31 Αυγούστου 2015

Σφίγγει ο κλοιός για τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο

Σφίγγει ο κλοιός της Δικαιοσύνης γύρω από τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο, που κατηγορείται για διακίνηση «μαύρου χρήματος» στο κύκλωμα των προμηθειών οπλικών συστημάτων για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Το προσεχές διάστημα θα εκδικαστούν πολύ σημαντικές υποθέσεις, που αφορούν υπερκοστολογημένες προμήθειες οπλικών συστημάτων.

Για παράδειγμα, εκδικάζεται η υπόθεση της  αγοράς 170 γερμανικών τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης Leopard 2, έναντι του ιλιγγιώδους ποσού των 1,7 δισ. ευρώ. Μια συμφωνία που έκλεισε το 2003 όταν ο Γιάννος Παπαντωνίου ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας και η εταιρεία Axon του Θωμά Λιακουνάκου αναγράφεται ως αντιπρόσωπος των συμφερόντων της γερμανικής εταιρείας Krauss Maffei, που είναι η κατασκευάστρια εταιρεία των Leopard 2. Το ποσό αγοράς, περίπου 10 εκατ. ευρώ για κάθε άρμα μάχης, θεωρείται εξωφρενικό από τη διεθνή αγορά. Άλλα κράτη αγόρασαν τα ίδια άρματα με 5 ή 6 εκατ. ευρώ το ένα!

Επίσης, οι εισαγγελικές αρχές διαπίστωσαν ότι μέρος των χρημάτων από την υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων από την αγορά των γερμανικών αρμάτων μάχης, που προσδιορίζεται σε ποσό περίπου 25-30 εκατ. ευρώ, χρησιμοποιήθηκε από τον κατηγορούμενο επιχειρηματία, μέσω τεχνασμάτων, για τη συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών συμφερόντων του ομίλου του.

Ο προφυλακισμένος Αντώνης Κάντας, πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών, είχε αναφέρει τον Θ. Λιακουνάκο στην απολογία του, υποστηρίζοντας ότι ο επιχειρηματίας τού είχε αφήσει στο γραφείο του στο ΥΠΕΘΑ ένα σακ-βουαγιάζ με 600.000 ευρώ, προκειμένου να προωθήσει το πρόγραμμα αγοράς των Leopard 2!

Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον του επιχειρηματία  αφορούν τα αδικήματα της απιστίας σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, της άμεσης συνέργειας και της ηθικής αυτουργίας σε αυτή.

Χ.Α.Κ.

*Ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας το «Παρασκήνιο» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 29 Αυγούστου 2015.