15 Αυγούστου 2015

Business Insider: Γιατί ο μισητός Σόιμπλε είναι ο μοναδικός που μπορεί να φτιάξει την Ευρώπη

“Μπορεί να μην ιδιοφυΐα και να υπάρχουν καλύτερες ιδέες για το πώς μπορεί να λειτουργήσει η Ευρωζώνη σωστά, αλλά ο Σόιμπλε φαίνεται να έχει τη μοναδική που μπορεί να υλοποιηθεί” τονίζει.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Σόιμπλε είναι συνήθως αυτός που υπερασπίζεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες, όπως ο περιορισμός των κρατικών δαπανών και συνήθως έχει δεχτεί κριτική γι’ αυτό. Αλλά, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς μπορεί η Ευρώπη να λειτουργήσει χωρίς αυτούς.

Οι εκκλήσεις για χαλάρωση των όρων στην Ελλάδα έχουν σίγουρα καλές προθέσεις και σίγουρα φαίνεται ότι θα ήταν καλύτερο οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας να δεχτούν να διαγράψουν το χρέος της Ελλάδας. Σίγουρα μπορούν να το αντέξουν, οικονομικά τονίζει.

Αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο για τους ίδιους τους πολιτικούς να το “πουλήσουν” αυτό στους ψηφοφόρους τους.

Οι συνεδριάσεις του Eurogroup τους τελευταίους 8 μήνες αποτελούν διακυβερνητικές διαπραγματεύσεις όπου ο καθένας από τους παρευρισκόμενους προσπαθεί να προβάλλει τις δικές του θέσεις και προτεραιότητες πάνω από των άλλων, εξηγει.

“Η μόνη εναλλακτική φαίνεται να είναι μια ομοσπονδιακή Ευρώπη. Ακριβώς αυτό για το οποίο ο Σόιμπλε παλεύει εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια” τονίζει, προσθέτοντας ότι ο Σόιμπλε έχει γράψει εκτεταμένα για την ανάγκη μια ομοσπονδιακής δομής, βασισμένη στον πυρήνα της Ευρώπης. Το 1994 μάλιστα, είχε πιέσει για πολιτική ένωση μαζί με την επερχόμενη νομισματική ένωση, και ήταν ο τότε Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπαλαντούρ, που δεν το δέχτηκε.

Έτσι, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δίκιο για το χρέος και τη λιγότερη λιτότητα, η Γερμανία δεν φαίνεται διατεθειμένη να το δεχτεί, προσθέτει και τονίζει παράλληλα, ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, έχει “οδηγήσει” τις εξελίξεις στην ήπειρο τα τελευταία χρόνια.

“Έτσι είναι πολύ δύσκολο να δει κανείς πώς μια λύση στην ελληνική κρίση, ή μια οποιαδήποτε άλλη πρόοδος στην ευρωπαϊκή ενοποίηση μπορεί να προωθηθεί χωρίς την Γερμανία μπροστά. Μπορεί να γίνονται συζητήσεις για μια πιθανή γαλλοϊταλική συμμαχία αλλά αυτή δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα” εξηγεί.

Ο Φρανσουά Ολάντ δεν δείχνει να έχει κάποιο μεγάλο σχέδιο για το μέλλον της Ευρώπης και ο Ματέο Ρέντσι έχει αρκετά προβλήματα στη χώρα του, τονίζει.

“Έτσι απομένουν πολύ λίγες επιλογές στην Ευρώπη. Η μια είναι μια βερσιόν αυτού που ισχλυει και τώρα, δηλαδή μια νομισματική ένωση που κάποιες φορές μοιάζει με ένα σύστημα πάρε-δώσε, με λίγη υποστήριξη στις χώρες που τη χρειάζονται. Η άλλη είναι η ιδέα του Σόιμπλε για την ομοσπονδιακή Ευρώπη, βασισμένη στην Γαλλία και την Γερμανία. Μπορεί η ιδέα αυτή να μην αρέσει σε όλους, αλλά είναι η μόνη που είναι διαθέσιμη”, καταλήγει.