09 Σεπτεμβρίου 2015

Κοινοτικό κλιμάκιο στην Αθήνα για τη "σωτηρία" κονδυλίων €1 δισ.που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ

Της Δήμητρας Καδδά

Στην Αθήνα βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, από σήμερα και για δύο ημέρες για διαβουλεύσεις στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια, το περίφημο πακέτο "Juncker" των 35 δισ. ευρώ και πιο συγκεκριμένα για τα ΕΣΠΑ. Στόχος είναι διαπραγματεύσεις με την υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό το υπουργό Οικονομίας Ν Χριστοδουλάκη για να βρεθεί λύση σε δύο μεγάλα προβλήματα, τον κίνδυνο απώλειας χρηματοδοτήσεων 1 δισ. ευρώ και το "ξεκαθάρισμα" έργων 6,3 δισ. ευρώ που δεν έχουν χρηματοδότηση.
1/ Το πρώτο και εξαιρετικά επείγον πρόβλημα είναι να υπάρξει παράταση 6μηνων ή ενός έτους στο ΕΣΠΑ που λήγει στο τέλος του έτους (ΕΣΠΑ 2007-2013). Υφίσταται ο κίνδυνος λόγω των καθυστερήσεων των προηγούμενών μηνών που πρoκάλεσε η "στάση" πληρωμών και τα capital controls να μην ολοκληρωθούν πληρωμές 1 δισ. ευρώ περίπου και τα κονδύλια να χαθούν οριστικά, φέροντας σε κίνδυνο τα έργα στα οποία απευθύνονται αλλά και τα δημόσια οικονομικά που θα πρέπει να καλύψουν την "τρύπα". Αίτημα παράτασης είχε υποβληθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά απορρίφθηκε και τώρα επανέρχεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα.

2/ Το δεύτερο πρόβλημα είναι σε αξία μεγαλύτερο, χρονίζει και πλέον επείγει η εύρεση λύσης. Ο λόγος για το αναγκαίο "ξεκαθάρισμα" έργων 6,3 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ που δεν έχουν χρηματοδότηση λόγω της αύξησης κατά 5% (στο 100%) της συνδρομής της ΕΕ στο παλαιό ΕΣΠΑ αλλά και των γνωστών υπερδεσμεύσεων που παραμένουν κραταιές όπως φάνηκε από τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα ο υπηρεσιακός Υπ Οικονομίας Ν Χριστοδουλάκης. Μαζί με άλλα 3 δισ. ευρώ εκκρεμών χρηματοδοτήσεων του αναπτυξιακού νόμου συνιστούν μία δυνητική δημοσιονομική "βόμβα" 9,3 δισ. ευρώ που πρέπει να "απασφαλισθεί" μέσα στους επόμενους μήνες. θα πρέπει είτε να μεταφερθούν (όσα είναι συμβατά) στο νέο ΕΣΠΑ, είτε να βρεθούν άλλες πηγές χρηματοδότησης (σ.σ. που σήμερα πάντως δεν υπάρχουν) είτε τα έργα αυτά να μπουν οριστικά στο "συρτάρι"....

Αν προχωρήσουν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει προαναγγελθεί η διενέργεια Επιτροπών Παρακολούθησης στην συνέχεια, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι αλλαγές στο ΕΣΠΑ.

Περιμένουν ακόμη τις προκαταβολές
Στην διαπραγμάτευση κυβέρνησης- ΕΕ αναμένεται να συζητηθεί και το σύνολο του πακέτου "Juncker". Δηλαδή και το νέο ΕΣΠΑ για το οποίο ζητούνται επιπλέον χρηματοδοτήσεις λόγω της κρίσης αλλά και η αναπροσαρμογή των όρων επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την ύφεση και τα capital controls.

Αναμένεται να συζητηθεί και η προχρηματοδότηση 2,5 δισ. ευρώ που αποτελεί μέρος της συμφωνίας με τους δανειστές και αναμένεται με.. δόσεις και προαπαιτούμενα για να στηρίξει και τα δημόσια ταμεία.

http://www.capital.gr/story/3060908