26 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΚΙ ΕΚΕΙ! Η αμερικανική γραφειοκρατία και οι συνδικαλιστές έφαγαν 100 εκ προσφορά του Mark Zuckerberg σε δημόσια σχολεία

Το 2010 ο Mark Zuckerberg έκανε προσφορά 100 εκατ. δολαρίων για την αναβάθμιση των δημόσιων σχολείων στο Newark, του New Jersey, όμως τελικά το όραμα του ιδρυτή του Facebook φαίνεται πως απέτυχε, σημειώνει η δημοσιογράφος Dale Russakoff, μιλώντας στον Business Insider.

Τι λάθος όμως έγινε και δεν απέδωσε η προσφορά; Σύμφωνα με την δημοσιογράφο, τα 100 εκατ. του Zuckerberg στην ουσία έγιναν 200 εκατ., αφού αθροίστηκαν σε αυτά και άλλες προσφορές.

Έτσι, οι προσφορές πήγαν:

Για εργαστήρια και κόστος νέων συμβολαίων: 89,2 εκατ. δολάρια
Δημόσια σχολεία εκτός χρηματοδότησης: 57,6 εκατ. δολάρια
Σύμβουλοι: 21 εκατ.
Διάφορες τοπικές πρωτοβουλίες: 24,6 εκατ. δολάρια

Η μεγαλύτερη αποτυχία του σχεδίου του Zuckerberg, ήταν ότι σχεδίασε στην μεταρρύθμιση των δημόσιων σχολείων και την επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων των καθηγητών.

Μάλιστα τα 50 εκατ. από την προσφορά του Zuckerberg πήγε σε μισθούς καθηγητών.

Αρχικά ο Zuckerberg ήθελε ευέλικτα συμβόλαια για τους καθηγητές, ώστε να πληρώνονται βάσει των επιδόσεών τους. Να επιβραβεύονται οι καθηγητές με επιτυχίες και να απολύονται καθηγητές με φτωχό βιογραφικό και ανύπαρκτη εκπαιδευτική δράση, σαν ένα είδος αξιολόγησης.

Όμως αυτές οι μορφές εργασίας για τους εκπαιδευτικούς, ήταν αντίθετες στη νομοθεσία του New Jersey, με τον Zuckerberg να αναγκάζεται να προσαρμοστεί στα δεδομένα.

Μάλιστα, ο επίτροπος εκπαίδευσης του New Jersey, υποχώρησε στις πιέσεις του συνδικάτου των καθηγητών, περιλαμβάνοντας κάποια από τα αιτήματά τους στα νέα συμβόλαια (κάτι σαν τις κλαδικές συμβάσεις), όπως αυτό της "προστασίας της αρχαιότητας", σημειώνει η Russakoff.

Άλλα 25 εκατ. δολάρια πήγαν στα charter schools του Newark, δηλαδή στα δημόσια σχολεία εκτός χρηματοδότησης. Μάλιστα το ποσό της προσφοράς χρησιμοποιήθηκε για να μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση σε άλλα σχολεία.

Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, ένας αλγόριθμος επέλεγε το σχολείο στο οποίο θα πήγαινε το παιδί και όχι σε σχέση με τον τόπο της κατοικίας του. Έτσι παιδιά έπρεπε να περάσουν επικίνδυνες περιοχές για να πάνε στο σχολείο τους, ενώ 20 εκατ. ακόμα, πήγαν σε συμβούλους για να ελέγχουν την πορεία του projects.

Με μισθούς έως και 1000 δολάρια την ημέρα, οι σύμβουλοι αποδείχτηκαν πολύ δαπανηροί για τον ιδρυτή του Facebook ενώ καθηγητές και τοπικοί σύμβουλοι δεν είδαν καθόλου αύξηση στο μισθό τους.