31 Αυγούστου 2015

Αποδόμηση Τσίπρα και ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών

Της Έλλης Τριανταφύλλου

Με μια πειστική, συνεκτική και ρεαλιστική πολιτική πρόταση που θα κατατεθεί στον δημόσιο διάλογο τις αμέσως επόμενες ημέρες και με μία συγκέντρωση… α λα παλαιά έξω από το ιστορικό κτήριο της οδού Ρηγίλλης στην οποία θα παραστεί το σύνολο των οργανωμένων δυνάμεων της παράταξης μπαίνει η Νέα Δημοκρατία στην προεκλογική μάχη, με στόχο να διεκδικήσει ευθεία αναμέτρηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, και οι συνεργάτες του δίνουν εξαιρετικά μεγάλο βάρος στη συντεταγμένη και αρραγή κάθοδο της Νέας Δημοκρατίας στον προεκλογικό στίβο, γι’ αυτό έχουν αποφασίσει να αναβιώσουν τον χαρακτήρα αναμετρήσεων προηγούμενων ετών, με συγκεντρώσεις, περιοδείες, εκδηλώσεις της νεολαίας κ.α. Ήδη, ο κ. Μεϊμαράκης περιόδευσε χθες στη Βοιωτία και Στην Εύβοια, σήμερα θα είναι στο Περιστέρι και αύριο στην Κόρινθο, ενώ οι συνεργάτες του εργάζονται πυρετωδώς για τη μετάβασή του στη ΔΕΘ, το Σαββατοκύριακο, 11 και 12 Σεπτεμβρίου.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα
Από εκεί, ο πρόεδρος της ΝΔ θα παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός του, ενώ θα παραχωρήσει και εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, στην οποία αναμένεται να επιτεθεί με σφοδρότητα εναντίον του κ. Τσίπρα.
Σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό, ο προεκλογικός λόγος της ΝΔ θα έχει διττή στόχευση: την αποδόμηση του πολιτικού προφίλ του παραιτηθέντος πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα με τρεις βασικούς άξονες: τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, τα φορολογικά και κυρίως τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας.

Ο κ. Μεϊμαράκης θεωρεί ότι η κυβερνητική θητεία του κ. Τσίπρα, αλλά και οι τελευταίοι χειρισμοί, ως αποτέλεσμα των οποίων έχουν την προσφυγή στις κάλπες για τρίτη φορά μέσα σε οκτώ μήνες, προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες κριτικής και συνιστούν ουσιαστικά την «αχίλλειο πτέρνα» του βαλλόμενου πανταχόθενκ. Τσίπρα.

Γι’ αυτό και αισιοδοξεί ότι η προεκλογική μάχη ξεκινά με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Ταυτοχρόνως, ωστόσο, αναγνωρίζει ότι το παιχνίδι δεν θα είναι εύκολο, καθώς ο παραιτηθείς πρωθυπουργός μπορεί να κατηγορηθεί για σωρεία λαθών καιανακολουθιών, αλλά δεν βαρύνεται με «αμαρτίες του παρελθόντος», όπως καιο ίδιος ο κ. Τσίπρας έσπευσε να υπογραμμίσει.

Πέραν αυτού, η εκλογική ήττα της ΝΔ είναι σχετικά νωπή, το κόμμα δεν πρόλαβε να προχωρήσει σε ριζική αναδιάταξη και ο χρόνος μέχρι τις κάλπες δεν αφήνει σημαντικά περιθώρια κινήσεων.

«Αν οι πολίτες πειστούν ότι ο κ. Τσίπρας μας πάει σε εκλογές γιατί δεν αντέχει να αναλάβει τις ευθύνες των επιλογών του, τότε θα αρχίσει να ξηλώνεται το ηγετικό του πουλόβερ», σημειώνουν κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που με κάθε ευκαιρία καταγγέλλουν τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό ότι «επιχειρεί να δραπετεύσει μέσω της κάλπης». Αυτό θα είναι και από τα κεντρικά συνθήματα της ΝΔ το επόμενο εικοσαήμερο.

Πέφτει η δημοφιλία του πρώην πρωθυπουργού
Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι από τις πρώτες ενδείξεις που υπάρχουν η δημοφιλία του κ. Τσίπρα έχει υποστεί, ήδη, πλήγμα μετά και τις βαριές, συντονισμένες καταγγελίες πρώην συντρόφων του και είναι πιθανό να υπάρξει ακόμη και ανατροπή της το επόμενο διάστημα. Ποντάρουν, μάλιστα, πολλά στη διαφαινόμενη αποδοχή εκ μέρους του κ. Τσίπρα της πρόσκλησης Μεϊμαράκη για ντιμπέιτ των δύο πολιτικών αρχηγών. «Εκεί θα φανεί η απειρία του, αλλά και η παντελής έλλειψη νέου πολιτικού αφηγήματος εκ μέρους του», λένε στελέχη της Συγγρού.

Ιδιαίτερο κεφάλαιο στην προεκλογική μάχη της Νέας Δημοκρατίας θα αποτελέσουν οι ΑΝΕΛ. Ήδη, κομματικά στελέχη ανά την επικράτεια επιχειρούν επαφές με πρώην συνοδοιπόρους τους που τα τελευταία χρόνια μεταπήδησαν στο κόμμα του κ. Παν. Καμμένου, προκειμένου να τους πείσουν να επιστρέψουν στο μητρικό κόμμα, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος θα κλιμακώσουν το επόμενο διάστημα την κριτική προς τον πρώην υπουργό Άμυνας, τον οποίο ταυτίζει με τον κ. Τσίπρα και το «πρώτη φορά Αριστερά νέο μνημόνιο».

* Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρησε το Σάββατο 29/08/2015.