11 Αυγούστου 2015

Ιαπωνία: Σε λειτουργία μετά από τέσσερα χρόνια ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας

Σε λειτουργία μπαίνει ξανά ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας μετά τον σεισμό πριν τέσσερα χρόνια στην Ιαπωνία και το πυρηνικό ατύχημα της Φουκοσίμα.

«Ο υπ’αριθμόν 1 αντιδραστήρας του σταθμού του Σεντάι (1.000 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο, στην περιοχή Καγκοσίμα) τέθηκε ξανά σε λειτουργία στις 10:30 (τοπική ώρα, 04:30 ώρα Ελλάδος)» δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Kyushu Electric Power. Από την Παρασκευή αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τον αντιδραστήρα, και η εμπορική εκμετάλλευση του αναμένεται να ξεκινήσει  από τις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.

«Εύχομαι η επανέναρξη της λειτουργίας να γίνει με όλες τις εγγυήσεις για την ασφάλεια, η οποία πρέπει να αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα», δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

Ισχυρές ενστάσεις υπάρχουν από μια μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού, όπου διερωτάται σχετικά με την ορθότητα της επανάληψης της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, την οποία έχει χαρακτηρίσει ως ένα «σφάλμα» ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ναότο Καν,  ο οποίος ήταν πρωθυπουργός όταν σημειώθηκε το δυστύχημα της Φουκουσίμα και έκτοτε έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους πολέμιους της πυρηνικής ενέργειας.

Με κατά της λειτουργίας του νέου αντιδραστήρα, περίπου 200 άνθρωποι, σύμφωνα με το δημόσιο δίκτυο NHK, από διάφορες περιοχές της Ιαπωνίας συγκεντρώθηκαν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις διαμαρτυρόμενοι μπροστά στην πύλη του πυρηνικού σταθμού.

Επίσης απόψε αναμένεται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πρωθυπουργική κατοικία στο Τόκιο.

«Το δυστύχημα της Φουκουσίμα δεν είναι μια υπόθεση που έχει κλείσει και ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί όλα τα αίτια, επομένως γιατί ξανατίθεται σήμερα σε λειτουργία ένας αντιδραστήρας», δήλωσε μια εξοργισμένη κάτοικος της Φουκοσίμα, η οποία ήρθε στο Σεντάι ειδικά για να διαμαρτυρηθεί για την επαναλειτουργία του αντιδραστήρα.

Ο αντιδραστήρας υπ’αριθμόν 1 του σταθμού στο Σεντάι είναι ο πρώτος που λειτουργεί βάσει των νέων κανονισμών που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούλιο του 2013 και ως στόχο έχουν την βελτίωση των δυνατοτήτων στους πυρηνικούς σταθμούς να αντιμετωπίσουν μια φυσική καταστροφή, μια τρομοκρατική επίθεση ή μια συντριβή αεροπλάνου.