08 Αυγούστου 2015

Σταθάκης: Είμαστε στην τελική ευθεία στα τέσσερα, ελπίζουμε όλα να πάνε καλά και να μας δώσουν μνημόνιο

Αισιόδοξος εμφανίστηκε σε δηλώσεις του υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, πριν τη συνάντηση με το κουαρτέτο των Θεσμών.

«Μόλις φτάσουμε στην τελική ευθεία θα γίνουν οι συζητήσεις που πρέπει. Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά», δήλωσε, πιο συγκεκριμένα ο υπουργός.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Welt Am Sonntag, που σημείωνε πως οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία, ο κ. Σταθάκης είπε: «Μπορεί να είναι ακριβές».

Η συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία. Κάτι που επιβεβαιώνει την Κομισιόν που επισήμανε από την Παρασκευή ότι η καθοριστική ημερομηνία είναι η 10η Αυγούστου.

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης θα συναντηθούν στο ξενοδοχείο που έχει καταλύσει η τετραμερής με σκοπό να γίνει το πρώτο «χτένισμα» των τεχνικών κειμένων που θα ακολουθούν τη συμφωνία.

Αυτή η συνάντηση από μόνη της δείχνει την έντονη κινητικότητα και των δύο πλευρών στην κατεύθυνση να υπάρξει συμφωνία μέσα στο αρχικό χρονοδιάγραμμα (η ελληνική κυβέρνηση έλεγε για 18 του μήνα), έτσι ώστε στις 20 Αυγούστου να έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα και η Ελλάδα να λάβει την πρώτη δόση της νέας συμφωνίας και μέρος αυτών των χρημάτων να τα δώσει για την αποπληρωμή της δόσης προς την ΕΚΤ.

Χθες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, έλεγε πως «εμείς είμαστε σχεδόν έτοιμοι για συμφωνία, δεν υπάρχουν "αγκάθια", συζητάμε τα θέματα», δείχνοντας ότι -εκτός απροόπτου- η συμφωνία μπορεί να κλείσει μέσα στην εβδομάδα και να κυρωθεί την επόμενη, ώστε να έρθουν εγκαίρως τα λεφτά του νέου δανείου στη χώρα.

Ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία έως την Τρίτη ή Τετάρτη στα κείμενα για το νέο δάνειο και τα μέτρα που θα το συνοδεύουν, ώστε να προλάβουν να ψηφιστούν από τα ελληνικό και τα ξένα κοινοβούλια, ώστε να έρθουν και τα πρώτα 25 δισ. στη χώρα μας.