03 Αυγούστου 2015

Τα e-mail της Χίλαρι αποκαλύπτουν: «Άπειρος» ο Ντέιβιντ Κάμερον, «κλόουν» ο Μπόρις Τζόνσον

Μετά την απόφαση της πρώην υπουργού Εξωτερικών και υποψήφιας για την προεδρία των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, να δοθούν στη δημοσιότητα τα e-mails της από την περίοδο που ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, νέες αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκαλώντας αμηχανία στις αμερικανο-βρετανικές σχέσεις.

Σε κάποια από τα e-mails που δημοσιεύθηκαν, λοιπόν, αποκαλύπτεται ότι ο σύμβουλος της Χίλαρι Κλίντον και πρώην σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον, Σίντνεϊ Μπλούμενταλ, δεν έτρεφε ιδιαίτερη εκτίμηση στο πρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, και του δημάρχου του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον.

Στην ηλεκτρονική αλληλογραφία του με την Κλίντον το 2009, ο Μπλούμενταλ, χαρακτήριζε τη διακυβέρνησή του Κάμερον, πριν ο τελευταίος αναλάβει την εξουσία, «αριστοκρατική» και τον ίδιο «αβέβαιο, άπειρο, απόλυτο και ανένταχτο».

Παράλληλα, προειδοποιούσε την τότε υπουργό Εξωτερικών ότι σε περίπτωση εκλογής του ο Κάμερον θα ήταν «επιφανειακά φιλικός (προς την κυβέρνηση Ομπάμα) και περιφρονητικός».
Όσο για τον δήμαρχο του Λονδίνου, Τζόνσον, ο Μπλούμενταλ τον «στόλιζε» χαρακτηρίζοντάς τον «πρίγκιπα κλόουν των Τόρις», ενώ παρομοίαζε τους αδελφούς Μίλιμπαντ, Έντ και Ντέβιντ, με τον Οίκο των Τυδώρ.

Υπενθυμίζεται πως η Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια της θητείας της στο υπουργείο Εξωτερικών, χρησιμοποιούσε προσωπικό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αντί της ειδικής κυβερνητικής ηλεκτρονικής διεύθυνσης, υπονομεύοντας έτσι τις προσπάθειες αρχειοθέτησης επίσημων κυβερνητικών εγγράφων, όπως προβλέπει ο αμερικανικός νόμος.

Στο μεταξύ, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις εκπρόσωπος της Downing Street σε μία προσπάθεια να καλύψει τυχόν αμηχανία, δήλωσε: «Η ειδική σχέση Βρετανίας-ΗΠΑ είναι ισχυρή όσο ποτέ και ο πρόεδρος πρόσφατα αναγνώρισε τη σπουδαιότητα της συμμαχίας με τις ΗΠΑ».