28 Σεπτεμβρίου 2015

Βουλή: «Όλοι οι άνθρωποι» του Τσίπρα στα κρίσιμα πόστα - Αφήνουν εκτός τους «53»

Σε στελέχη της απολύτου εμπιστοσύνης του θα αναθέσει ο πρωθυπουργός τους επιτελικούς ρόλους της Βουλής - Δείτε τα ονόματα που «παίζουν» πιο δυνατά για την αντιπροεδρία και τις επιτροπές

Μάθημα έχει γίνει για το Μέγαρο Μαξίμου το πάθημα της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, γι' αυτό και προσανατολίζεται να δώσει τους επιτελικούς ρόλους της Βουλής σε στελέχη της απολύτου εμπιστοσύνης του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωθυπουργικό περιβάλλον δεν πρόκειται να ρισκάρει, ούτε να προχωρήσει σε κινήσεις ισορροπιών με την ομάδα των «53+», που προβάλλει ως εσωκομματική αντιπολίτευση, παρά το γεγονός ότι ήδη ασκούνται πιέσεις, προκειμένου να τοποθετηθούν ως αντιπρόεδροι του Κοινοβουλίου ή πρόεδροι διάφορων επιτροπών, βουλευτές που προέρχονται από τη συγκεκριμένη ομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά το κρισιμότερο διάστημα της προηγούμενης περιόδου, το Μέγαρο Μαξίμου αδυνατούσε να ελέγξει την πρόεδρο της Βουλής, τη Διάσκεψη των προέδρων -το κυρίαρχο όργανο του Κοινοβουλίου- και μια σειρά κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Υπό αυτά τα δεδομένα, το ερχόμενο Σάββατο, μετά τη σύγκληση της νέας Βουλής και την ορκωμοσία των βουλευτών, θα συνεδριάσει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για να επιλέξει γραμματέα, τους τρεις αντιπροέδρους και τους προέδρους των επιτροπών. Για τη θέση του προέδρου της Βουλής έχει ήδη προταθεί ο κ. Νίκος Βούτσης.

Επίσης, επιθυμία του Μεγάρου Μαξίμου είναι να αναλάβει σημαντικό ρόλο και ο κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης, εφόσον όμως και ο ίδιος το επιθυμεί.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Χρήστος Μαντάς δεν θα παραμένει στη θέση του γραμματέα της ΚΟ για δύο βασικούς λόγους. Ως γραμματέας «χρεώνεται» τις 25 ανεξαρτητοποιήσεις και τις περίπου 40 διαφοροποιήσεις βουλευτών κατά τις κρίσιμες ψηφοφορίες. Με τόσες απώλειες, κανένας γραμματέας ΚΟ δεν θα μπορούσε να μείνει στη θέση του. Ως δευτερεύων λόγος προβάλλεται το γεγονός ότι ανήκει στην ομάδα των «53+», γι' αυτό και ο νέος γραμματέας θα εκφράζει την πλειοψηφία.

Για τη θέση του Α' Αντιπροέδρου της Βουλής «ακούγεται» το όνομα του κ. Τάσου Κουράκη, ο οποίος έχει σχετική εμπειρία. Για τις δύο επόμενες θέσεις (Β' και Γ' Αντιπροέδρου) «ακούγονται» τα ονόματα της κυρίας Χαρά Καφαντάρη, της Νίνας Κασιμάτη, του Γιώργου Βαρεμένου και του Νάσου Αθανασίου.

Αυξημένο ρόλο, ενδεχομένως ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, θα έχουν και οι κ.κ. Σωκράτης Φάμελλος και Κώστας Μπάρκας. Επίσης για προεδρεία επιτροπών «ακούγονται» τα ονόματα των: Μαρίας Θελερίτη, Δημήτρη Δημητριάδη, Παναγιώτα Δριτσέλη.

Xρήστος Μπόκας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ