05 Αυγούστου 2015

Φαήλος: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου…

Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Ο ζεστός καλοκαιρινός ήλιος είχε μόλις ξεμυτίσει από τον Υμηττό, όταν ο Πρωθυπουργός ήπιε την πρώτη γουλιά από τον γλυκό φραπέ με γάλα, κάνοντας μια γκριμάτσα. Αυτός ο καφετζής των φιλελέδων προκατόχων του, δεν μπορούσε να φτάσει την πλούσια γεύση του «Φλοράλ». Κι ήταν αστείο να τον σερβίρει πάντα αγραβάτωτο ένας γραβατωμένος. Μετά την νίλα της συμφωνίας, του φαινόταν πως διέκρινε μια αδιόρατη ειρωνεία στο χαμόγελο του σερβιτόρου, που έμοιαζε περισσότερο με υπουργό απ’ ότι τα 9/10 του υπουργικού συμβουλίου. Ίσως ήταν η ιδέα του.
Κοίταξε τον Εθνικό Κήπο από το παράθυρο, θυμήθηκε την πρόταση του Στρατούλη να τον μετονομάσουν σε Κήπο του Λαού κι ύστερα ανυπόμονα το ρολόϊ του, κάνοντας ένα ερωτηματικό νεύμα στον Νίκο Παππά. Ο Υπουργός alter ego του ήταν βουλιαγμένος σε μια πολυθρόνα κάνοντας με το ένα χέρι ζάπινγκ στην τηλεόραση, που έπαιζε με χαμηλωμένο τον ήχο. Με το άλλο περιεργαζόταν μια Μπρηλ Κρημ που είχε ξεχάσει ο Δημήτρης Σταμάτης στο μπάνιο του δευτέρου ορόφου.

«Όπου να ‘ναι θα έρθουν», απάντησε με την γνωστή ηρεμία του ο Υπουργός Επικρατείας μυρίζοντας με περιέργεια το σωληνάριο.

Ο Αλέξης παρατήρησε εκνευρισμένος την οθόνη. Σε όλα τα κανάλια παίζανε Βαρουφάκη.

«Μα είναι δυνατόν να ασχολούνται όλοι με την καραφλή Βουγιουκλάκη, πως κοιτάει έτσι τις κάμερες; Και μου ήρθε προχθές στην Βουλή σαν εκπρόσωπος της Συνιστώσας Φλωρινιώτη»!

Ο Νίκος έκανε μια καθησυχαστική χειρονομία, όμως ο Πρωθυπουργός τον έκοψε.

«Μην μου κάνεις έτσι! Το είδες το πουκάμισο;» Έχοντας κάνει λαμπρές προόδους στα Αγγλικά, είπε να πουλήσει λίγο μούρη στον κολλητό του. «Είναι attention whore», είπε. Ο Νίκος, σηκώθηκε συγκινημένος και σηκώνοντας ψηλά την παλάμη, του είπε «Give me five, το φυσάς πια ρε» και κοπανήσανε, αμερικανιά, τις παλάμες τους.

Ο Αλέξης όμως είδε το ναρκισσιστικό βλέμμα του Βαρουφάκη, που μιλούσε σε κάποιο ξένο δημοσιογράφο και ξέσπασε, «Με αυτόν και τις ψυχεδελικές μαλακίες του, κόντεψε να μου φτάσει ο έρπης στο σβέρκο»! Ο Νίκος ανασήκωσε τους ώμους και του είπε αστειευόμενος, για να τον χαλαρώσει, «τώρα ομιλητάει το Τσακαλώτο στους Έλληνους».

Ο Αλέξης χαμογέλασε στην σκέψη του συμπαθούς Ευκλείδη που μονίμως είναι σαν να κοιμήθηκε με τα ρούχα. Χάϊδεψε αμήχανα το μικρό χάλκινο κουτί με το κόκκινο αστέρι που ήταν στην άκρη του γραφείου του. Δώρο του Μαδούρο, με χώμα από τον τάφο του Τσάβεζ. Ο Αλέξης του ανταπέδωσε στέλνοντας επίσημα μια Ταναγραία κι ανεπίσημα δυο ντουζίνες softex γκοφρέ, διπλό. Μαλακό, έκτακτης ποιότητας.

Η σύσκεψη έπρεπε να αρχίσει σε λίγο κι εκείνη την στιγμή ακούστηκε από την Ηρώδου Αττικού μια φωνή να τραγουδάει παράφωνα, κάνοντας «κοκκοράκια». Όσο πλησίαζε η στεντόρεια παραφωνία, οι στίχοι του τραγουδιού γίνονταν αντιληπτοί.

«Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα,

που έδιωξες τους βάρβαρους και λεύτερη είσαι τώρα…».

Απορημένοι πήγαν με τον Νίκο στο παράθυρο και το σαγόνι τους κρέμασε δυο πιθαμές.

Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, ο Τάσος Κορωνάκης, ντυμένος με παραλλαγή φτιαγμένη από λαχούρια και ένα πράσινο μπερέ με τρύπα για την κοτσίδα, κατέβαινε με βήμα στην αριστερή λωρίδα, ακολουθούμενος από δυο αλανιάρηδες κοπρίτες, φορτωμένος έναν γυλιό μπέρκιν των ΛΟΚ, ενώ τον προσπερνούσαν τα αυτοκίνητα των μελών της κυβέρνησης και τα συνοδευτικά, που έρχονταν για την σύσκεψη.

Όταν πήγαν με τον Νίκο στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου μπήκε φουριόζος κι έξω φρενών ο Σκουρλέτης. Μια κωλόγρια κολωνακιώτισσα με μαλλί «Δυναστεία» και τρεις σειρές πέρλες, μόλις βγήκε από το αυτοκίνητο, τον ρώταγε φορτικά αν είναι καλά τα καρπούζια. Στο βάθος ο Αλέξης νόμισε πως είδε έναν Αγγλικό Ποιμενικό αλλά τελικά ήταν η Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία κρατούσε σημειώσεις για το νέο της επιστημονικό άρθρο, όπου παραλληλίζει τον Ερντογάν με τον Τζωρτζ Ουάσιγκντον. Δίπλα της ο Φίλης μασουλώντας κριτσίνια είχε σηκώσει την πράσινη μπλούζα του κι έδειχνε στην Τασία το τατουάζ που είχε χτυπήσει γύρω από τον αριστερό μαστό: «Ντέλια». Στον δεξιό μαστό είχε προφίλ τον Σουλτς κι από κάτω και σε όλη την κοιλιά ένα υπέροχο τοπίο από το Λουξεμβούργο, ποτάμι, πύργος, τρεις αγροικίες, λιβάδια με αγελάδες Σβιτς και μια μπυραρία, στο παράθυρο της οποίας μπορούσες να διακρίνεις τον Γιούνκερ να πίνει μια Πίλσεν.

Ο Πάνος, φορώντας ένα ακομβίωτο χιτώνιο με πτέρυγες αλεξιπτωτιστή ελευθέρας, ελικοπτερά, βατραχοπουλάδα των ΟΥΚ, επιρράματα της Προεδρικής Φρουράς, των Καταδρομών, της ΕΛΔΥΚ και ημίσεια «σαρδέλα» Υποδεκανέως, αραίωνε βουρκωμένος το Double Black με λίγο παγωμένο νερό.

Σε λίγο έγινε σούσουρο ενώ ένα ξέπνοο αγκομαχητό γέμισε την αίθουσα. Ο Κορωνάκης μπήκε με έρπειν φωνάζοντας με όση δύναμη του έμενε από την ταλαιπωρία των σκαλιών «Πουτάνα Κόκα Κόλα, εσύ τα κάνεις όλα, γι’ αυτό και τα κομμάντα πίνουνε μόνο Φάντα». Ήρθε ξεφυσώντας ως την καρέκλα του Πρωθυπουργού.

«Τι κάνεις ρε; Το έχεις κάψει τελείως;», του είπε με απελπισία.

Ο Γραμματέας της Κ.Ε. σηκώθηκε λαχανιασμένος και με κομμένα γόνατα από το έρπειν, προσπαθώντας να χτυπήσει προσοχή, πάτησε με το αριστερό το δεξί του πόδι, ενώ το βάρος του γυλιού πήγε να τον πάρει πίσω αλλά τον συγκράτησε ο Πολάκης.

«Τι κουβαλάς εκεί μέσα; Τι είναι αυτά ρε;» ρώτησε απορημένος ο Πρωθυπουργός.

«Τα άπαντα του Λένιν, 3 εκτυπώσεις του Τρίτου Μνημονίου και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ένα δύο τρία, θα σπάσουμε τα σύνορα να μπούμε στην Τουρκία», φώναξε, ενώ λίγο κίτρινο σάλιο καπνιστή έτρεξε από το πλάϊ του στεγνωμένου στόματος του!

Ο Αλέξης, αν πίστευε, θα σταυροκοπιόταν. Ο Χαϊκάλης έσκυψε διακριτικά και του ψιθύρισε «έχει πάρει βαριά την ερώτηση του Αυγενάκη και των άλλων της ΝΔ».

Σε λίγο μπήκε ο Ευκλείδης, τόσο χαριτωμένος, σαν αδέξιο Κόκερ Σπάνιελ αλλά στο τσαλακωμένο, κουβαλώντας έναν πάκο χαρτιά κι έκατσε σεμνά δίπλα στον Αλέξη κοιτώντας αμήχανα της μπλε ελεκτρίκ πεσμένες κάλτσες του.

Ο Πρωθυπουργός είχε αρχίσει ήδη να παίζει νευρικά το πόδι του, όταν η Πρόεδρος της Βουλής μπήκε τελευταία και καθυστερημένη, με το αγαπημένο της μακρύ κίτρινο ημίχλαινο. Σαν τεράστιο αγριεμένο καναρίνι.

Ξερόβηξε για να σταματήσει το σούσουρο και να ξεκινήσουν. Άρχισε να εξηγεί τους άμεσους κινδύνους για την συγκυβέρνηση, όταν μια βαριά γλυκιά μυρωδιά τον χτύπησε στην μύτη. Ανασηκώθηκε και κοίταξε στην γαλαρία των υφυπουργών και στελεχών. Ο Κορωνάκης είχε ανάψει ένα ύποπτα παχύ και μακρύ τρίφυλλο και ήδη χασκογελούσαν με την Τασία, που του εξηγούσε, κάνοντας «φσσσσστ» και κυκλικές χειρονομίες, πως εξαφανίζονται οι παράτυποι μετανάστες από την Ομόνοια. Τους αγριοκοίταξε και ο Τάσος ξαναρούφηξε τα δυο τελευταία δαχτυλίδια καπνού και πάσαρε κοκκινίζοντας το τσιγάρο στην Τασία, που το έκρυψε κάτω από το οβάλ δρύϊνο τραπέζι.

Ο Ρωμανιάς έδινε μια τηλεφωνική στον Αυτιά ψιθυρίζοντας, ενώ ο Σταθάκης άρχισε να εξηγεί το πρόβλημα επικοινωνίας με το «κουαρτέτο» στο Hotel Πρίαμος. Κάθε μία ώρα τους χτυπάνε την πόρτα φωνάζοντας «τελειώνετε».

«Κερδάμε» ψιθύρισε ο Κορωνάκης με κατακόκκινα μάτια κι άρχισε να τραγουδάει τον Μπάρμπα Μπήλιο, που ΄χε ένα γάλο, πολύ μεγάλο κλπ….

http://www.antinews.gr/Antitheseis/ektakti-suskepsi-sto-maksimou-/