21 Αυγούστου 2015

Guardian: Ο Τσίπρας πάει σε εκλογές πριν δει ο κόσμος τις επιπτώσεις των νέων μέτρων

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πιθανότατα θα επανεκλεγεί
Επτά μήνες μετά την εκλογή της νέας ελληνικής κυβέρνησης, με μια υπόσχεση για την ανατροπή της λιτότητας, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε ότι παραιτείται για να ανοίξει το δρόμο για πρόωρες εκλογές τον επόμενο μήνα, γράφει ο βρετανικός Guardian.
Καθώς η χώρα έλαβε την πρώτη δόση από το πακέτο διάσωσης, ο Τσίπρας, δήλωσε την Πέμπτη ότι αισθάνθηκε «ηθική υποχρέωση να υποβάλει αυτή τη συμφωνία μπροστά στους ανθρώπους, να τους επιτρέψει να κρίνουν τόσο το τι έχει πετύχει όσο και τα λάθη του».

Ο Έλληνας ηγέτης εξακολουθεί να είναι δημοφιλής στους ψηφοφόρους για το γεγονός ότι τουλάχιστον προσπάθησε να σταθεί απέναντι τους πιστωτές της χώρας, επομένως είναι πιθανό να επιστρέψει στην εξουσία μετά τις εκλογές που πιθανώς θα γίνουν στις 20 Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε σε διάγγελμά του στη δημόσια τηλεόραση ότι ήταν περήφανος για το χρόνο θητείας του και ότι είχε πάρει «μια καλή συμφωνία για τη χώρα».

Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αντικατασταθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας βραχείας διαρκείας από την πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην Ελλάδα, τη Βασιλική Θάνου, ως επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ο Guardian τονίζει ότι οι νέες εκλογές είναι μία προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα να φιμώσει τους αντάρτες του κόμματός του.

Ορισμένοι αναλυτές είχαν σκεφτεί ότι ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να περιμένει μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία οι πιστωτές στην Ελλάδα θα είχαν πραγματοποιήσει την πρώτη αξιολόγηση και ίσως είχαν καταλήξει σε μια απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους.

Αλλά φαίνεται να έχει υπολογιστεί ότι θα ήταν καλύτερα να πάνε στις κάλπες νωρίτερα παρά αργότερα, με στόχο να επωφεληθούν από τη δημοτικότητά του πριν από τις επιπτώσεις των νέων μέτρων – που περιλαμβάνουν περαιτέρω περικοπές συντάξεων, αύξηση του ΦΠΑ και μια αμφιλεγόμενη εισφορα φόρου αλληλεγγύης, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

www.bankingnews.gr