνο Σκουρλέτη.

Ωστόσο και αυτή η παράταση έληξε πριν δεκαεννιά μέρες και έτσι χρειάστηκε μία δεύτερη κατά σειρά παράταση από τον κ. Κατρούγκαλο αυτή τη φορά.

Σημειώνεται πως η διαπραγμάτευση για το νέο Εργασιακό, μαζί και με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών να ξεκινήσει το προσεχές Φθινόπωρο και να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2015.