30 Σεπτεμβρίου 2015

Ε ΚΑΙ; ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΟΜ ΚΟΣΜΟΣ! Όχι 50 από ΠΕ, αλλά 500 υπογραφές συνέδρων θέλει να μαζέψει ο Μεϊμαράκης

Μα δεν αμφισβητεί κανείς ότι έχει μηχανισμό ο Βαγγέλης, ειδικά στο κόμμα. Γιαυτό εξάλλου θέλει και συνέδριο να ψηφίσουν οι καρεκλοκένταυροι και όχι εμείς οι περαστικοί...

Πώς ερμηνεύεται η κίνηση του Σωτήρη Κορομάντζου, διευθυντή στο γραφείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που ζήτησε και έλαβε τους καταλόγους με τα μέλη της πολιτικής επιτροπής και του συνεδρίου

Την ώρα που οι επίδοξοι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ οργανώνονται, ο πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης προετοιμάζει την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στην οποία εκτιμάται ότι θα προβεί με τρόπο εντυπωσιακό.

Κι ενώ τα πρόσωπα που έχουν ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους για την προεδρία της ΝΔ δηλαδή οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης θεωρείται ότι δίνουν μάχη για να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες 50 υπογραφές από μέλη της πολιτικής επιτροπής του κόμματος που αποτελεί απαράβατη προϋπόθεση για να ανακηρυχθεί ως έγκυρη η υποψηφιότητά τους, πληροφορίες θέλουν τον κ. Μεϊμαράκη να αναζητά όχι 50 αλλά... 500 υπογραφές προκειμένου να ισχυροποιήσει το προφίλ του. Αξιοποιώντας πρόβλεψη του καταστατικού ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι πρέπει να έχουν «προέγκριση» εν οίδει συστατικής επιστολής από 50 μέλη της πολιτικής επιτροπής ή από το 10% των μελών του συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΝΔ λέγεται ότι αναζητά όχι 50, αλλά 500 υπογραφές που θα δημιουργήσουν τεράστια δυναμική και θα δείξουν σε όλους ότι ο κ. Μεϊμαράκης θα εκλεγεί πρόεδρος με... ευκολία. Τα μέλη του συνεδρίου είναι 4.450, οπότε το 10% των απαιτούμενων υπογραφών είναι 445, αριθμός που προσεγγίζει το νούμερο των 500 υπέρ της υποψηφιότητάς του, κάτι που φαίνεται να αποτελεί στόχο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα το πρωί ο Σωτήρης Κορομάντζος, στενός συνεργάτης και διευθυντής στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ ζήτησε και παρέλαβε από την αρμόδια διεύθυνση του κόμματος  καταλόγους με τα μέλη της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του συνεδρίου.

Η κοινοποίηση της ενέργειας αυτής είναι επί της ουσίας η προαναγγελία ότι ο κ. Μεϊμαράκης ξεκινά τις διαδικασίες για την εξεύρεση των 50 ή 500 «συστατικών επιστολών» μέσω των οποίων η υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος θα είναι έγκυρη. Είναι προφανές ότι τις επόμενες ώρες ο κ. Μεϊμαράκης, ο κ. Κορομάντζος και οι άλλοι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ θα κάνουν συνεχή τηλεφωνήματα σε στελέχη της ΝΔ αναζητώντας την στήριξή τους.

Εάν ο κ. Μεϊμαράκης καταφέρει να συλλέξει 500 υπογραφές θα έχει κάνει ένα σοβαρό βήμα για την εκλογή του στην προεδρία του κόμματος κάνοντας επίδειξη εσωκομματικής δύναμης.

Οι ανακοινώσεις για το ποιος είναι υποψήφιος «δεν είναι μια απλή δήλωση», «θέλει περίσκεψη, θέλει πρόταση, θέλει υπογραφές», επεσήμανε με νόημα ο κ. Μεϊμαράκης όταν του ζητήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν θα θέσει υποψηφιότητα. «Θα ήταν εύκολο για μένα να πω το “ναι” ή το “όχι”», είπε και εγκαταλείποντας την προηγούμενη θέση του ότι έκλινε προς το «όχι», συμπλήρωσε: «Όμως, το σκέφτομαι πάρα πολύ σοβαρά και την απόφαση μου θα την ανακοινώσω την ώρα που εγώ θα κρίνω».

Ήταν σαφές ότι με τις δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΝΔ θέλησε να ξεδιαλύνει το θολό τοπίο των προηγούμενων ημερών που ο ίδιος είχε συντηρήσει, προκαλώντας δημόσιες προτροπές και στηρίξεις σε μια δική του υποψηφιότητα. Η παράταση, ωστόσο, της εκκρεμότητας σχετικά με την τελική απόφασή του άφηνε το έδαφος για να καλλιεργούνται φιλοδοξίες, κάτι που ο κ. Μεϊμαράκης θέλησε να τερματίσει με τη νέα γραμμή που χάραξε.

Προς την ίδια κατεύθυνση, ο πρόεδρος της ΝΔ –που οι συνεργάτες του έλεγαν χθες ότι έχει στη διάθεσή του περί τις 200 υπογραφές στήριξης από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής που δεν είναι βουλευτές- αμφισβήτησε το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικώς μεγάλος αριθμός υποψηφίων, συνδέοντας ευθέως το ζήτημα αυτό με την ικανότητα όσων δηλώνουν πρόθεση υποψηφίου να συλλέξουν τις απαιτούμενες υπογραφές.  «Δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός υποψηφίων. Αριθμός υποψηφίων υπάρχει από τη στιγμή που θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες με τις υπογραφές. Τώρα ότι υπάρχει προθυμία, είναι κάτι το θετικό», απάντησε με σαφώς υπαινικτικό τρόπο σε σχετικό ερώτημα.

Γρηγόρης Τζιοβάρας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ